Karbondioksit salınımıyla yeşil alanlarda büyük artış

8 ülkeden 32 bilim insanının katıldığı ve Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya üzerindeki yeşil alanların oranı 33 yılda 18 milyon kilometrekarelik bir artış gösterdi.

8 ülkeden 32 bilim insanının katıldığı ve Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya üzerindeki yeşil alanların oranı 33 yılda 18 milyon kilometrekarelik bir artış gösterdi. Bunun en temel nedeni olarak karbondioksit oranındaki artış gösteriliyor.

Bitkiler ve yeşil alanlar dünyanın yüzölçümünün yüzde 32’sini oluştururken, bu oran buzullarla kaplı olmayan alanların yüzde 85’ine denk geliyor.

Bu süreçte yeşilliğin yok olduğu alanların toplamı yüzde 4 olurken, bu kayıp özellikle Alaska, Moğolistan ve Arjantin’de görüldü.

Her ne kadar dünya üzerindeki yeşil alanlarda büyük bir artış yaşansa da, ormanlık alanlardaki talan dikkat çekici boyutlarda. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 25 yılda yok olan ormanlık alan miktarı 1,3 milyon kilometrekareyi buluyor.

KARBONDİOKSİTİN PAYI YÜZDE 70

Araştırmaya göre dünya üzerindeki yeşil alanlardaki artışın en önemli etkenlerinden biri olarak karbondioksit (CO2) oranlarındaki yükselme gösteriliyor. Karbondioksitin yeşil alanların artışındaki payı yüzde 70 olarak gösterilen araştırma sonucuna göre, azot oranındaki artışın bundaki payı yüzde 9 oldu.

Küresel ısınmanın etkisiyle bazı bölgelerde buzulların erimesiyle birlikte bitkilerin büyüme sezonları uzarken, bunun yeşil artışındaki payı yüzde 8 olarak tespit edildi.

Araştırmada yer alan bilim insanı Philippe Ciais, karbondioksit oranının artışının yeşil alanlara etkisinin daha önce de bilindiğini, ancak bunun ilk kez bu denli büyük oranda tespit edilerek onaylandığını söyledi.

Dünyanın son 33 yıldaki uydu görüntülerinin incelenerek yapılan araştırmayı değerlendiren Fransız Ulusal Agronomik Araştırmalar Enstitüsü (INRA) Direktörü Frédéric Baret, uydu verilerinin dikkatli incelenmesi gerektiğini söyledi. Baret, tropik bölgelerdeki bulutlar ve yine yapraklardaki aşırı birikmenin görüntüleri etkileyebileceğini kaydetti.

Baret, tüm bunlara rağmen dünya üzerindeki yeşil alanların miktarının arttığının kesinleştiğini de dile getirdi.

Kimi uzmanlar ise, dünya üzerindeki yeşil alanlardaki artışın geçici olacağı ve zamanla azalacağı görüşünde. Bu teze göre, bitkilerin uzun vadede büyük miktarda karbondioksit depolamaları nedeniyle çoğalma süreci tersine dönecek.