İnsanlık suçu işlenen Serêkaniyê hastanesinden ilk görüntüler...

Serêkaniyê’deki Onur Direnişi dokuzuncu gününde devam ederken, Türk devleti kentin tek hastanesini hedef alarak savaş suçlarına bir yenisini ekledi. ANF Muhabiri Ersin Çaksu ve Ruken Cemal hastaneye ulaşarak, durumu yerinde gördü.

9 Ekim’de başlayan işgal saldırıları özellikle Serêkaniyê üzerinde yoğunlaşıyor.  Son günlerde saldırılar tırmandırıldı. Kent aralıksız bir şekilde bombalanıyor. Kimyasal silahlar kullanıldığına dair de güçlü bulgular var.

Sivil ayrımı yapılmadan bombardımanlar gerçekleşirken, binlerce sivilin yaşamı tehdit altında bulunuyor.

HASTANEYE İKİ GENİŞ ÇAPLI SALDIRI

Çarşamba gecesi bu kez Serêkaniyê hastanesi bombalandı. Hastaneye zorlu koşullar altında ulaşmayı başaran ANF muhabiri Ersin Çaksu, gece iki geniş çaplı saldırı düzenlendiğini bildirdi.  Saldırılar belli düzeylerde kırıldı, ancak hastane hedef alınmaya devam ediyor.

Çaksu, “Zorlu koşullar altında hastaneye ulaştık” diyor.  Burası Serêkaniyê’nin tek hastanesi. Hastane çalışanları son derece zorlu koşullar ve kısıtlı imkanların yanı sıra, her an bombardıman tehdidi altında yaralıları tedavi ediyor.

Gece saatlerindeki saldırıdan sonra, bu Perşembe günü öğleden önce hastane yeniden işgalcilerin hedefi oldu.

CAN PAHASINA HASTENE KORUNUYOR…

Üçüncü saldırı sırasında hastanede bulunan Çaksu, saatine bakarak 10.50 olduğunu söylüyor. Silah sesleri duyuluyor.

Çaksu, hastanenin Asayiş ve özsavuma güçlerinin korumasında olduğunu belirtiyor. Bulunduğu bölümde ışıklar sönmüş. Dışarıdan gün ışığı içeri giriyor.

Silah sesleri giderek daha yoğun bir şekilde ve yakından duyuluyor. Bir savaşçı hastanenin penceresinden dışarı doğru ateş ediyor.

Hastanenin üzerinde de savaşçılar pozisyon alarak, saldırılara karşı hastaneyi koruyor.

O sırada bir yaralı hastaneye getirilerek hemen tedavi altına alınıyor. Dışarıda patlama sesleri geliyor. Çatışmalar nedeniyle hastaneyi barut kokusu kaplıyor.

Bazı camlara kurşun isabet etmiş. Yerlerde cam parçaları var.

‘BU SALDIRILAR SOYKIRIMDIR’

Silah ve bomba sesleri arasında çalışan sağlık bir sağlık personeli, bu saldırının sadece YPG ve YPJ savaşçılarına yönelik değil, “bir soykırım” olduğunu söylüyor. Yeşil bir önlük var üzerinde. Yanında da erkek bir sağlık çalışanı. Elektrikler kesik olduğu için, başına bağladığı bir lamba ile dolaşıyor. 

Kadın sağlık personeli, Serêkaniyê’ye yönelik saldırılarda, kadın, çocuk, yaşlı herkesin hedef olduğunu belirtiyor.  Sağlık personeli, halkın sağlık çalışanları olarak sonuna kadar faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

Çok sayıda insanın Türk devletine bağlı çeteler tarafından katledildiğini anlatan hastane görevlisi, “Kadınlar var, çocuklar var, bazılarının yaraları çok derin. Yaralı savaşçılar da getiriliyor. Ancak çoğunluğu sivillerden oluşuyor, çünkü evleri bombalıyorlar. Biz de sonuna kadar direneceğiz” diye konuşuyor.

Daha sonra karanlıkta, kısıtlı imkanlarla bir yaralının tedavisi yapılıyor. Bazı bölümler tamamen karanlık, el feneri ile ancak hareket edilebiliyor. Yan yana çok sayıda yaralının yataklarda olduğu görülüyor.

ABD’Lİ SAĞLIK GÖREVLİSİ: HASTALARIN NAKLİ SIRASINDA AMBÜLANSLAR HEDEF ALINDI

Hastanede görev yapan Amerikalı sağlık görevsi ise, hastaneden yaralıların nakli sırasında ambülansların hedef alındığını söyledi. Bu saldırılar nedeniyle yaralıların birçoğunu nakledemediklerini ve gerekli tedaviyi görmedikleri için hayatını kaybedenler olduğunu belirten sağlıkçı, sivil konvoylara saldırı düzenleyen Türk uçaklarının engellenmesini ve Suriye hava sahasının kapatılmasını istedi. ABD'li sağlıkçı, aksi halde hastanede bekleyen yaralıların da hayatlarını kaybedeceğini ifade etti.