İmralı tecridi İsveç Parlamentosu'nda

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, İmralı tecridini İsveç Parlamentosu'na taşıdı. Kakabaveh, Erdoğan'ın demokrasi düşmanı olduğuna ve Kürtlere, muhaliflere saldırdığına dikkat çekti.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, bir soru önergesi vererek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, tutuklu belediye eşbaşkanları ve HDP milletvekillerinin durumlarının İsveç Parlamentosu'nda ele alınarak tartışılmasını istedi.

Türkiye'nin hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak bir biçimde anti-demokratik koşullarda 31 Mart günü yerel seçimlere gideceğini söyleyen Kakabaveh, "Aralarında HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu pek çok parti yöneticisi ve üyesi tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Selahattin Demirtaş'ı demir parmaklıklar arkasında bulundurduğu için Türkiye'yi mahkûm etti. Tutuklanmanın 'çoğulculuğu boğmak' amacını taşıdığını değerlendirdi ve serbest bırakılmasını istedi” diye kaydetti.

'MUHALİF HERKES TUTUKLANIYOR VE BASKI GÖRÜYOR'

Kakabaveh, 2017 yılında tek adam rejiminin hakimiyeti için yapılan halk oylaması ve 2018 yılında yapılan seçimlerin olağanüstü hal koşullarında ve muhalefete yönelik baskıların arttığı koşullarda yapıldığına dikkat çektiği önergesinin devamında, şunları belirtti:

”Yapılan baskıların tuhaf bir örneği adli tıp kurumu uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesidir.”

Uluslararası gözlemcilerinin son yapılan seçimlerde kapsamlı hilelerin yapıldığını saptadıklarını hatırlatan Kakabaveh, AKP-MHP iktidarını eleştiren muhalefete mensup politikacılar, gazeteciler ve aydınlara yönelik tutuklamaların her gün devam ettiğine dikkat çektikten sonra AKP'nin darbeciliğine şu ifadelerle dikkat çekti:

'HDP'Lİ SEÇİLMİŞLER CEZAEVİNDE'

”Hükümet halkın seçtiği 102 belediye başkanını görevden aldı. Yerlerine kayyum atadı. Tutuklanan 96 HDP'li belediye başkanının 56'sı hâlâ cezaevlerinde.”

'TECRİT İNSANLIK DIŞI'

Türkiye cezaevlerinde yüzlerce siyasi tutsağın açlık grevinde olduğunu hatırlatan Kakabaveh,

"Abdullah Öcalan 20 yıldır cezaevinde ve yıllardan beri avukatlarıyla görüştürülmüyor. Ancak birkaç defa kardeşiyle görüşebildi. Bu tamamıyla insanlık dışı” diyerek tecride tepki gösterdi.

'KÜRDİSTAN'DA HALK KATLEDİLDİ'

Türk devletinin Sur, Nusaybin; Silvan, Cizre ve Silopi gibi yerleşim biriminde 'sokağa çıkma yasakları' ilan ettiğini, katliamlar gerçekleştirdiğini ve halkı topraklarından sürdüğünü belirten Kakabeveh, ”Kuşattıkları yerleşim birimlerine sadece savaş sırasında kullanılan ağır silahlarla ateş ettiler. İnsanların yaşam hakları, özgürlükleri ve güvenlikleri ortadan kaldırıldı. Türk Anayasasında yer alan işkence ve kötü muamele yapılamayacağı hükümlerine saygı gösterilmedi” dedi.

'ERDOĞAN DEMOKRASİ DÜŞMANI'

Daha önceleri ”amacının demokrasi olmadığını” söyleyen Erdoğan'ın seçim sürecini manipüle ettiğini ve iktidarını sağlamlaştırmak için demokratik olmayan bir seçim yapmaya hazırlandığını söyleyen Kakabaveh, Erdoğan'ın komşularına yönelik saldırgan bir politika izlediğine Rojava'yı örnek göstererek değindi.

”Rojava'daki halkı tehdit etti. Kuzey Suriye'deki Efrîn'i işgal etti ve düzenli olarak Güney Kürdistan'a saldırdı. Kuzey Kürdistan'da olağanüstü hal uygulayarak halkın yaşam koşullarını dayanılmaz  hale getirdi. Türkiye'nin bugün iktidar hırsıyla hareket eden ve barış amacı olmayan demokrasi düşmanı bir cumhurbaşkanı var” diyen Kakabaveh, Dışişleri Bakanı Margot Wallström'den aşağıdaki sorulara yanıt vermesini istedi:

SORULAR

İsveç devlet olarak seçimlere gözlemci gönderecek ve aynı şeyleri başka ülkelerin de yapmasını isteyecek mi?

Dışişleri Bakanı HDP'li muhalif siyasetçler ve liderleri Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, belediye başkanları, halkın seçtiği politikacıların serbest bırakılıp görevlerinin başlarına dönmeleri için ne yapmayı düşünüyor?

Dışişileri Bakanı Abdullah Öcalan'a uygulanan insanlık dışı tecridin kaldırılması için ne yapmayı düşünüyor?

Dışişleri Bakanı Türkiye'yi demokratik bir seçim yapmaya ikna etmek için ne yapmayı düşünüyor?

Önergenin Nisan ayı başlarında parlamentoda ele alınıp tartışılması bekleniyor.