Rusya onlarca çetenin çocuğunu geri aldı

Rusya, aileleri DAİŞ çetelerine üyelikten Irak’ta hapiste olan onlarca çocuğun ülkeye geri getirildiğini duyurdu.

Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Irak’taki cezaevlerinde tutulan DAİŞ çetesi kadınlara ait 32 çocuğun daha ülkeye getirildiği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, çocukların annelerinin DAİŞ üyeliğinden hapis cezası alan veya halen yargılanmakta olan çeteler olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, Rusya’ya getirilen çocukların gerekli sağlık taramaları için hastaneye sevk edildikleri kaydedildi.

Son grupla birlikte Rusya’nın Aralık 2018’den bu yana ülkeye getirdiği çocuk sayısı 122’ye ulaştı. Bu çocukların yaşlarının 1 ile 12 arasında olduğu öğrenilirken, en son temmuz ayında bir grup çocuk Rusya’ya getirilmişti.

SAYILARI BİNLERLE İFADE EDİLİYOR

Başta Kürtler olmak üzere Irak ve Suriye’deki halklara karşı katliamlar yapan DAİŞ çetelerine bu iki ülke dışından katılanlar arasında Rusya vatandaşları ilk sıralarda geliyordu. Çetelerin önemli bir kısmı Çeçenistan gibi Kafkasya’daki ülkelerdendi.

Halen çoğunluğu Irak ve Suriye’de olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde 2 bin kadar ‘cihatçı’ çete üyesi kadın ile çocuklarının bulunduğu biliniyor. Son olarak Rusya istihbarat örgütü FSB’nin Genel Direktörü Aleksander Bortnikov tarafından yapılan bir açıklamada, DAİŞ çetelerinin eşleri veya çocuklarının tümünün dönmesinin ciddi risk oluşturduğu uyarısı yapılmıştı.