İspanya’dan Almanya’ya hidrojen boru hattıyla taşınacak

Daha önce İspanya, Portekiz ve Fransa arasında hidrojenin taşınması için döşenmesi planlanan boru hattının Almanya’ya kadar uzatılmasına karar verildi.

Ukrayna savaşı sonrası Avrupa Birliği (AB), yaklaşık bir yıldır Rusya’nın enerji kaynaklarına alternatif olabilecek seçenekler üzerinde duruyordu. Geçtiğimiz Ekim ayında bu amaçla AB zirvesinde amacıyla Fransa, Portekiz ve İspanya arasında yeni boru hattı projesine karar verilmişti. Avrupa enerji pazarına yeni kaynak sağlamayı amaçlayan hidrojen taşınacak olan hat Katalonya ile Fransa'nın güneyini birbirine bağlanması hedeflenmişti.

Almanya-Fransa arasında imzalanan dostluk anlaşması Elysée’nin 60. yıl dönümü nedeniyle başkent Paris’te iki ülke liderleriyle hükümet kabinesinin katıldığı zirveden bir ucu İspanya’nın Barselona kenti olacak hidrojen boru hattının Almanya’ya kadar uzatılmasına karar verildi. Zirveden çıkan bir başka önemli karar ise enerji kaynaklarının paylaşılması amacıyla AB ülkeleri arasında bulunan elektrik hattının daha da genişletilmesine yönelik alındı.
Dünkü Elysée Sarayı’ndaki zirvenin ardından açıklanan deklarasyonda hidrojen boru hattının ayrıntılarına ilişkin Almanya ve Fransa’nın ilgili bakanlıkları arasında görüşmelerin hemen başlaması ve Nisan ayına kadar stratejinin hazırlanması gerektiği ifade edildi. Fransız ve Alman hükümetlerinin ortak açıklamasında devamla, “Bu projeyle Avrupa çapında yenilenebilir yeşil enerji koridoru inşasını hedefliyoruz” denildi.

PROJE 2030’DA TAMAMLANACAK

Boru hattı projesinin inşası projesi ise Alman Siemens Energy ile Fransız Air Liquide şirketlerinin ortaklaşa kurduğu Joint Venture firmasına verildi. Almanya’ya enerji akışının sağlanması amacıyla Manş Denizi yakınlarında Fransa’nın Port-Jérôme kentinde 200 megavaat enerji üretme kapasitesine sahip bir hidrojen santral kurulacak. 2030’da tamamlanması planlanan projenin diğer ayağında ise hidrojenin taşınması için Barselona ile Marsilya arasında denizaltı boru hattı inşa edilecek.

Yılda iki milyon ton hidrojen taşınmasını hedefleyen ve H2MED adı verilen proje için Ekim ayında Fransa, Portekiz ve İspanya liderleri arasında anlaşmaya varılmıştı. Avrupa’nın bir uçtan diğerine bağlayacak boru hattı projesi Fransa, Almanya ve İspanya’ya arasında çözülemeyen bir krizdi. İlk etapta Almanya ve İspanya inşa edecekleri boru hattıyla gazı Almanya’ya taşımak istemiş, fakat Fransa buna karşı çıkmıştı.