Efrin’deki saldırılara tepkiler sürüyor-YENİLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadın Meclisi üyeleri, Minbicli kadınlar, Halep ve Şehba'da alanlara çıkan kadınlar Efrin’de hak ihlallerini ve kadınlara yönelik saldırıları protesto etti.

Hesekê’de genç kadınlar Efrin’deki saldırılara tepki gösterdi. Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadın Meclisi üyeleri, insan hakları ve kadın örgütlerine çağrı yaparak işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadınlara yönelik saldırılarına karşı durmaya davet etti.

Efrîn’de işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından kadınlara yapılan saldırılara ilişkin düzenlenen basın açıklamasının metnini, Cizre Bölgesi Gençlik ve Spor Komitesi Kadın Bürosu Temsilcisi Nehla Ehmê Kürtçe, Kuzey ve Doğu Suriye Gençlik ve Spor Komitesi Eşbaşkanı Meha Mihemed de Arapça okudu.

Açıklamada Suriye kriziyle geçen 9 yılda kadınların demokratik toplum ve özgür bir Kuzey ve Doğu Suriye inşası için mücadele ettiği belirtildi.

Kadınlara yönelik cinsel saldırılar, kaçırmalar ve zorla evlendirme suçlarının kınandığı açıklamada, insan hakları ve kadın örgütlerine, Türk devleti ve çetelerinin uygulamalarının önüne geçilmesi çağrısı yapıldı.

MINBIC

Minbic’de sivil toplum kuruluşları üyesi kadınlar, düzenledikleri basın açıklamasıyla işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadınlara yönelik saldırılarını kınadı.

Minbic Aydınlar Birliği Eş Başkanı Fatma El Hamid’in okuduğu basın açıklamasında şunlar belirtildi:

“Minbic’deki sivil toplum kurumları olarak Efrîn’de kadınlara yapılan saldırıyı kınıyoruz. Şimdiye kadar görüntüleri ortaya çıkan kadınlar olmak üzere zindanlarda tutulan hiçbir kadın serbest bırakılmadı. Çetelerin bu yaptıkları insanlık ilkelerine aykırıdır; insanlık devrimine öncülük eden Kürt kadınlara ihanettir. Kürt kadınların özgür iradesine ve insanlık değerlerine saldırıdır. Tüm bunların sorumlusu olan Türkiye, bu konuda kara bir tarihe sahiptir.”

Minbicli kadınlar Efrin’deki suçların araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahalleri halkı da düzenlenen bir yürüyüş ile Efrin’deki insanlık dışı uygulamaları ve kadınlara yönelik saldırıları protesto etti.

Kongreya Star öncülüğünde düzenlenen yürüyüş “Türk devletinin özgür kadın iradesine saldırılara karşı mücadeleyi büyütelim” şiarıyla düzenlendi.

Şêxmeqsûd’un batısından başlayan yürüyüşte sloganlarla Türk devleti kınandı, kadın direnişi selamlandı.

Şehit Gulê Selmo kavşağına kadar devam eden yürüyüşün ardından miting yapıldı. Mitingde konuşan PYD Halep Meclisi Üyesi Raperîn Heleb, işgalcilerin Efrîn’de kadınlara yönelik saldırılarını kınadı ve Erdoğan’ın yaptıklarının hesabını vereceğini söyledi.

İşgalcilerin özgür kadın iradesinden korktuğunu belirten Raperîn Heleb, “Bütün dünya şunu çok iyi biliyor ki Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi, kadınlar öncülüğünde zafere ulaştı” dedi.

Kongreya Star Üyesi Senaa Mihemed Ali de mitingde yaptığı konuşmada Efrîn’deki sivillerin işgalcilerin sürekli saldırılarına maruz kaldığını hatırlatarak en büyük zulmü kadınların gördüğünü ve Efrîn’deki son olayın Türk devleti ve çetelerinin gerçeğini gözler önüne serdiğini söyledi.  Senaa Mihemed Ali, “Sessizliğinizden çıkın, Türkiye’nin Suriye’deki işgallerine son verin. Suçluların araştırılması ve yargılanması adına BM bünyesinde komisyon oluşturulması için harekete geçin” diye konuştu.

Konuşmaların ardından miting sloganlarla son buldu.

ŞEHBA

Kongreya Star Efrîn Yönetimi tarafından organize edilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Şehba’nın Ehdas ilçesine bağlı Til Sosin köyündeki Efrîn Belediyesi önünde başlayan yürüyüşte binlerce kişi sloganlarla Türk devleti ve çetelerini kınadı.

Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, Kongreya Star bayrakları ve Türk devletine bağlı çeteleri tarafından kaçırılarak saldırıya maruz kalan kadınların fotoğrafları taşındı.

Serdem Kampı’na kadar devam eden yürüyüşün ardından konuşma yapan Kongreya Star Rojava Koordinasyonu Üyesi Dalya Henan Türk devletinin Efrîn halkına saldırıları ve saldırılar karşısında uluslararası toplumun sessiz kalmasını kınadı. Dalya, uluslararası topluma, Türk devletinden hesap sorulması için çağrı yaptı.

Fafîn İlçesi Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Sureya Hebeş de bölge ve dünya kadınlarını, Türk devletinin kadın saldırılarına karşı ayaklanmaya çağrıdı.

Konuşmaların ardından yürüyüş, kadın direnişini selamlayan sloganlarla son buldu.