İŞGALE KARŞI HALKLARIN DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik işgaline karşı halkların direnişi artarak devam ediyor.

23:14

QSD Genel Komutanı Mezlûm Ebdî, Türkiye’nin kalıcı işgalini asla kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, Türkiye’nin anlaşma çerçevesinde bölgeden çıkmak zorunda olduğunu söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mezlûm Ebdî, bölgedeki son gelişmelere ilişkin El-Arabiya televizyonuna konuştu. Ebdî’nin açıklamaları şöyle:

“Sizlerin de bildiği gibi Serêkaniyê’deki tüm güçlerimizi geri çektik. Dün kentteki yaralı arkadaşlarımızın bir kısmını çıkarttık, bugün geri kalan yaralılar ile birlikte tüm gücümüzü kentten çektik. Bu şekilde, ateşkes anlaşmasına göre belirlenen yerlerden güçlerimizi çektik. Ancak Türkiye’nin anlaşmaya uymadığını ve saldırılarını halen sürdürdüğünü belirtebiliriz.

Şimdilik durum bu şekilde. ABD ve Türkiye’nin tavırları farklı. ABD’yle anlaşma çerçevesinde üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirdik. Anlaşma Serêkaniyê ve Girê Spî’yi kapsıyordu. Diğer alanları değil. Ateşkeste anlaşmaya vardığımız konu Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarının tamamının da bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize tehdit oluşturmaması yönündeydi. Güçlerimiz Serêkaniyê kenti ile Serêkaniyê ve Girê Spî arasındaki bölgeden uluslararası yola kadar alandan çekilecek. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz. Biz bu adımları atarken Türk devletinin de sınır boyunca ateşkes kurallarını yerine getirmesi gerekiyor. Biz bu noktada anlaştık. Ancak basında yer alan 13 nokta konusuna ilişkin ise hiçbir bilgimiz yok. Bu konuda herhangi bir şey söylemedik. Böyle bir şeyi kabul etmemiz de mümkün değil. Bu yüzden bölge için görüşmeler ve anlaşmalar olmalı. Bölgeye BM güçlerinin girmesi ve bölge halkına yönelik katliamların önüne geçmesi gerekmektedir. Bölgenin geleceği, genel bir çözüm çerçevesinde belirlenmelidir.”

 ‘Türk devleti bölgeden çıkmak zorundadır’

Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Hiçbir ulusal değerlere sahip Suriyelinin bunu kabul etmesi mümkün değil, Kürtler de bunu kabul etmiyor. Türkiye’nin Rojava ve Suriye ile hiçbir ilişkisi yok. Türk devleti, bölgeden çıkmak zorundadır. Türk devleti sınır güvenliği mekanizmasından bahsediyor. Bu üzerine konuşulup anlaşmaya varılacak bir konudur. Ancak Türkiye’nin kalıcı bir işgalini asla kabul etmeyeceğiz. Her Suriyeli Türkiye’nin topraklarından çıkması için harekete geçmelidir.”

23:07

Türkiye’nin ateşkesi ihlal ederek sivilleri katlettiğini hatırlatan Özerk Yönetim, Trump’ın ateşkesin başarılı bir şekilde sürdüğü yönündeki açıklamalarının Türkiye’nin amaçladığı etnik soykırımın önünü açtığını vurguladı.

22:57

İşgalci Türk devleti ve çeteleri ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor. İşgalcilerin Girê Spî’ye bağlı Westa, Kafya ve Aybat köylerine yönelik saldırılarında 8 QSD savaşçısı şehit düştü, 11 savaşçı yaralandı.

Savaşçıların meşru savunma çerçevesinde verdiği karşılık sonucu çıkan çatışmalarda çok sayıda işgalci öldürülürken Westa köyünde ise 11 işgalci öldürüldü.

Çatışmaların ardından bölgede sessizliğin hakim olduğu ancak keşif uçaklarının dolaştığı bildirildi.

Cirin köyünde ise ateşkese rağmen işgalcilerin bölgeye yönelik yoğun top atışlarına QSD savaşçıları tarafından meşru savunma çerçevesinde karşılık veriliyor.

20:26

İşgalci Türk devleti Kobanê’nin Zormexar köyüne saldırıyor
İşgalci Türk devleti askerleri ve çeteleri, Kobanê’nin batısındaki Zormexar köyüne saldırıyor. Köy içerisi ağır silahlar ile hedef alınıyor.

19:18

Şehba ve Efrîn halkı işgal saldırılarına karşı alanlarda

İşgalci Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alanlara çıkan Şehba ve Efrîn halkı, zafere kadar direneceklerini vurguladı.

17:42

QSD Sözcüsü Kîno Gabriyel, varılan ateşkes anlaşması kapsamında Serêkaniyê’deki tüm güçlerini geri çektiklerini duyurdu. Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Sözcüsü Kîno Gabriyel, ABD arabuluculuğuyla Türkiye ile varılan ateşkes anlaşması kapsamında Serêkaniyê’deki tüm güçlerini geri çektiklerini duyurdu.

17:18

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı sürdürülen Onur Direnişi’nde şehit düşen QSD savaşçısı Ebdulkerîm El-Rehîl (Amargî), El-Hikûmiye köyündeki Reqa Şehitliği’nde son yolculuğuna uğurlandı.

17:13

ABD'nin DAİŞ'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, “Türkiye’den DAİŞ’lilerin Suriye’ye gitmemesi için sınırı kapatmasını istedik. Türkiye ise bu isteğimizi reddetti” dedi.

17:10

Til Hemîs ve Til Berak halkı, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları ve sivillere yönelik katliamlarını bir yürüyüşle protesto etti.

17:07

İşgalci Türk devletini ve çetelerinin 'ateşkese' rağmen saldırılarını sürdürdüğünü belirten QSD Basın Merkezi 11'inci günün saldırı bilançosunu açıkladı.

17:07

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Şehba’nın Til Rifat ilçesi ile Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Minix, Şewarxe ve Şewarxe kalesini bombalıyor.

17:06

Serêkaniyê’den çıkan sivil konvoy, Hesekê’ye ulaştı. Ayrıca Serêkaniyê’deki yaralıları taşıyan ambulanslar da bölgedeki hastanelere ulaştı ve yaralılar burada tedavi altına alındı.

15:41

QSD savaşçısı Agir Qamişlo için Almanya Mannheim'da anma etkinliği düzenlendi.

15:26

İsveçli Hammarby ve Danimarkalı Hobro IK de futbol kulüpleri,  Türkiye'de yapmayı planladıkları kampları işgalci saldırılar nedeniyle iptal ediyor.

14:55

Onur Direnişi şehitleri uğurlandı

Onur Direnişi’nde şehit düşen QSD savaşçıları Welîd Xalid (Welîd Hesekê) ve Mihemed Salih’i (Hemê Reş) Amûdê'de kitlesel törenle uğurlandı.

14:54

HPG: Xakurkê ve Çaldıran’da 13 düşman askeri öldürüldü

HPG/YJA Star gerillaları Xakurkê ve Çaldıran’da bir dizi eylem gerçekleştirdi. Tespit edilen 13 Türk askeri öldürüldü.

13:37

QSD Basın Merkezi: İşgal saldırıları devam ediyor

İşgalci Türk devletini ve çetelerinin 'ateşkese' rağmen saldırılarını sürdürdüğünü belirten QSD Basın Merkezi 11'inci günün saldırı bilançosunu açıkladı. QSD: İşgalci Türk ordusu ve çeteleri ile drone'larla yapılan saldırılar sonucunda 16 yoldaşımız şehit düştü, 3 yoldaşımız da yaralandı.

13:26

MSD, Türk devletinin savaş suçlarını açıkladı

MSD, Türk devletinin savaş suçlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 235 sivilin katledildiği belirtildi ve uluslararası kamuoyuna çağrı yapıldı.

12:44

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl: Demokratik Suriye Güçleri (QSD) kurumları ve halkları ile işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı büyük bir direniş sergiledi. Halkımızın Suriye’nin parçalanmaması ve işgali reddetmesine ilişkin gösterdiği direnişin sonucunda varılan sözde ‘ateşkesi’ savaş için değil çözüm amaçlı kabul ettik. Şu an kabul edilen çözüm çerçevesinde kendileriyle DAİŞ’i getiren işgalci Türk devleti ve çeteleri bölgeden çekilmeli ve bölge güvenliğini Birleşmiş Milletler’e bağlı barış savunma güçlerine devretmelidir.”

12:22

Heyva Sor a Kurd’a bağlı ekipler, bir kez daha yaralıları çıkarmak için Serêkaniyê kentine gitti.

12:08

Serxwebun: Ateşkes yok, saldırıya devam ediyorlar

Türk devletinin işgalci saldırıları sürüyor. Yaralanan YPJ savaşçısı Heja Serxwebun, "Ateşkes diye bir şey yok. Saldırıya uğruyoruz ama direnişimizi kıramadılar" dedi.

11:05

Türk devletinin kullandığı silahları bağımsız heyet incelemeli!

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Foza Yûsif, Türk devletinin yasak silahları kullandığına dair ciddi bulgular olduğunu söyledi, "bağımsız heyet incelemeli" dedi.

09:06

 

09:05

‘Türk devleti topraklarımızdan çıkana kadar direniş sürecek’

Fırat Bölgesi Özerk Yönetim üyesi Mehmed Şirin Türk devletinin bu saldırılardaki tek amacı bölgede kaosu derinleştirmek ve Suriye’de topraklarını kendi ülkesine katmak olduğunu söyledi.

08:02

Defend Rojava’nın çağrısı ile dün Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Kürdistanlılar ve dostları alanlara çıkarak, işgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yaptığı işgal saldırılarını protesto etti.

08:01

Kürtler ve Rojava’daki halklara karşı işgal saldırılarına kayıtsız kalan batı devletlerinin tutumunu eleştiren Fransız baroları ve aydınların Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik yazdıkları açık mektup, imzaya açıldı.

08:01

Hamburg Parlamentosu Sol Parti eş sözcüsü Cansu Özdemir, Türk devletinin Rojava'da gerçekleştirdiği katliamlara karşı AB'nin daha kararlı ve daha sert yaptırımlar uygulaması gerektiğini söyledi.

08:00

Yüksekdağ: Rojava'da güçlülük ve haklılık savaşıyor

Yüksekdağ: Zira güçlü olabilirsiniz ama haklı olamazsınız. Rojava'da güçlülük ve haklılık savaşıyor. AKP saray iktidarı ve onun etrafında kümelenmiş savaş lobisi zorla haklı çıkmaya çalışsa da bunu başaramadılar ve başaramazlar.

07:58

Bayık: İşgale karşı Kürt halkı ülkesini terk etmemeli

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türk devletinin Kürt halkını soykırımdan geçirmek istediğini belirterek, "Kuzey Doğu Suriye halklarının bu saldırılara karşı direnmesi ve toprağını terk etmemesi gerekir" dedi.

07:57

İşgalci Türk devleti Eyn isa’nın Kızıli köyü havan ve obüs toplarıyla  bombalanıyor. Alanda yoğun keşif ve savaş uçakları hareketliliği yaşanıyor.