Tevgera Azadi kongre kararları açıklandı

Tevgera Azadi’nin ikinci kongresinde bir dizi karar alındı. Alınan kararlar arasında Kürt halkının ve ezilen halkların sorununun çözülmesi için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün önemine vurgular yapıldı.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) 2-3 Şubat tarihleri arasında Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde ‘demokratik özerklik sistemini esas alarak iktidar krizini aşacağız’ şiarıyla gerçekleştirdiği ikinci kongresinde alınan kararları açıkladı.

Kongre sonunda kararları, Tevgera Azadi Eş Başkan Yardımcısı Tara Hüseyin okudu.

Güney Kürdistan’ın büyük bir kriz ve çelişki içerisinde olduğunu belirten Hüseyin, “Diğer yandan siyasi iktidar güçleri de kendilerini dış güçlere ve Şii-Sünni cephelerine yaslamıştır. Tüm bu çelişkiler sonucunda bir yıldan uzun bir süredir parlamento işlevsizleştirilmiştir. Hükümet tek bir parti tarafından yürütülmektedir. Yargı tek bir partinin çıkarları doğrultusunda faaliyet yürütmektedir. Kürdistan bölgesinin başkentine el koyulmuştur. Demokratik temelde bir siyasetin yürütülmesi, siyasette üçüncü çizginin hakim olması ve politikanın yalnızca halkın menfaatleri ve ulusal amaçlar doğrultusunda yürütülmesi için aşağıdaki maddeler yerine getirilmelidir” dedi.

Kongrede alınan kararlar şöyle:

- Uluslararası güçlere ve Kürdistan’ı işgal eden devletlere bağlı siyasete son verilmelidir. Ayrıca Şii-Sünni cepheleşmesinden uzak durulmalı ve siyasette üçüncü çizgi temel alınmalıdır.

- Parçalılık, dar particilik ve çelişki-karışıklığa son verilmelidir. Demokratik siyasetin temel alınması ve ulusal çıkarlar ile toplumun demokratik bir şekilde bir arada yaşaması siyasi tarafların temel görevidir.

- Kürt halkı ve Musul’da yaşayan diğer halk ve kesimlerin gelecekte özgür ve eşit bir şekilde demokrasi temelinde yaşayabilmesi için faaliyet yürütülmeli ve Musul demokratik bölge temelinde örgütlenmelidir.

- Demokratik-siyasi cephe ve platform çalışmaları sürdürülmeli, ulusal, demokratik, sol ve sosyalist güçlerin birliğinin sağlanması ve genişletilmesi için faaliyet yürütülmelidir.

- Iraklı güç ve taraflarla ilişkilere önem verilmelidir.

Öcalan’a ilişkin;

- Türkiye ve İran’daki siyasi tutsaklar koşulsuz şartsız serbest bırakılmalıdır.

- Kürt halkının ve ezilen halkların sorununun çözülmesi için Rêber Abdullah Öcalan en kısa sürede özgür olmalıdır.

- Öcalan’ın kitap ve yazıları eğitim materyali olarak kullanılmalı, okuma merkezlerinde okutulmalıdır.

- Rêber Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat Uluslararası Komplosu geniş çaplı eylemlerle protesto edilmelidir.

Güney Kürdistan Savunma Güçleri;

- Peşmerge, gerilla ve YBŞ-YJŞ güçleri en kısa zaman içerisinde ortak bir komutanlık altında toplanmalıdır.

- Peşmerge güçleri parti himayesinden çıkartılarak ulusal bir güç olarak örgütlendirilmelidir.

- Her kentte peşmerge, gerilla ve savaşçı tüm Kürdistan şehitleri için özel bir şehitlik inşa edilmeli, tüm şehit ailelerinin birliği için faaliyet yürütülmelidir.

- Toplumun kendi kendisini savunabilmesi için faaliyet yürütülmeli, sivil temelde örgütlenerek hazırlık yapılmalıdır.

- Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarından tamamen çıkartılması için yoğun bir faaliyet yürütülmelidir.

- Şengal’in demokratik özyönetim biçiminde örgütlendirilmesi ve Kürdistan bölge hükümeti kapsamında kendi savunma gücünün kabul edilerek destek verilmesi için faaliyet yürütülmelidir.

Ekonomi ve yurttaşların yaşam koşullarına ilişkin;

- Türk devleti ile imzalanan 50 yıllık petrol anlaşması iptal edilmeli. Petrol nakliyatı konusunda Bağdat ile yaşanan sorunlar çözülerek tüm petrol geliri şeffaflaştırılmalıdır.

- Ulusal ekonominin, sağlık, altyapı ve doğal kaynakların geliştirilip zenginleştirilmesi için faaliyet yürütülmelidir.

- Yerli üretim geliştirilmeli ve yaşam için kaynak oluşturulmalıdır. Köyler; sanayi, doğa ve çevre temelli geliştirilmelidir.

- Ekonomik anlamda cevap olabilecek gelişmiş alternatifler üzerine çalışma yürütülmelidir.

Toplumun öncü gücü kadın ve gençliğe ilişkin;

- Erkek egemen sistem ve cinsiyetçiliğin aşılabilmesi için eş başkanlık sistemi, özgür eş yaşam ve cinsiyet eşitliği her alanda geliştirilmeli ve esas alınmalıdır.

- DAİŞ çeteleri tarafından esir alınan Êzidî kadınların kurtarılması için daha fazla çaba harcanmalı ve pratik adımlar atılmalıdır.

- Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olaylarının önünün alınabilmesi ve ekonomik, siyasi, psikolojik, fiziki ve cinsiyetçi şiddetin engellenmesi için kadınlara daha fazla destek verilmeli ve kadın örgütlenmelerine daha fazla önem verilmelidir.

- DAİŞ çetelerinin elinde esir tutulan kadınların özgürlüğü için daha yoğun çaba harcanmalı, bu kadınlara sahip çıkılmalı ve özgürlükleri için çalışmalar yürütülmelidir.

- Siyasi, toplumsal, ekonomik, akademik ve örgütsel sahalarda gençliğin mücadelesinin yükseltilmesi temel görev olarak ele alınmalıdır.

Örgütlenme ve eğitime ilişkin;

- Toplumun tüm kesimleri içerisinde çalışmaların daha da genişletilmesi için daha fazla çalışma yürütülmelidir.

- Bölge örgütlenmeleri daha da geliştirilmeli, komite, meclis ve komisyon çalışmalarına daha fazla önem verilerek her yerde örgütlenme esas alınmalıdır.

- Akademiler temelinde eğitim ve örgütlenme faaliyetlerine önem verilmelidir.

- Tüm üyelerin eğitim devrelerine katılması için çaba harcanmalıdır.