ABD’de diz çöken polisler ve anlattıkları...

ABD’de George Floyd’un beyaz bir polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi ardından protesto eylemleri devam ederken, ülkenin dört bir yanından diz çöken veya eylemcilerle birlikte yürüyen polis ve asker görüntüleri geliyor.

Washington Post gazetesi, New York’tan Des Moines’e Santa Cruz’dan Spokane’a, Queens’ten Flint’e ABD’nin dört bir yanından güvenlik güçlerinin dayanışma amacıyla eylemcilerle diz çöktüğü ya da onlarla birlikte yürüdüğünü yazdı.

New York Times gibi Amerikan basınının önemli bir kısmı da ülke genelinde, gaz bombaları, cop ve plastik mermi kullanan polisin ölçüsüz şiddetine dikkat çekti.

Iowa’daki De Moines’te bir grup polis, eylemlerin sükûnet içerisinde geçmesi ve herkesin sorunsuz evine gidebilmesi için çevik kuvvet kıyafetleri içerisinde diz çöktü. Aralarından ikisi dua etti.

Washington Post gazetesine göre, polis şiddetini protesto amaçlı diz çökme biçimi, Eylül 2016’da Amerikan marşı bir futbol maçının başında çalarken Colin Kaepernick’in protesto amaçlı diz çökmesinden kaynağını alıyor.

Michigan’daki Flint kentinden gelen bir görüntüde Genesee kontluğu şerifinin kaskını çıkararak, eylemcilerle birlikte yürüdüğü görülüyor.

Kaliforniya’daki Santa Cruz’da Belediye Başkanı Justin Cumings ve yerel polis şefi Andy Mills, 30 Mayıs Cumartesi sabahı birlikte diz çökerek George Floyd’u andı. Yerel The Santa Cruz Sentinel gazetesi “Ulusal düzeyde etkisi olan yüksek derecede sembolik bir görüntü. Kentin Belediye Başkanı bir siyah ve polis şefi bir beyaz” diye yazdı.

New York’ta ise eyaletin demokrat senatörü Zellnor Myre’in yüzüne gaz sıkılması ardından kelepçelenen ve acıdan bağıran görüntüsü hafızalara kazındı.

San Francisco Belediye Başkanı London Bred de diz çöktü. Bu görüntüler ülkenin her yerinden geliyor. Benzer görüntüler spor dünyasında da yayıldı. Mönchengladbach oyuncusu Marcus Thuram, Pazar günü golünü attıktan sonra diz çöktü ve başını öne eğdi.

Kuşkusuz, diz çökerek saygısını ifade eden, eylemcilerle birlikte hareket eden polislerin yanısıra, bunu reddeden ve ölçüsüz şiddete devam eden bir sistem var. Onlara yönelik toplumsal baskı da artıyor. Bazıları diz çökmese de, dayanışmalarını ifade ediyor.