Van’da elektrik kesintilerinin sebebi jeneratör piyasası mı?

Van’da uzun yıllardır süreklileşen elektrik kesintilerine VEDAŞ tarafından herhangi bir çözüm bulunmazken, söz konusu elektrik kesintilerinin arkasında AKP’ye yakın bazı jeneratör firmalarının olduğu belirtiliyor.

Van’da uzun yıllardır süreklileşen elektrik kesintilerine VEDAŞ tarafından herhangi bir çözüm bulunmazken, söz konusu elektrik kesintilerinin arkasında AKP’ye yakın bazı jeneratör firmalarının olduğu belirtiliyor.

Van 2012 yılında büyükşehir statüsü kazanan kentlerden biri olmasına rağmen uzun yıllara dayanan elektrik sorununa çare bulunamıyor. 2012 yılında AKP hükümetinin elektrik işlerini Türkerler firmasına satarak özelleştirmesinin ardından rahatlama beklenen bu alanda sorunlar gün geçtikçe büyüyor. Elektrik kesintilerinin yoğunlaşması üzerine birçok defa sokağa çıkan Van halkı kesintileri protesto etti.

VEDAŞ ise bugüne kadar elektrik kesintilerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Sorunun tam olarak neden kaynaklandığına ilişkin açıklama yapılmaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

‘ELEKTRİĞİ KESELİM, JENERATÖRLERİ SATALIM’

Bu konuda en çarpıcı iddia ise ismini vermek istemeyen bir firmanın sahibinden geldi. Firma sahibine göre elektrik kesintilerinin nedeni AKP’ye yakın bir jeneratör firması. AKP’li olduğu belirtilen jeneratör firması elindeki iki bin jeneratörün satılması için VEDAŞ ile anlaştı. Firma sahibinin iddiasına göre özellikle Van’da yeni yapılan sitelerde yaşayan ve ekonomik durumu iyi olan ailelere ve bina sahiplerine bu yolla jeneratör satılması planlanıyor. Yapılan anlaşmada ise, bölge halkının zaten elektrik parası vermediği ve kaçak elektrik kullanması gerekçe olarak gösterildi.

‘ELEKTRİK KESİNTİLERİYLE VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR’

Elektrik kesintilerinden mağdur olan çevrelerin başında ise sanayiciler geliyor. Söz konusu iddialara ilişkin görüştüğümüz OSB Van Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, VEDAŞ’ın elektrik parası toplamaktan öteye gidemediğini söyledi. Van’da elektrik alt yapısının bulunmadığını ve 50 yıldır kullanılan iletim hatlarının çöktüğünü kaydeden Bozkurt, “50 yıllık iletim hatları var, bu zaten enerjinin kaybolmasına neden oluyor. Bu da kayıp kaçak bedeli olarak vatandaşa yansıtılıyor. Kayıp kaçak bedeli nihai tüketiciden tahsil ediliyor. Dolayısıyla böyle bir firmanın böyle bir şey yapacağını düşünmek istemiyorum. İletim hatları ömrünü tamamlamış durumda, trafolar her gün patlıyor çünkü eski cihazlar. Mesela sadece jeneratör meselesi değil. Bölgemize yatırım yapılmıyor, ayrımcılık yapıyor. Özellikle Pazar günleri kesiliyor, vatandaş soğuktan donuyor, susuz kalıyor. Bu soruna derhal çare bulunması lazım” diye konuştu.