‘İdama Karşı Er ve Dağ ile Dayanışma İnisiyatifi’ oluşturuldu

Güney Kürdistan’da idam cezasına çarptırılan Mazlum Dağ ve Abdurahman Er için “İdama karşı dayanışma inisiyatifi” oluşturuldu.

Güney Kürdistan’da idam cezasına çarptırılan Kürt gençleri Mazlum Dağ ve Abdurahman Er için İsviçre’de “İdama Karşı Er ve Dağ ile Dayanışma İnisiyatifi” oluşturuldu.

Demir Çelik, Fırat Anlı, Yurdusev Özsökmenler, Abdullah Demirbaş, Nejdet Atalay, Mine Çetinkaya, Ali Matur, Gernas Koçer, Abdurrahman Er’in amcası Necmettin Er, Lami Özgen ile aile Dağ ve Er aileleri üyeleri “İdama Karşı Er ve Dağ ile Dayanışma İnisiyatifi”ni ilan etti.

İsviçre’nin Bern kentinde düzenlenen basın açıklamasında İnisiyatif Sözcüsü Fırat Anlı bir konuşma yaptı. Anlı, Kürt gençlerinin idam edilmesine karşı mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Ardından ise Gernas Koçer inisiyatifin ilanı ile ilgili açıklamayı okudu.

Açıklamada, 17 Temmuz 2019’da Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’de meydana gelen olay ardından Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ’ın da aralarında olduğu birçok kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Bu kişilerin daha sonra tutuklandığı da dile gelen açıklamada, “Bu kişiler 11 Şubat 2020 de mahkemeye çıkarıldılar. Yapılan kısa bir yargılama sonucu Erbil 2. Ceza Mahkemesi tarafından Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ’a idam cezası verildi. Sonra dosya temyiz mahkemesine gitti. 22 Eylül 2020’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Temyiz Mahkemesi tarafından idam cezaları onandı. Bundan sonra idamın gerçekleşmesi için Kürdistan Bölge Başkanının onayı gerekir. Şu anda Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ, Erbil’de ceza evindeler ve Kürdistan Bölge Başkanının kararını bekliyorlar” denildi.

KÜRDİSTAN VE IRAK YASALARINDA İDAM VAR VE UYGULANIYOR

Irak ve Kürdistan yasalarında idam cezasının olduğu da kaydedilen açıklamada, Irak ve Kürdistan’da bugüne kadar çok sayıda idam cezasının infaz edildiği de hatırlatıldı.

Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ için de infaz kararının çıkmasının muhtemel olduğu dile gelen açıklamada şunlar belirtildi: “Aileler ve yakınları haklı olarak endişeli bir bekleyiş içindedirler. Yargılama aşamalarının kısa sürede sonuçlandırılması, bu endişeyi artırmaktadır.

Modern ceza kanunlarında ve demokratik ülkelerde idam cezası büyük ölçüde kanunlardan çıkarılmıştır. Tabi ki bugünlere kolay gelinmedi. Bu alanda büyük mücadeleler verildi. Hukukçular, insan hakları savunucuları ve hümaniter kurumlar tarafından idam cezasına karşı dünya çapında büyük kampanyalar yürütüldü. Halen de bu konu insan hakları savunucuları ve hümaniter kurumların gündemindedir.

Bizler de idama ve idam cezalarına karşıyız. İdamın çözüm olmadığı, devletlerin insanları ördürmemesi ve idam cezasının kanunlardan çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda somut olay olarak Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ’a verilen idam cezasının infaz edilmemesi için ailelerinin yanında yer alıyoruz. Bu çerçevede ilk girişim olarak ailelerle birlikte ‘İdama Karşı Abdurrahman Er ve Mazlum Dağ ile Dayanışma Komitesini’ kurduk.

Komite olarak idama karşı kampanya başlatıyoruz. İnsan hakları savunucuları, hukukçular, demokratlar, hümaniter kurumlar ve ilgili herkesi bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz.

Bu çerçevede öncelikle Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Nêçîrvan Barzanî’ye çağrıda bulunuyor ve diyoruz ki; ‘Bu idam kararını imzalamayınız, bu idamı engelleyiniz.’ ”

Açıklamanın okunması ardından Abdurrahman Er’in kardeşi Şükran Er de bir çağrıda bulundu.