Covid-19 için olası tedavi ve aşı ihtimalleri 

Yeni koronavirüsü Covid-19 virüsünün bulaştığı hastaların tedavileri için henüz kesin bir ilaç adı verilemezken, farklı farklı deneylerle hastalığın tedavisi veya önlenmesine çözüm bulunmaya çalışılıyor. 

Covid-19 vaka sayısında beşinci, ölümlerde ise dördüncü en fazla etkilenen ülke olan Fransa’da birçok farklı tedavi türü deneniyor. Ülkenin enfeksiyonlar konusunda önde gelen uzmanlarından olan Prof. Didier Raoult, haftalardır sıtma tedavisinde kullanılan Plaquenil adıyla piyasaya sürülen Hydroxychloroquine türü ilacın yaygınlaştırılması için bastırıyor. 

Ancak bu ilaca ilişkin deneyler henüz sürüyor ve Prof. Raoult’un başında olduğu Marsilya’daki hastanedeki tedavi edilen denek sayısının azlığı nedeniyle tereddütler sürüyor. Yetkililer, yüksek sayıda hastanın dahil edildiği bazı araştırmaların sonuçlarının alınmasıyla bu ilaca geçilebileceğini, ancak mevcut durumda sadece çok ağır Covid-19 hastalarında ve doktor heyetinin tavsiyesiyle kullanımını öneriyor. 

DENİZ SOLUCANI NEFES ALMAYI KOLAYLAŞTIRABİLİR 

Fransa’da öne sürülen bir diğer tedavi yöntemi olarak ise, ‘arénicole’ adı verilen bir deniz solucanı gösteriliyor. Önümüzdeki günlerde Covid-19 virüsü nedeniyle yoğun bakımda olan hastalarda bu solucan türünün hemoglobininin kullanılabileceği bildiriliyor. 

Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) uzmanlarından Franck Zal’a göre, daha önce organ nakilleri için de denenen ‘arénicole’ türü deniz solucanının hemoglobinleri, akciğerlerdeki oksijenin insan organizmasını dokularına taşınmasında 40 kat daha fazla etkili. 

Bu solucan türünün hemoglobinleri, nakil öncesinde organların yaşam süresini uzatma ve yeniden fonksiyonlarını kazanmasında etkili oluyor. 

VEREM AŞISININ COVİD-19’A KARŞI ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR 

Covid-19’un tedavisinin yanı sıra en önemli sorunların başında hastalığı önleyici bir aşının geliştirilmesi geliyor. Bugüne kadar yapılan açıklamalar, bir ila bir buçuk yıl arası bir sürede virüse karşı aşının geliştirilebileceği yönünde. 

Fransa’nın Lille şehrindeki Pasteur Enstitüsü yöneticilerinden Camille Locht ise, veremi önlemek amacıyla kullanılan BCG aşısının Covid-19’a karşı olası koruyucu etkilerinin incelendiğini söyledi. Locht, BCG aşısının idrar torbası kanserine karşı etkisinin yanı sır astım veya birinci tip diyabet gibi farklı hastalıklara karşı koruyabileceği yönündeki tespitlere dikkat çekti. 

BCG aşısı olan çocuklarda bilinmeyen olumlu etkilerine değinen Camille Locht, Covid-19’un bulaşma riskini veya semptomların ağırlığının azaltılması noktasında faydalı olup olmadığının araştırıldığını kaydetti. 

HOLLANDA’DA BİN ÇALIŞAN ÜZERİNDE DENENİYOR 

BCG aşısının etkisinin ölçülebilmesi için Hollanda’nın Nijmegen ile Utrecht kentlerindeki iki üniversitedeki sağlık merkezlerindeki bin çalışan üzerindeki bir deney ise, iki hafta önce başlatılmıştı. Bu kapsamda 500 sağlık çalışanına BCG aşısı yapılırken, diğer 500 çalışana ise plasebo ilaçlar verilecek. Deneyin sonunda BCG aşısı yapılan sağlık çalışanları arasında Covid-19 vakalarının çok daha az çıkması halinde aşının koruyucu etkisi kanıtlanmış sayılacak.