GÖRÜNTÜLÜ

Siyasi parti temsilcileri: Ulusal siyaset bir zorunluluk

Güney Kürdistan sorunlarına çözüm çalıştayı ikinci gününde ulusal siyasette Güney Kürdistan’ın rolü gündemiyle başladı.

Bugünkü oturumda konuşan siyasi parti temsilcileri, Güney Kürdistan’ın tüm Kürtler adına önemli bir diplomatik işlev görme imkanına sahip olmasına rağmen bunu yeterince kullanamadığına dikkat çekti.

Kürtlerin askeri açıdan bölgede belirleyici bir güç oldukları ve herkes tarafından dikkate alındığına işaret eden parti temsilcileri, bunun mutlaka siyasi olarak da gerçekleşmesi için tüm siyasi partilerin ulusal siyaseti esas almaları gerektiğini belirti.


PYD Güney Kürdistan temsilcisi Xerib Hüso: Kürt diplomasisi Kürt sorunun bölgede ulaştığı böylesi dönemde önemli bir aşadan geçiyor. Bugün terörizme karşı yürütülen mücadele Kürtleri tüm dünyaya tanıttı. Ancak Kürtler diplomasi de yetersiz kalıyor. Bu da büyük kazanımların sağlanmasına engel teşkil ediyor. Tüm siyasi tarafları bir araya getirecek ulusal bir siyasetimiz yok. Mevcut siyaset eskinin kendini tekrarı üzerinden yürütülüyor. Bu siyaset de siyasi partiler üzeirnden yürüyor.

Mücadele yürütüldü ancak Kürtler yaşadıkları zorlu aşamaların ardından kaybetti. Bugün nasıl ki askeri açıdan yeni bir mücadele yürütülüyorsa siyasette buna göre kendini yenilereyek cevap olmalı. Örneğin, Kürt düşmanları bize karşı anlaşmalar yapıyorlarsa, bunun sebebi bizim siyasi ve diplomatik alanda yaşadığımız eksikliklerdir, kendi aramızdaki ilişkisizliktir.

Güney Kürdistan’da geniş bir siyaset ve diplomasi alanı mevcuttur. Ne var ki genel bir siyaset yok. Parlamento, hükümet yok. Bunun bedelini de sadece Güney değil, tüm Kürdistan parçaları ödüyor. Ulusal bir siyaset oluşturulmuş olsaydı ve diğer parçalara de destek sunulsaydı böyle olmazdı. Kürtler direniş yönünde örnek alınıyor ama kimse bizi siyasi irade olarak muhatap almıyor. Bu Kürtlere büyük kaybettiriyor. Oysa biz demokratik toplumu ve ilişkileri esas alırak ulusal bir siyaset geliştirebilirsek, Kürtlere düşmanlık edenlerin amaçlarına ulaşmasına da engel olabiliriz. Bölge ve Avrupa devletleri bizi partiler üzerinden diplomatik muhatap olarak ele alıyor. Bu tehlikelidir. Halkımızın özgür geleceğini tehlikeye koyuyor. Bu tehlikeyi bir daha yaşamamak açısından hepimizin çaba içinde olması gerekir.

Goran Hareketi yönetim üyesi Goran Muhammed Ali: Eğer Kürt siyaseti içte zayıf olursa uluslararası diplomasi de güçlü olmaz. Güney Kürdistan’da siyaset şu anda dağınıktır, güçsüzdür. Güney Kürdistan’da hepimizin yasalar karşısında eşit miyiz? Eğer böyle değil diyorsak büyük sorundur. Maalesef şu anda bir grup Kürdistan’ı kendi malı olarak görüyor. Kendi dışında kalanları da tebaası olarak görüyor.

Başkent şu anda bu grup tarafından işgal edilmiş. Kürt düşmanlarının Kürtlere yapmaya çalıştıkları şu anda bir parti tarafından yapılıyor. Bu acı da olsa bir gerçeklik. Halk çok zor koşullarda yaşıyor. Kürt siyaseti birlikten söz ettikçe buna inancını yitiriyor. Çünkü gereklerini yapmıyor sadece günah çıkarıyor. 2013’te ulusal konge çalışmaları vardı neden yapılmadı? Bunun önünde kim engel oldu? Bu ciddi bir sorun. Bunun aşılması gerekir ve ulusal kongre yapılmalı. Bir parti herşeye el koymuş. Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmek isteyen başkenti herkese kapatır mı? Gerçekçi olmak gerekir. Sorun tarafların değil, bir tarafın herşeye el koyması ve kendi çıkarları için kullanmasıdır.

Eğer biz diplomasi de dış güçlere kendi birliğimizi gösteremeyceksek o zaman bu nasıl bir diplomasidir? Tüm partiler diplomasiyi kendi çıkarlarına göre yapıyor. Herkes birbirini karalıyor. Bunun aşılması gerekir. Kürtler savaşçı ve kurban olarak görülüyor. Ön görülen musul operasyonunda da aynı şey yapılmak isteniyor. Eğer biz içerde ve dışarıda bize yönelik bu yaklaşımları değiştirmek istiyorsak siyasetimizi değiştirmemiz gerekir. Kürtler dış güçlerinin bölgedeki koruma gücü değildir.

Dilerim ki bu çalıştay kürtler arası birliğin ortak siyasetin oluşmasında önemli bir aşama olur.

YNDK Genel Sekreteri Xafur Maxmuri: Kürtlerin sorunu ulusal bir siyaset ve diplomasiye sahip olmamalarıdır. Bunun mutlaka aşılması gerekir. Partilerimiz arasında da bile doğru temellerde gelişen bir ilişki yok. Şu anda Güney Kürdistan hükümetin temsilcisi Rojava’da, Rojava kanton temsilcileri de Güney Kürdistan’da olmalıydılar. Bunun tartışması daha önce yapıldı. Bu olmalı ki ulusal siyaset gelişebilsin.

KNK bu konuda sorumluluk alabilir. KNK dış ilişkiler komitesi kurulmuştu, bu önemliydi. Ancak halen bu konuda gereken sorumluluğunu yerine getirmiş değil. Bu komite daha aktif olmalı. Bu şekilde Kürtler kendi içlerinde olduğu kadar bölge dünya devletleri içinde kürt diplomasisi gelişebilir.

Suriye Kürtleri Sol Parti temsilcisi Fethullah Hüseyin: Kürdistan dört parçada ateşten günler yaşıyor. Her gün şehitler veriyoruz. Biz buna rağmen halen ulusal siyaseti geliştiremiyoruz. Partisel çıkarlar her tarafta ön planda. Örneğin Güney Kürdistan parlamentosu işlevsiz, bir partinin denetiminde. Herkes Kürtlerin bu parçada önemli kazanımı kullanamadığını düşünüyor. Oysa iyi bir deneyim olabilirdi. Güney Kürdistan büyük katliamlardan geçti. Bu kurbanların anısına da olsa Kürtlerin birliği gelişmeli. Bunun olması için mutlaka ulusal kongre gelişmeli. Kürtler DAİŞ’e karşı ortak mücadele ettiler ancak siyaset bir araya gelemedi. Bu yapılmadıkça Kürtlerin sorunlarını çözmesi mümkün değildir.

Yekgırtu İslami yönetim üyesi Mewlut Resul: Kürt halkının geleceği siyasi partilerin çıkarlarına kurban edilemez artık. Her yerde bu böyledir. Her ülkenin yasaları, kanunları var, herkes de böyle yaşıyor. Kürtleri sömürgesinde tutan devletler tüm yasa ve kanunlarını Kürtlerin inkarı üzerine kurgulamış. Bizim de kendi içimizde kendi değerlerimizi koruyan, ulusal birliği ön gören, demokraik karakterde bir anayasa oluşturmamız gerekir.

Ancak Güney Kürdistan’da yasalar bile partilere hizmet ediyor. Bunun aşılması gerekir. Güney Kürdistan gerçekten bu açıdan etkili bir rol oynayabilir.

Hızbi Şui yönetim üyesi Şex Sıddık: Bölge derin bir kaostan geçiyor. Bu durum Kürdistan’da da yaşanıyor. Mevcut akıl Kürt çıkarlarını ön görmüyor. Hükümet işlemiyor. Bu sorunların çözümü için halen partiler ortaklaşmıyor. Parti çıkarları esas alınıyor. İktidar hesapları yapılıyor. Oysa bölgede büyük özgürlük imkanları var. Unutmayalım kaybedersek hepimiz birlikte kaybederiz. O açıdan bölge hükümeti hem iç sorunları hem de ulusal sorunların çözümünde rol oynamalı. 

...