İklim Konferansı küresel ısınmayla mücadele ‘kararlılığıyla’ sonlandı

UNFCCC kapsamında düzenlenen 22’inci iklim konferansı (COP22), 2 haftalık müzakereler sonunda dün akşam sona erdi. Konferansta birçok ülkenin özellikle yenilenebilir enerjilere geçilmesi yönündeki kararı dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenen 22’inci iklim konferansı (COP22), 2 haftalık müzakereler sonunda dün akşam sonlandı. Konferans, birçok ülkenin özellikle yenilenebilir enerjilere geçilmesi yönündeki kararıyla dikkat çekti.

Fas’ın Marakeş kentinde 7 Kasım’da başlayan COP22’de Perşembe günü yayınlanan Marakeş Beyannamesi’yle bir önceki konferansta kabul edilen İklim Antlaşması’na bağlı kalınacağı duyurulmuştu.

Zirvenin dünkü son gününde ise, Climate Vulnerable Forum adlı küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerin üyesi olduğu gruptan yenilenebilir enerjileri sahiplenme açıklaması geldi. 48 ülkeden yapılan ortak beyanatta, kömür, petrol ve gaz gibi atmosfere zarar veren enerji türleri yerine tümüyle güneş ve rüzgar enerjisine geçilmesi vaat edildi.

Bu ülkelere maruz kalacakları ekonomik kayıplar için ise gelişmiş ülkeler tarafından maddi destek sunulması planlanıyor.

Konferansta ayrıca atmosfere salınan zararlı gazların yüzde 25’inden sorumlu olan Çin’in yanı sıra Suudi Arabistan tarafından da İklim Antlaşması’nda öngörülen hedeflere ulaşılması için çalışılacağı teminatı verildi.

COP22’ye başkanlık eden Fas Dışişleri Bakanı Selahaddin Mezuar, konferansta yaptığı son konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump’a çağrıda bulundu. Mezuar, Trump’a verdikleri mesajın, ‘Trump’ın pragmatizmine güvendikleri’ olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun dünyanın geleceği için ‘büyük bir mücadeleye’ angaje olduğunu vurgulayan Mezuar, bu amaçla izlenilecek rotanın çizilmeye devam ettiğinin altını çizdi.

2015’te Fransa’nın başkenti Paris’teki COP21 İklim Konferansı’nda kabul edilen ve 22 Nisan’da imzalanan antlaşmayı bugüne kadar 111 ülke onaylamıştı. Bu ayın başında yürürlüğe giren antlaşmada, küresel ısınmadaki artışın bu yüzyılın sonuna kadar 19’uncu yüzyıla oranla 2 derecenin altında tutulması için mücadele edilmesi taahhüt ediliyor.

Antlaşma ayrıca iklimsel değişikliklerden en çok etkilenen yoksul ülkelere yıllık 100 milyar dolar yardım yapılmasını öngörüyor.