Küresel ısınmanın Almanya’ya ağır etkileri olacak

Küresel ısınmanın etkilerinin Almanya’da da giderek arttığı bildiriliyor. Federal Hükümet tarafından hazırlanan bir rapor, tarımsal faaliyetlerin zarar göreceği ve birçok tropik hastalığın dahi Almanya’da görülebileceği uyarısında bulunuyor.

Küresel ısınmanın etkilerinin Almanya’da da giderek arttığı bildiriliyor. Federal Hükümet tarafından hazırlanan bir rapor, tarımsal faaliyetlerin zarar göreceği ve birçok tropik hastalığın dahi Almanya’da görülebileceği uyarısında bulunuyor.

Federal Hükümet tarafından hazırlanan İklimsel Değişim Gözlem Raporu’na göre, Almanya’da hava sıcaklıkları son 60 yılda ciddi artışlar gösteriyor. Birçok bakanlık, bilimsel kuruluşlar ve enstitünün katkılarıyla hazırlanan 260 sayfalık raporda, iklimsel değişimlerin insan sağlığı, su ve enerji ihtiyacı, trafik ile Almanya’nın ekonomisine etkileri irdelendi.

Rapora göre, 1951 yılında Almanya’da 30 derecenin üzerinde sadece 3 gün kayıtlara geçerken, geçtiğimiz yıl bu aşırı sıcak günlerin sayısı 8’e yükseldi.

BİRÇOK DEĞİŞİME HAZIR OLUNMASI GEREKİYOR

Rapora imza atan uzmanlar, küresel ısınmanın Almanya’da önümüzdeki yıllar ve on yıllarda toplumsal, politik ve ekonomik etkilerinin olacağına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, Almanya’nın da diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi, iklimsel değişikliklere hazırlanması gerektiğinin altını çiziyorlar.

AVRUPA’DA GÖRÜLMEYEN BİTKİLER VE HASTALIKLAR YAYILACAK

Küresel ısınmanın Almanya dahil Orta Avrupa’daki yaşlı insanlar için yeni hastalıklara yol açabileceği kaydedilen raporda, daha önce görülmeyen bitki türlerinin de ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Buna örnek olarak ‘yayılmacı bitkiler’den olan ambrosia artemisiifolia adlı türüne giderek daha fazla rastlanması gösteriliyor.

Ayrıca Almanya’nın güneyindeki birçok bölgede sadece sıcak ülkelerde görülen sivrisinek türlerinin de çoğalmaya başlaması, küresel ısınmanın sonuçlarından biri olarak görülüyor. Bu türler nedeniyle sıtma ve deng humması gibi sıcak bölgelerde görülen bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor.

Almanya’da son dönemlerdeki sıcaklıklar, aşırı yağışlar ve rüzgarlar nedeniyle birçok tarım ürününde kalite düşüklüğünün görüldüğü belirtilen raporda, 2003-2006 yılları arasındaki sıcaklıkların elektrik üretimini de etkilediği dile getirildi. Bu yıllarda özellikle soğutmada kullanmak için yeterli su bulunamamasının birçok nükleer santraldeki üretimi düşürdüğüne vurgu yapıldı.

AŞIRI SICAKLARA KARŞI UYARI SİSTEMLERİ YAYGINLAŞMALI

Raporda aşırı sıcaklara karşı bir uyarı sistemi geliştirilerek, özellikle yaşlı bireylerde görülen ölümlerin önüne geçilmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Yine, tarım üretiinde sıcaklara daha fazla dayanan türlerin denenmesinin önemine dikkat çekiliyor.

Bir başka öneri ise, sel baskınlarına karşı eyalet ve komünlerin altyapı projelerini arttırarak, oluşabilecek zararları azaltmalarına yönelik oldu.

İklimsel değişikliklere ilişkin raporun Almanya’da 4 yılda bir yenilenmesi ve küresel ısınmanın etkilerinin daha çok hangi bölgelerde yoğunlaştığının tespit edilmesi de hedefleniyor.