İşgal saldırılarına karşı sessiz kalan Avrupa devletlerine tepki

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına yönelik saldırılarını protesto eden Kürdistanlılar, Birleşmiş Milletler ve Avrupa devletlerinin saldırılara karşı sesiz kalmalarına tepki gösterdi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Maxmur Mülteci Kampı ve Şengal’e yönelik saldırıları Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

MÜNSTER

Almanya'nın Münster şehrinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları işgal saldırılarını protesto etti. Kürt halkının kazanımlarına dönük saldırıların her geçen gün arttığına dikkat çekilen eylemde, dünya kamuoyu ve Avrupa devletlerinin sessizliğine tepki gösterildi.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Stuttgart Schlotplatz’da bir araya gelen DTKM, MLKP, Partizan, MLKP/KKÖ, Yeni Kadın, Tevgera Jinên Azad, Tevgera Ciwanên Şoreşger, ATİK ve YDG bileşenleri Türk devletinin Maxmur, Şengal ve Medya Savunma Alanları'na yönelik sivil katliamlara tepki göstererek duyarlılık çağrısında bulundu. Eylemde yapılan açıklamada, Almanya’nın Türkiye'ye vermiş olduğu silahlarla Türk devletinin Kürdistan'da yürüttüğü kirli savaşın katliamlarla sonuçlandığı belirtildi. Devam eden açıklamada, Birleşmiş Milletler'in güvencesi altında olan bu bölgelere dün gece yapılan hava saldırısında bir hastanenin vurulduğu belirtildi.

KÖLN

Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Köln Viyan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla yapılan eylem saat 17.00'da Bahnhofvorplatz'da başladı. Kürdistanlılar eylemde Almanca yazılı “Şengal'i savun”, “Biz DAİŞ'i yendik, sıra sizin Erdoğan'ı durdurmanızda” pankartlar ile 27 Mayıs günü Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırısında yaşamını yitiren PKK Merkez Yürütme Komite üyesi Kasım Engin'in fotoğraflarını taşıdı. YPG, YPJ, TEV-DEM ve TJK-E bayraklarının da taşındığı eyleme AGİF, ICOR, Antifa Enternasyonal, Defend Rojava, Internationale Jugend, Migrantifa NRW ve Türk devletinin saldırısına karşı dünyanın dört bir yanında sokağa çıkma çağrısı yapan Riseup Rojava da sembolleriyle katıldı.

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde gerçekleştirilen protesto eyleminde katliamcı Türk devleti ile bu saldırılara karşı sessiz kalarak destek sunan BM nezdinde Avrupa devletleri de protesto edildi. Fransızca bildirilerin okunması sonrası burada kurumlar adına yapılan konuşmalarda Kürt halkının yalnız olmadığı belirtilirken, yapılan bu soykırım saldırılarına karşı topyekün bir direnişle cevap verileceği vurgulandı.

ZÜRİH

İsviçre'nin Zürih kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce eylemci buradan Türk devletinin katliam saldırılarına karşı attıkları sloganlar, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Türk konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Konsolosluk önünde kurumlar adına yapılan konuşmalarda, "Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Maxmur ve Şengal'e yapmış olduğu bombardıman esasında tüm Kürt halkına yapılmıştır. Bu saldırılarla Türk devleti PKK'ye saldırı bahanesiyle 4 parçadaki Kürtlere karşı soykırımı hedeflemiştir" denildi.

BASEL

İsviçre'nin bir diğer şehri Basel'de bir araya gelen yüzlerce eylemci Türk devletinin katliam saldırılarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Eylemciler taşıdıkları pankart ve dövizlerle başta İsviçre devleti olmak üzere Avrupa devletlerinin Türk devletiyle olan gerek ticari anlaşmalar gerekse silah satışlarıyla bu katliama ortak olduklarını vurguladı. Eylem Claraplatz'da sonlandırılırken yapılan konuşmalarda, "İşgal ve katliam saldırıları sonlandırılana dek Kürdistanlılar olarak her gün alanlarda olacağız" denildi. Kürdistanlılar yarın yine İsviçre'de birçok merkezde alanlara çıkarak protesto eylemleri gerçekleştirecek.