Dünya üzerinde hiç olmadığı kadar çok kişi mülteciliği yaşıyor

New York’ta devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda mültecilerin sorunları da tartışılırken, verilen rakamlar mülteci sorununun geldiği aşamayı gösteriyor.

2015 yılı rakamlarına göre dünya üzerinde hiç olmadığı kadar çok kişi ülkesi içinde veya dışında sürgün hayatı yaşıyor.

Statista adlı online istatistik sitesinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine dayandırdığı rakamlara göre, 2015 itibariyle dünya genelinde yaşadığı topraklardan başka bir yerde yaşamak zorunda bırakılanların sayısı  65 milyondu.

UNHCR’e göre mülteci konumuna düşenlerin sayısı İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en yüksek düzeye ulaşırken, 5 yıl öncesine oranla ise yüzde 50’lik bir artış söz konusu.

Mültecilerin 24,5 milyon kadarı başka bir ülkeye göçmek zorunda kalırken, 41 milyona yakın bir kesimi ise kendi ülkesinde mülteci konumunda bulunuyor.

Suriyeliler, dünya üzerindeki mülteciler arasında ilk grubu oluştururken, sadece ülkesi dışında yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 5,1 milyonu buluyor. İkinci sırada ise 2,9 milyonla Afgan mülteciler geliyor. Suriyelilerin en fazla olduğu ülke, her ne kadar resmi rakamlar tartışmalı olsa da, 2,5 milyonla Türkiye. Pakistan ise 1,6 milyon Afgan mültecinin sığındığı ülke olarak ilk sırada gelirken, 900 bin Afgan mülteci ise İran’a sığınmış durumda.  

Bu iki ülkenin yanı sıra Irak, Yemen, Libya’nın yanı sıra Güney Sudan, Burundi, Nijer, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde yaşanan iç savaşlar on milyonlarca kişiyi mülteci konumuna düşürdü.

2015 yılında Avrupa kıtasında ise mültecilerin en fazla sığındığı ülkelerin başında 736 bin mülteciyle Almanya geliyordu.