Fransa’da şiddetli çatışmalar, yüzlerce yaralı var

Fransa’nın Deux-Sèvres bölgesinde onbinlerce kişi tartışmalı su rezervuarına karşı bir araya gelirken, polisle şiddetli çatışmalar yaşandı, ikisinin durumu ağır olmak üzere yüzlerce kişi yaralandı.

Fransa’nın her tarafından ve çevre ülkelerden gelen onbinlerce kişi Deux-Sèvres bölgesindeki mega Sainte-Soline havzasına yürüdü. Eylemciler, 16 hektar büyüklüğünde ve 720.000 m³ su kapasiteli Sainte-Soline havzasının tepesine ulaşmaya çalıştı.

Yaklaşık üç aydır bu eylemin duyuruları yapılıyordu. Organizatörlere göre 30 bin kişi bir araya geldi. Eylemciler, tarımsal kullanım için su rezervuarları inşa etme projelerine karşı çıkıyor. Protestocular, yeraltı suyunun pompalanmasıyla çalışan cihazların, intansif tarım sulamasına yönelik tasarlandığı ve su kaynaklarının “gasp” edilmesinin bir biçimi olduğunu belirtiyor. Dernek kolektifleri bunların tamamen terk edilmesini talep ediyor ve aylardır bu havzaların inşa edilmesine karşı sabotaj, sökme veya imha da dahil olmak üzere her şekilde karşı çıkma niyetlerini açıklıyorlardı. Proje 2018 yılından bu yana 450 tarım kooperatifinin öncülüğünde, devletin de desteğiyle yürütülüyor.

Cumartesi günü gerçekleşen eylemde güvenlik güçleri şiddetli müdahalede bulundu. Binlerce gaz bombası kullanıldı.  Helikopterler alan üzerinde uçuş yaptı.

3200 dolayında güvenlik gücü mensubu eylemcilere karşı harekete geçirildi. Yaşanan çatışmaların bilançosu ağır oldu. Eylemciler cephesinde en az 200 yaralı var. Bunların 40’ının yaralarının derin olduğu ve birinin mutlak acil durumda olduğu kaydedildi. İçişleri Bakanlığı da bir “mutlak acil” durumda olmak üzere 24 jandarmanın yaralandığını açıkladı.

Başbakan Elisabeth Borne, polise destek açıklamasında bulunarak “hoşgörülemez şiddet dalgası” suçlamasında bulundu. Başbakan, eylemcileri teşvik eden “radikal konuşmalara” da tepki gösterdi.

Muhalefet lideri Jean-Luc Melenchon ise Twitter hesabında “Yeter artık Saint Soline’de polis şiddeti” diyerek tepki gösterdi.  Melenchon, polisin saldırısı olmasaydı “tarlalarda yürümekten başka bir şey olmayacaktı” dedi.

Cumhuriyetçi Eric Ciotti ileri giderek eylemcileri “terörist” olmakla suçladı.