34. Mîhrîcan’a Govendên Kurdistan sona erdi

Bu yılki Mîhrîcan’da birincilik ödülüne, Wêranşar yöresine özgü performans sergileyen Salzgitter kentinden Koma Şiyar layık görülürken, folklor hocası Welî Botî, bir kültür şöleni yaşatan tüm gençlerin gönüllerde birinci olduğunu söyledi.

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların en uzun soluklu geleneği olan Mîhrîcana Govendên Kurdistan’ın 34’üncüsü sona erdi.


Bu sene “Kültürümüz Kimliğimizdir” mottosu ile Almanya'nın Hannover kentinde gerçekleştirilen ve iki gün süren etkinliğin son gününde 23 govend ekibi, hünerlerini jüri ekibi ve etkinliğe katılan binlerce Kurdistanlı için sergiledi.

Sunuculuğunu Yılmaz Kaba ve Berfin Hezil'in yaptığı Mîhrîcan, Kürt kültür çalışmalarında yer alan şehitler ve yaşamını yitiren tüm sanatçılar anısına saygı duruşu ile başladı.

Sanatçılar Hozan Xanemîr, Diyar Mehrovî, Baran-Serhat ve Serhan üçlüsü, söyledikleri Kürtçe stranlarla etkinliğe katılanlara güzel anlar yaşattı.

Tertip komitesi adına konuşan emektar folklor hocası Welî Botî, Mîhrîcan’ın yarışmadan ziyade bir kültür şöleni olduğunu belirterek, bu kültürü yaşatan tüm gençlerin gönüllerde birinci olduğunu söyledi. Botî, “Önemli olan bu kültürün sahiplenilmesi ve yaşatılmasıdır” dedi.

TEV-ÇAND temsilcisi Dîrok Viyan ise, bu tür etkinliklerin düşman tarafından dayatılan asimilasyon politikalarına en iyi cevap olduğunu belirterek, savaşta, siyasette nasıl direniyorsak kültürel anlamda da direniyoruz ve direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Rêwî Rêdur da böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın onurunu taşıdıklarını dile getirerek, “Böylesi kadim bir kültüre sahip çıkan gençlerimizi bu duyarlılıktan dolayı kutluyoruz” dedi.

BİRİNCİLİK SALZGİTTER EKİBİNE GİTTİ

Gün boyu yapılan folklor yarışmasında gruplar, jürinin puan sistemine göre dereceye tabi tutuldu. Buna göre Salzgitter kentinden Mîhrîcan’a katılan Koma Şiyar, Wêranşar yöresine özgü oyunlarla bu senenin birincisi olurken, İsviçre Basel'den katılan Koma Evîna Welat ise Bedlis oyunlarıyla ikinci; Celle'den katılan Koma Laleş ise üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

Öte yandan Berlin’den gelen Koma Faraşîn ve Koma Şehîd Delil Çiyager folklor grupları Jüri Özel Ödülü’ne layık görülürken, Kostüm Ödülü Koma Evîna Welat kadın ekibine, Araştırma Ödülü ise Duisburg’dan katılan Koma Kulîlkên Welat ekibine verildi.