Efrîn’de Türkiye eliyle fuhuş

Efrîn’de son birkaç aydır işgalci Türk devleti eliyle fuhuş, uyuşturucu ve ajanlaştırmaya ağırlık veriliyor.

Türk devletinin işgal altında tuttuğu Efrîn’de birçok fuhuş evi açılırken, Qibare’deki kampta kadınlara fuhuş ve ajanlaştırma eğitimi veriliyor.

Edinilen bilgilere göre; işgalci Türk devletinin teşviki ve denetimiyle Efrîn’de birçok fuhuş evi açıldı. Eşrefiye Mahallesi’nde açılan özel fuhuş evi, MİT’in kontrolünde çalıştırılıyor ve bu mahalle de Cephet El Şamiye çetesinde. Bu evlerde çalıştırılan kadınların büyük bölümü Guta’dan gelen mülteci kadınlar, ancak hem farklı yerlerden hem de Efrîn’den kaçırılan Kürt kadınlar da var. Büyük bölümünün yaşları 14-20 arasında. Ayrıca çetelerle birlikte Efrîn’e gelen ve daha önce fuhuş yapan kadınlar da var.

Ekonomik kaynakları zorla gasp edilen Efrînlilerden ve mülteci kadınlardan bir bölümü de bu fuhuş evlerinde çalışmak zorunda bırakılıyor.

KAMPLARDA VE ZİNDANLARDA

Sadece özel olarak açılan fuhuş evlerinin yanı sıra kamplarda, köylerde, ilçe merkezlerinde ve Efrîn merkezde kadınlara her türlü cinsel istismar yapılıyor. Zindanlarda da zorla fuhuş dayatılıyor.

QİBARE KAMPINDA EĞİTİM

MİT’in fuhuş oyunuyla sadece fuhuş evine çekilen genç erkekler istihbarat toplamak için görevlendirilmiyor. Aynı zamanda çeteler eliyle Efrîn’in Qibare köyünde bulunan mülteci kampında kadınlara fuhuş ve istihbarat toplama eğitimi veriliyor. Xetab El Minxi’nin başında bulunduğu eğitimi gören kadınların büyük bölümü Guta’dan gelenler ile Cindirês’teki Emêrat aşiretinden. Burada eğitilen kadınlar bilgi toplamak için Efrîn içine ve Şehba’ya gönderiliyor.

UYUŞTURUCU YAYGINLANŞTIRILIYOR

İşgalcinin, yozlaştırıp bağımlı kılmak için kullandığı diğer bir kirli yöntem de uyuşturucu. Efrîn ve Şehba’nın işgal altındaki şehirlerinde MİT denetiminde bazı çeteler yoluyla uyuşturucu hap satımı yapılıyor. Normalde pahalı olan uyuşturucular, toplumda yaygınlaştırılması için ucuza satılıyor. Türk devletinin sübvansiyonuyla uyuşturucu hap satışı yaygınlaştırılıyor.

Şehba’nın işgal altındaki alanlarındaki çete elemanları, Minbic’deki akrabalarına “Önce gelip maaşlarımızı veriyorlar. Daha sonra birileri gelip uyuşturucu dağıtıyor. Aldığımız tüm parada buna gidiyor” diyor.

İŞGALİN VAHŞİ KADIN KIRIMI

Bilindiği gibi Efrîn’deki Çağın Direnişi sürecinde 56 kadın işgalci Türk devleti tarafından katledildi ve 104 kadın yaralandı. Yine kadınların efsanevi bir duruş ortaya koyduğu Çağın Direnişi sürecinde Türk devleti ve çeteleri Baarin Kobanê’nin işkence ettikleri cenazesini çıplak bir biçimde teşhir ederek kadın düşmanlıklarını ortaya koydu. 18 Mart 2018’den beri süren işgali sürecinde kaçırılan kadınların sayısı 300’e yakın. Kaçırılıp katledilen kadınların sayısı ise 150’yi aştı. Efrîn’de işgalcilere ait 5 'resmi' zindanın her birinde 30’a yakın kadın rehin tutuluyor.