Şengal katliamı kınandı

Amed’deki Êzidîler, "Soykırıma artık yeter" sloganıyla yürüdü. Êzidîler adına açıklama yapan Maha Haluga, soykırımın dünya tarafından kabul edilmesini istedi.

Amed’deki Êzidîler, "Soykırıma artık yeter" sloganıyla yürüdü. Êzidîler adına açıklama yapan Maha Haluga, soykırımın dünya tarafından kabul edilmesini isterken, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, "Şengal statüsünü kazanacak. Biz, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı'daki tüm Kürtler Şengal halkının yanındayız" dedi.

Şengal'den Amed’e göç eden ve DBP'li belediyeler tarafından Yenişehir Belediyesi Fidanlık'ta açılan kampta yaşamını sürdüren Şengalliler, "Ji qirkirinêre êdî bes e (Soykırıma artık yeter)" sloganıyla yürüyüş düzenledi. Beyaz kıyafetler giyen Êzidîler, Kürtçe ve İngilizce soykırımı anlatan pankartlar açtı ve dövizler taşıdı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Maha Haluga, kendilerine yönelik gerçekleştirilen soykırımın halen sürdüğünü, hayatta kalanların Şengal'e gelen HPG'nin açtığı koridor ile kurtulduğunu söyleyerek, yaklaşık 5 bin Êzidî kadınının DAİŞ çeteleri tarafından köleleştirildiğini ifade etti. 

Soykırımın dünya ülkeleri tarafından resmi olarak da kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Haluga, "DAİŞ'in durdurulmasını istiyoruz. Kadın ve kızlarımızın DAİŞ'in elinden kurtarılmasını istiyoruz. Dünyanın yaşanan bu soykırımı tanımasını istiyoruz. Şengal'i DAİŞ'in elinden kurtarın. Bize yapılanları asla unutmayacağız" dedi. Haluga, son olarak kendilerini kurtaran HPG, YPG ve YPJ'li savaşçılara teşekkür etti.

Katliamın yıldönümü nedeniyle Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile birlikte Êzidîleri ziyaret eden DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Kürtçe yaptığı konuşmada, yaşanan katliamı kınadığını ve yaşamını yitirenlerin önünde saygı ile eğildiğini söyledi. Şengal'in düşmana yar olmayacağını belirten Irmak, şunları kaydetti: "Şengal'de soykırım halen sürüyor. Kürdistan toprağı ve Şengal özgürleşmeden bu tür tehlikeler devam edecektir. Bugün DAİŞ yarın başka bir gücün saldırısı olacaktır. Şengal bütün Kürdistan'ın onurudur. Bütün dünyaya sesleniyoruz. Êzidîler yalnız değildir. Bütün Kürtler onların yanındadır. Biz, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı'daki tüm Kürtler Şengal halkının yanındayız. Şengal'in statüsü tanınana kadar Şengal direnişi sürecektir. Suruç'ta yapılan katliam Kürtleri korkutmayacaktır. Dünyanın yaşananlar karşısındaki sessizliği dünyanın utancıdır. DAİŞ'in elinde olan kadınlar Kürtlerin onurudur."

AKP'nin kirli politikaları ile bir kez daha savaş yoluna girildiğini dile getiren Irmak, Suruç'taki patlama ve ardından gerçekleştirilen katliamların da bunu ortaya koyduğunu belirtti. Rojova Devrimi'ne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Irmak, "Kürt halkının gözünü korkutamayacaksınız. Êdî bes e" dedi.

Açıklamaların ardından kampta kalan gençler, tanık oldukları soykırımı anlatan tiyatro oyunu sahnelendi. Oyun gereği DAİŞ'li kılığına giren genç erkekler, siyah elbise giydirdikleri genç kadınları kırbaçlayıp bıçak ve silah ile tehdit ederken, oyunu izleyen kadınlar çığlık atarak ağladı. Oyun sırasında birçok kadın ve çocuk, adeta bir yıl önce yaşanan katliamı yaşıyormuş gibi fenalık geçirdi. İzleyenlerin de duygulandığı oyunun sahnelenmesinden sonra anma etkinliği sona erdi.