Üç ebeveynli ilk bebek doğdu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) oldukça tartışmalı olan ve embriyosunda üç ayrı kişinin DNA’sını taşıyan ilk bebeğin dünyaya geldiği duyuruldu.

Amerikan Society for Reproductive Medicine (ASRM) tarafından yapılan basın açıklamasına göre, üç farklı kişiden alınan DNA’ları taşıyan bebek Nisan ayında dünyaya geldi.

New York’taki New Hope Fertility Center adlı kliniğe bağlı uzmanların yaptığı çalışmanın ABD’de yasak olması nedeniyle Meksika’da gerçekleştirildiği bildirildi.

Etik tartışmaların odağında olan ve dünyada bir ilk olan bu gebelik yönteminin, annenin DNA kökünde olası kalıtsal hastalıkların bebeğe geçmesini önlemeyi amaçladığı savunuluyor. ABD’de yapılan bu denemede annenin  Leigh sendromuna yol açan hasarlı genlerinin bebeğe geçmesine karşı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamaya göre uzmanlar, Leigh sendromlu annenin kromozomlarını taşıyan genetik materyallerini, bu genetik materyallerden arındırılmış bir taşıyıcı annenin yumurtasına nakletti.

Söz konusu annenin daha önce iki kez benzer yöntemlerle hamile kaldığı, ancak doğan iki çocuğuna Leigh sendromu aktarması nedeniyle ikisinin de kısa sürede öldükleri belirtildi.

Bu tekniğin kullanımında, anneden çocuğa geçen mitokondriyal DNA’larda çocuğa aktarılan hasarlı genetik materyallerin sayısı minimize edilmiş oluyor. Çalışma sırasında babadan alınan spermlerle 5 yumurtanın döllenebildiği ve bunlardan dördünün yaşayabilir olduğu da verilen bilgiler arasında.