Avustralya iklimden zarar gören bölgeleri BM atlasından çıkarttırmış

Küresel ısınmayla mücadelede geride duran Avustralya’nın BM’nin hazırladığı ‘iklimden zarar gören bölgeler’ atlasında değişiklikler yaptırdığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Nisan ayında imzalanan İklim Anlaşması sıcaklığını korurken, bazı ülkelerin gerçekleri karartma çabaları dikkat çekiyor. 

BM tarafından hazırlanan bir raporda, dünya üzerinde iklimsel değişikliklerden etkilenen bölgelerin haritası çıkarılmıştı. Unesco’nun katkılarıyla ‘Değişken İklimde Dünya Kültür Mirası ve Turizm’ başlıklı raporda, 29 ülkede iklimsel değişikliklerden zarar gören bölgeler yer alıyordu.

New York Özgürlük Anıtı, Venedik, İngiltere’deki Stonehenge anıtlarının yanı sıra Avustralya’nın 344 bin km kareye yayılmış alandaki resif sistemi Great Barrier Reef de bu atlasta gösterilmişti. Ancak Avustralya hükümetinin bu tehlikelere karşı önlem almak yerine, turizmi etkileyeceği gerekçesiyle tehlike altındaki birçok alanı atlastan sildirdiği ortaya çıktı.

Avustralya Turizm Bakanlığı’nın bizzat baskı yaparak atlası protesto ettiği ve birçok alanı çıkartırarark değiştirttiği öğrenildi. Bakanlığın buna gerekçe olarak, kültür mirası terimiyle iklimsel değişikliklerin etkilerinin ‘karıştırıldığını’ ve bunun ‘turizme olumsuz etkisi olacağı’ tezini öne sürdüğü de kaydediliyor.

BM atlasını hazırlayan ekipte yer alan bilim insanı Will Steffen, Avustralya dışında hiçbir ülkenin böylesi bir talepte bulunmadığını söyledi. Avustralya’nın bu tavrına çevreci örgütlerden Greenpeace de tepki gösterdi.