1,8 milyar insan su kaynaklarından yoksun kalacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) San Francisco kentinde düzenlenen Amerika Geofizik Birliği (AGU) konferansı için hazırlanan bir araştırmaya göre, dünya üzerindeki su kaynakları 2050 yılına kadar ciddi oranda azalmış olacak.

Dünya üzerinde birçok bölgenin su kaynakları konusunda ‘riskli’ olduğu belirtilen araştırmada, Hindistan, Arjantin, Avustralya, ABD’nin Kaliforniya eyaleti ve Güney Avrupa ülkelerinin bu kapsama girdiğine dikkat çekildi.

Araştırma kapsamında geliştirilen enformatik modele göre, Hindistan’ın Ganj nehrinin üst kısımları ile İspanya’nın ve İtalya’da yer altında bulunan sular 2040 ile 2060 yılları arasında tükenmiş olacak. Modele göre ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki birçok su kaynağı ise 2030 yılında kurumakla karşı karşıya.

Benzer şekilde Kanada’dan Meksika’ya kadar uzanan Büyük Ovalar (Great Plains) adlı havzanın Teksas, Oklohama ve New Mexico gibi eyaletlerdeki güney kesiminde su kaynaklarının 2050 ila 2070 yılları arasında tükenmesi ihtimali bulunuyor.

Rapora göre önlem alınmaması durumunda önümüzdeki on yıllar içerisinde dünyadaki 1,8 milyar kişinin yaşadığı bölgelerde su kaynakları neredeyse tümüyle tükenmiş olacak.

2014 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir rapora göre, dünya üzerindeki su tüketim talebinde ciddi bir artış yaşanıyor. Ayrıca mevcut su kaynaklarının yüzde 20’si aşırı ve kontrolsüz bir biçimde işletilerek, büyük bir israfa yol açılıyor.