ABD Irak’a Patriot konuşlandırıyor!

ABD’nin, Patriot füze savunma sistemlerini Irak’a konuşlandıracağı bildirildi. Bu kararın Irak’taki Amerikan birliklerini koruma adına alındığı iddia edildi.

Washington yönetimi, Ocak ayında İran’ın attığı füzeler sonucunda 100 dolayında Amerikan askerinin yaralanması ardından Bağdat’tan Patriot sistemlerini yerleştirmek için onay istemişti.

AFP’ye göre, Pazartesi günü Bağdat’ın onayını verip vermediği henüz net değildi. Geçen hafta, Iraklı yetkililer aynı haber ajansına yaptığı açıklamada Amerikan ekipmanlarının Bağdat’ın onayı olmadan getirildiğini ve durumun bir oldubittiye getirildiğini kaydetmişti.

Adını vermek istemeyen Amerikalı ve Iraklı yetkililer daha sonra AFP’ye yaptığı başka bir açıklamada Patriot sistemlerinin Bağdat’ın 180 kilometre batısındaki Ayn El Assad üssünde birleştirilmekte olduğu bilgisini verdi. Başka parçaların Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr’e taşındığı kaydedildi.

Amerikalı yetkililere göre, performansı çok yüksek radarlar ve havada balistik füzeleri yok etme kabiliyetindeki füzelerden oluşan iki batarya da komşu Kuveyt’te ve taşınmayı bekliyor.

ABD’nin Irak’a Patriot konuşlandırma dayatmasının, bölgede zaten var olan gerilimleri daha da arttırmasından endişe ediliyor. ABD’nin Ocak ayı başında İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı yardımcılarından Ebu Mehdi El Muhendis’i öldürmesiyle gerilim tırmanmıştı.