GÖRÜNTÜLÜ

YNK'li Mahmut: KDP siyaseti Kürt halkının düşmanlarına hizmet ediyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Parlamenteri Salar Mahmut, KDP'nin bazı milletvekillilerin dokunulmazlıkların kaldırılmak için bir çalışma içinde olduğu tartışmaları hakkında ANF’ye konuştu.

YNK Parlamenteri Mahmut, KDP’nin Güney Kürdistan’da yürütmüş olduğu siyasete tepki göstererek, “Bu siyaset hiçbir şekilde Kürt halkına hizmet etmiyor. Bu siyaset sadece Kürt halkının düşmanlarına ve Kürdistan'da demokrasi düşmanlarının işlerine yarıyor” dedi. 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Parlamenteri Salar Mahmut, KDP'nin bazı milletvekillilerin dokunulmazlıkların kaldırılmak için bir çalışma içinde olduğu tartışmaları hakkında ANF’ye konuştu. 

Mahmut, böyle bir düzenlemenin gerçekleşmesi için önce parlamentonun aktifleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer bu düzenleme parlamentodan geçip karara bağlanmaz ise mahkemelerin kendi başına alacakları kararlar kanunsuz ve yasalara aykırıdır. Bu konu bir partinin, parlamentoyu tatil edip, heybetinden uzaklaştırarak kendi başına yapacağı bir düzenleme değil. Bu siyaset Kuzey Kürdistan'da AKP hükümetinin HDP parlamenterlerine dayattığı siyaset ile aynıdır" diye konuştu.

'KANUNSUZ İŞ YAPILIYOR'

Güney Kürdistan’da siyasi partiler arasında büyük bir siyasi rekabetin olduğunu ifade eden Mahmut, bu rekabet içerisinde ulusal birlik için çalışma yürütüleceğine, düşmanlıkların yaratıldığını vurguladı. Mahmut, şunları belirtti: “Bugün Güney Kürdistan'da siyasi partiler arasında büyük bir rekabet var. Bu rekabet içerisinde KDP bir tarafta geriye kalan siyasi partiler bir tarafta duruyor. Özellikle YNK ve Goran, Güney Kürdistan siyasetinde en etkili iki güçtür. Bu siyasi rekabet Güney Kürdistan'da var olan siyasi sistemin değişimini önüne koymuştur. Maalesef KDP bu rekabet içerisinde kanunlara aykırı olan birçok yola başvurmuştur."

'AKP’NİN HDP’YE DAYATTIĞINI KDP BİZE DAYATIYOR'

"Parlamenterlerin dokunulmazlığını kaldırmak parlamentonun işidir" diyen Mahmut, şöyle devam etti: “Dokunulmazlıkların kaldırılması için parlamentoda bir planlama yapılır ve parlamenterlerin görüşlerine sunulur ve bu çerçevede karar verilir. Bu konu bir partinin, parlamentoyu tatil edip, heybetinden uzaklaştırarak yapacağı bir düzenleme değil. Bu siyaset Kuzey Kürdistan'da AKP hükümetinin HDP parlamenterlerine dayattığı ile aynıdır. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna bizim bir itirazımız yok. Fakat bunların yapmak istediği kanunsuz bir iştir. Tümden kanunsuzdur. Mesela her ne kadar adil olmasa da, bugün AKP HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarını parlamento yoluyla kaldırıyor. Fakat bizde parlamentonun çalışmasına izin vermiyorlar, Parlamento Başkanı'nın makamına dönmesine izin vermiyorlar ve gidip mahkeme yoluyla dokunulmazlıkları kaldırmak istiyorlar."

'REFORMLA ALAKASI YOK'

Mahkemelerin tarafsız olmasını ve kanun dışı çalışmalara katılmamasını isteyen Mahmut, "Eğer bu yaptıkları kanuna aykırı değilse, şimdiye kadar bölge başkanı, başbakanı ve birçok bakan hakkında suç duyurusu var. Mahkeme neden onları mahkemeye çağırmıyor? Parlamenterler hükümet hakkında onlarca kez çeşitli suçlardan dolayı dosya hazırlayıp mahkemeye vermiştir. Mahkeme neden bu dosyaları gündemine almıyor? Kim olursa olsun, hangi fraksiyondan olursa olsun eğer yolsuzluk yapan, kanun ve yasalara aykırı iş yapanlar varsa yargılanmalıdırlar, bu konuda hepimiz hemfikiriz. Fakat bu yöntem ile değil. Öyle anlaşılıyor ki bu hamle siyasi bir hamledir. Reform ile hiçbir alakası yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

'BU SİYASETİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR'

Mahmut, KDP’nin bölgede yanlış ve ulusal olmayan bir siyaset izlediğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Konumundan dolayı Güney Kürdistan hükümetinin Rojava, Kuzey ve Rojhilat Kürdistan'ının özgürlük mücadelelerine destek sunup başarılı olmaları için tecrübelerini aktarması gerekiyor. Çünkü biz 25 senedir eğrisi doğrusu ile bir hükümete sahibiz ve geniş bir coğrafyada etkinliğimiz var. Rojava'ya destek olacağımıza üstlerine kapıları kapatıyoruz, Türk devleti ile olan ekonomik ilişkilerimizi bir baskı aracı olarak onlara karşı kullanıp Kuzey Kürdistan'da halkımıza karşı başlattıkları savaştan dolayı kendilerini kınayacağımıza, bakıyoruz ki PKK siyasetine karşı büyük bir karalama kampanyası içerisindeyiz. Bu siyaset Kürdistan’da başarı elde etmez. Onun için bu siyasetin değişmesi gerekiyor."

'BİRÇOK KDP VEKİLİ DE RAHATSIZ'

Çok sayıda KDP parlamenterinin de partilerinin yürüttüğü bu siyasetten rahatsız olduğuna dikkati çeken Mahmut, KDP yetkililerinin bu sese kulak vermelerini istedi. "Bu siyaset hiçbir şekilde Kürt halkına hizmet etmiyor. Bu siyaset sadece Kürt halkının düşmanlarına ve Kürdistan'da demokrasi düşmanlarının işlerine yarıyor" diyen Mahmut, şunları da dile getirdi: "Bu işe girişenler bunu bilmiyorlarsa kötü eğer bilip te yine de bu siyaseti yürütüyorlarsa bu daha da kötü. Bu nedenle bu durum demokratik değil ve halkımızın çıkarlarına aykırıdır. Kürdistan'da siyasi rekabet durumunda olan bütün Kürt partileri ulusal birlik için çalışmalıdır. Bugün KDP içerisin de çok sayıda milletvekili partilerinin var olan siyasetinden rahatsız. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bizimle aynı düşünüyorlar. Umarız KDP yetkilileri de bu sese kulak verir ve bu yanlış siyasetten vazgeçer.” 

Son olarak Kürt halkının içinden geçtiği dönemin çok kritik olduğunu ifade eden YNK Parlamenteri Salar Mahmut, KDP’nin gerginlik siyasetini bırakarak ulusal kazanımların korunması için diğer partilerle ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi ve şunları belirtti:

'ORTAK ÇALIŞMALIYIZ'

"İçinden geçtiğimiz süreç bizim için çok önemlidir. Ülkemizin doğal zenginliklerini, siyasetini ve iktidarını kendilerine bağlı küçük bir gurubun kontrolü altında tutmak için birçok güç devrede. Biz var olan krizli dönemde yeni krizler yaratarak, ortamı gerginleştirerek birlik içinde Kürdistan’ın geleceği hakkında ortak çalışamayız. Herkes biliyor ki DAİŞ savaşından sonra bölüşüm sürecine geçilecek. Eğer DAİŞ savaşından sonraki ortama kendimizi hazırlamazsak yüz yıl önce yaşadığımız trajedileri yine yaşayabiliriz. Onun için bütün çelişkilerimizi ve görüş ayrılıklarımızı medeni bir şekilde oturup konuşabilmeliyiz. Kendi aramızda DAİŞ savaşından sonraki döneme hazırlıklı girelim. Bu konuda bütün partiler üzerlerine düşeni yapmalıdır. Özellikle de KDP izlediği bu kaos yaratma siyasetini bırakmalıdır.”