Türkiye mali bilgileri Eylül’den itibaren Almanya’ya verecek

Haftalık “Euro am Sonntag” dergisi Almanya ile Türkiye arasında yapılan otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi anlaşmasının 30 Eylül’den itibaren hayata geçirileceğini yazdı.

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması (AIA) 2017 yılında OECD ülkeleri arasında imzalanmıştı. Türkiye, kişilerin banka hesaplarını imzacı ülkelerin denetimine açan anlaşmaya Kasım 2017’de taraf olmuştu.

Ancak Avrupa devletlerinin kendi ülkelerinde ikamet eden Türkiyeli göçmenlerin Türkiye’deki hesaplarını anlaşma çerçevesinde detaylı incelenmesini sağlayan anlaşmayı AKP-MHP iktidarı, yurt dışında yaşayan seçmenler arasında ciddi oy kaybedeceği korkusuyla şimdiye kadar hayata geçirmemişti.

Pazar günleri yayınlanan haftalık ekonomi dergisi “Euro am Sonntag”ın yeni sayısında yer alan bir habere göre bu durum 30 Eylül gününden itibaren değişecek. Ankara rejiminin yeşil ışık yakmasıyla Almanya’daki vergi daireleri otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi sistemine Türkiye’yi de dahil etmeye başlayacaklar. Sistemin aktif hale gelmesiyle Almanya’daki bir vergi dairesi, ülkede yaşayan Türk ve Alman vatandaşlarının Türkiye’deki banka hesaplarını hemen sorgulayabilecek.

TÜRKİYE ‘ARKA BAHÇE’ OLMAKTAN ÇIKACAK

Türkiye finans ve mali varlıklar konusunda şimdiye kadar Almanya’da yaşayan Türkiyeliler için bir arka bahçe konumundaydı. Örneğin işsizlik ve sosyal yardım alan kişiler Alman devlet dairelerinden habersiz Türkiye’de mal sahibi oluyor, ticari işlemler yapıyor, hatta memleketinde elde ettiği gelirleri Alman vergi dairesine bildirmiyordu.

Dergiye konuşan bazı uzmanlar ise Almanya’da yaşayanların Türkiye’deki mal varlığı, banka hesaplarını ve ticari yatırımlarının bundan sonra sır olmayacağına dikkat çektiler. Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde yüksek vergi cezaların önüne geçmek için bu konuda kendini etme ihbar vakaları artabilir.

2000 yılında Türkiye’deki Merkez Bankası'nın döviz hesaplarıyla ilgili Almanya'daki partneri Dresdner Bank'ın Frankfurt merkezinde yapılan operasyon sonrasında Alman maliyesi Türkiye’deki Merkez Bankası'na para yatıran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına “kendinizi ihbar edin” çağrısı yapmıştı. Çağrıya uyan çok sayıda kişi cezadan muaf olmak için kendisini ihbar etmişti.

BERLİN-ANKARA ARASINDA YENİ PAZARLIKLAR MI VAR?

Erdoğan rejimi, anlaşmayı imzalamasına rağmen Almanya’da yaşayan Türkiyelilere ilişkin mali ve ticari bilgileri neden şimdi Alman vergi dairelerinin ulaşımına açtığı merak ediliyor. Çünkü Ankara’nın Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması’nı 2017 yılında imzalamasıyla özellikle Almanya’da yaşayan AKP’liler ve Türk devletinin lobi kuruluşları rahatsızlıklarını dile getirmiş, bazı AKP’li yöneticiler açıkça “Biz anlaşmayı imzaladık ama endişelenmeyin kimsenin bilgisini vermeyeceğiz” şeklinde konuşmuşlardı.

Ankara rejimiyle Berlin yönetimi arasında başka konularda yapılan pazarlıklar sonucu anlaşmanın önümüzdeki 30 Eylül’den itibaren yürürlüğe girme ihtimali var. Örneğin geçtiğimiz günlerde Alman hükümeti koronavirüsü salgını nedeniyle Türkiye’nin tatil bölgelerine yönelik yaptığı seyahat uyarısını kaldırmış, muhalefet cephesinde yer alan Sol Parti ve Yeşiller Partisi “Salgın gibi önemli bir konuyu siyasi-ekonomik pazarlıklara alet edilmesin” diyerek Merkel hükümetini eleştirmişti.