MSD: Efrîn silahtan arındırılmış insani bölge ilan edilmeli

İşgalci Türk devletinin Efrîn’in Cindirês ilçesinde Newroz ateşi yaktıkları için gerçekleştirdiği katliama tepki gösteren MSD, “Efrîn silahtan arındırılmış insani bölge olarak ilan edilmeli ve tüm silahlı gruplar buradan çıkarılmalı” çağrısında bulundu.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), 20 Mart gecesi Efrîn’in Cindirêsê ilçesinde Newroz’u kutlamak istedikleri için katledilen 4 Kürde ilişkin açıklamada bulundu.

MSD,  “Bu suç işgal, göçertme ve Kürtlere dönük uygulamalardan ayrı ele alınamaz. Aynı zamanda bu suçun siyasi, güvenlik ve toplumsal boyutları da var. İşgalci iktidar ve Efrîn’i işgal eden uzantıları bu suçun sorumlusudur. Öte yandan işgal ve göçertmeye karşı sessiz kalan herkes de bu suçun sorumlusudur” dedi.

2018’den beri Türk işgali altındaki Efrîn’in silahtan arındırılmasını, tüm silahlı güçlerin çıkarılmasını ve suçlulardan hesap sorulmasını isteyen MSD, şu çağrılarda bulundu:

“1-Efrîn silahtan arındırılmış insani bölge olarak ilan edilmeli ve tüm silahlı gruplar buradan çıkarılmalı. Yerli halk uluslararası toplumların gözetiminde güvenli bir şekilde topraklarına geri döndürülmeli.

2-İnsanlığa karşı işlenen katliamlardan ve günlük hak ihlallerinden sorumlu olanlar hesap vermeli.

3-Efrîn Bölgesi’nin yönetimi ve güvenliği yerel halklarına teslim edilmeli ve adil bir savcılık sistemi kurulmalı.

4-Tüm kaçırılan ve göz altına alınan yurttaşlar serbest bırakılmalı. Zorla kaçırılanların akıbeti açıklanmalı ayrıca zarar görenlere yardımcı olunmalı.

5-Medya ve uluslararası hukuk örgütlerinin Efrîn’e geçişine izin verilmeli.”

MSD, “Demirci Kawa’nın meşalesi Suriye’de yükselesin. Onurlu Suriyelilerin ısrarı ve dayanışmasıyla zafer kesinleşecektir. Newroz zulmün sonlandırılması, özgürlüğün ve adaletin sağlanacağı sembolü olacak” diye noktaladı.