1000 çocukla ritm orkestrası geliyor

Amed’de yaşları 3-16 yaşları arasında değişen bin çocuk, çöplerden tasarladıkları müzik aletleriyle konser verecek.

Amed’de yaşları 3-16 yaşları arasında değişen bin çocuk, çöplerden tasarladıkları müzik aletleriyle konser verecek. Doğanın ritmini bozan her şeyden müzik aleti yaptıklarını ifade eden Aram Tigran Konservatuarı Müzik Eğitmeni Şerko Kaniwar, bilgisayar klavyesinden, el arabasına kadar her türlü atık malzemeden müzik aletlerinin olduğunu belirtti.

Amed sıra dışı bir konsere ev sahipliği yapacak. Çöplerden topladıkları eşyaları birer enstrümana çeviren yaşları 3 ile 16 arasında değişen bin çocuk 'Doğal Ritmler Orkestrası' olarak konser verecek. 24 Mayıs'ta Şilbe Spor Tesislerinde gerçekleşecek olan konser öncesi çalışmalar hakkında bilgi veren Aram Tigran Konservatuarı Müzik Eğitmeni Şerko Kaniwar, çalışmayla amaçlananın aslında bir rekor denemesi olmadığını, çocuklarda doğa, çevre, kolektif çalışma, demokrasi bilincini bu şekilde aşılamak olduğunu ifade etti. 

2006 yılından bu yana çocuklarla çalıştığını vurgulayan Kaniwar, o dönemde yaz kamplarında böyle bir çalışmaya başladığında işin bu noktaya geleceğini düşünemediğini ifade etti. İşin tahmin etmediği bir noktaya geldiğinin altını çizen Kaniwar, “Çünkü doğal bir ortamda gelişmişti bu orkestranın oluşumu. 

50 çocuk ile başladığımda neler olabileceğini az çok kestiriyordum ama bu aşamaya geleceğini tahmin etmemiştim. 50 çocukla konser verdikten sonra çocukların kendilerini bu orkestra içinde rahat ve özgürce ifade ettiklerini gördüm. İçine kapanık utangaç çocuklar, toplum içinde, arkadaşları içinde kendini ifade edemeyen çocuklar hatta sistemden kaynaklı bugüne kadar kendilerini sanatsal bir çalışmanın içinde değersiz hissetmiş çocuklar kendilerini bu çalışmada o kadar değerli hissettiler ki. Ben çalışmamın sonunda bu çalışmanın benim için yeni başladığını ve bulunduğum her ortamda çocuklarla doğal ritm orkestrasını devam ettirmem gerekli olduğunu anladım. Bu çalışma gitgide büyüdü.2006 yılından 2010 yılına kadar yaklaşık 5 bin çocuk farklı zaman dilimlerinde bu çalışmadan geçti” şeklinde konuştu.

399 BİN ÇOCUK VAR DAHA

Kendisinin yaptığı çalışmayı ‘kumsalda kum tanesi’ olarak niteleyen Kaniwar, amaçlarının bir rekor denemesi olmadığını belirterek, “Hep Kürdistan'ın 10 iline gidip her ilde 50 çocukla çalışıp, bunların hepsini Amed'e getirip, stadyumda 500 çocukla bir konser vermek hayalim vardı. Bu rekor kırma adına kurulan bir hayal değil. Ben hayatımın sonuna kadar Amed'deki çocuklarla çalışsam bile ben Amed'deki tüm çocukları katamayacağım bu işin içine. 

Geçen sene verdiğimiz konserde belediye eşbaşkanının '1000 çocuk ile rekor kıralım' sözleri üzerine ‘500 çocukla olursa 1000 çocukla da olur’ dedim ve çalışmalara başladık. Belirtmek isterim ki biz rekor kırma adına bu işe girmiş değiliz. Amaç burada ne kadar çok çocuğa ulaşabiliyoruz. Amed'de 400 bin çocuk var ve biz bunun 1000'ine ulaşmış durumdayız. 399 bin çocuk daha var. Daha yüreğine dokunmamız gereken, onlara kültürel ve sanatsal anlamda bir şeyler katmamız gereken, asimilasyonun çarkından kurtarmamız gereken yüz binlerce çocuk var. Benim yaptığım çalışma kumsalda kum tanesi kadar bir çalışmadır.”

KLAVYEDEN, EL ARABASINA

Doğaya zarar verebilecek her şeye bir ruh katıp orkestralarında yer verdiklerini ifade eden Kaniwar, “Bilgisayar klavyesi, bilgisayar monitörü, ses hoparlörü, bakır cezve, plastik çöp kutuları, bidonlar, yoğurt kovası, el arabası, tencere kapakları gibi ses çıkarabilecek ve doğaya zarar verebilecek, doğanın ritmini bozabilecek her şeye orkestramızda bir ruh katıp, müzik aleti haline getiriyoruz. Çocuklara artık ellerindekilerin birer müzik aleti olduğunu ve onlara iyi davranmaları gerektiğini açıklamaya çalışıyoruz. İlk başta prova bitince ellerindekini fırlatmaya çalışıyorlar. Bunun yanlış olduğunu, bir keman nasıl fırlatılmaz ise ellerindekilerin de bir müzik aleti olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Çalışmalara katılan çocuklarda doğa bilinci, çevre bilinci, birlikte çalışma kültürü, demokrasi bilinci gelişiyor” dedi.

BİDON ÇALMAK ÖNCELİKLİ

Çalışma kapsamında zamanla yarıştıklarını ifade eden Kaniwar, Orkestranın temelinde bidonlar var. Ritim kulağı iyi olan çocuklar bidona geçiyor. Orkestraya katılan çocuklar genelde iki üç haftadan sonra bidon çalmak istiyor. Bazı çocuklar gelip diyor 'ben evde çok çalıştım bidon çalabilir miyim?'

Bidonların yanında yoğurt kovaları, karton kutular gibi ritim aletleri de var. Bazı çocuklar var haftalardır yoğurt kovasını kendisiyle beraber götürüp getiriyor o kadar sahiplenmiş ki. Pet şişenin içine pirinç falan yerleştiriyoruz. Bazı çocuklar diyor 'pirinç sevmiyorum ben çorba seviyorum. Benim şişemde mercimek olsun'. Onlar birer çöp ama çocuk O kadar içselleştirmiş ki olayı bidona geçmeyi terfi olarak görüyor. Koroya geçmek için canla başla parçaları ezberleyen çocuklar var” ifadelerini kullandı. 

KÜRT, TÜRK, ARAP ÇOCUKLAR VAR

Mümkün mertebe eğitimi anadilde sağlamaya çalıştıklarının altını çizen Kaniwar, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmanın içinde şu an Türk çocuklar da Arap çocuklar da var. Bugüne kadar hep Kürt çocuklar vardı çalışmada fakat bundan 2 hafta önce bir aile geldi. Kendisi Türk burada evlenmiş ve çocukları bu çalışmaya geliyor. Ben aslında çocuklarla çok fazla konuşmuyorum sadece orkestrada bazı işaretlerle neler yapmaları gerektiğini öğretiyorum. Bazı aileler de çocuklarını getirdiklerinde diyorlar 'Mamoste Şerko hiç Türkçe bilmiyor' çocuklar da bu yüzden benimle Kürtçe konuşuyorlar. 

Şunu fark ettim ki; aslında burada Demokratik Ulus Paradigması çerçevesinde bir çalışma var. Şuan 11 Kürtçe parça var. Önümüzdeki yıl orkestraya Arapça ve Kürtçe parça da yerleştirmeyi düşünüyorum."

ÇOCUKLAR DAHA DİSİPLİNLİ

Bu çalışma bu kadar kısa sürede yetişkinlerle yapılamayacağını söyleyen Kaniwar, yetişkinlerin farklı kaygıları ve farklı bir şeye zaman ayırdıklarını ama çocukların bu konuda daha disiplinli olduklarını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin Fidanlık Alanı’nda kurulan Şengal kampındaki 400 çocuğun da orkestrada yer alacağını belirten Kaniwar, “Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi, Sosyal Hizmetler Çocuk Destek Merkezi, Ferzad Kemanger İlkokulu, Cemilpaşa Konağı’nın bulunduğu mahalledeki çocuklar ve Şengal kampında dört ayrı grup olmak üzere toplam dokuz ayrı grupla çalışma yapıyoruz. 21-22-23 Mayıs’ta bu grupları birleştirerek, genel prova yapacağız. Herhangi bir aksaklık çıkmazsa 24 Mayıs tarihinde Şilbe Spor Tesislerinde bin kişilik doğal ritm orkestrasıyla sahneye çıkacağız. Bugün itibariye 921 çocuk provaya gelmiş. Konser günü beni de aşabilir çünkü biz son provaya gelen çocukları da alacağız ama aşağıda olabilir. Bizim derdimiz bin çocukla orada konser vermek değil, bu çalışma kapsamında ne kadar çocuğa ulaşabildik. Ne kadar çocuğa dokunabildik, ne kadar etkide bulunabildik benim açımdan bu daha önemli” şeklinde konuştu. 

...