Rojava’da Toplumsal Ekonomi Akademisi

TEV-DEM Ekonomi Komitesi Üyesi Dilşa Efrîn, ekonomi dahil olmak üzere Rojava’ya her alanda bir saldırının olduğuna dikkati çekerek “Toplumsal Ekonomi Akademisi ile halkımızın direnişini daha bilinçli ve sonuç alıcı kılmaya çaba gösteriyoruz” dedi.

Devrim öncesi BAAS Rejimi’nin Rojava Kürdistan üzerine uyguladığı temel politikalardan biri de ekonomik sömürü ve ekonomi anlayışının çarpıtılmasıydı. Rojava Devrimi'nin başlamasıyla uygulanan tüm ekonomik ambargolara karşı öz yeterliliği esas alan toplumsal ekonomik bir sistemin geliştirebilmesi için önemli bir faaliyet içerisine girildi.

Toplumsal ekonomide kâr hırsı yerine toplumun geçimini ve yaşamını devam ettirmeyi, bütünlüklü ve çeşitli üretimi, yine doğayı tahribi değil de uyumu esas alan bir anlayışın pratikleştirilebilmesi için günümüzde de süren günlük bir mücadele yürütüldü.

Bu mücadelede en fazla rolünü oynayan kurumlardan biri de 2014 yılında TEV-DEM Ekonomi Komitesi tarafından Cizîrê kantonunda geliştirilen Toplumsal Ekonomi Akademisi. Kısıtlı imkanlarda acil ihtiyaçlardan dolayı kurulan Toplumsal Ekonomi Akademisi, şimdiye kadar ekonomi anlayışı üzerine 8 temel eğitim devresi gerçekleştirirken, biri özgün kadın olmak üzere 3 branş eğitimi geliştirdi.

‘ACİL İHTİYAÇ ÜZERİNE AKADEMİYİ KURDUK’

TEV-DEM Ekonomi Komitesi Üyesi Dilşa Efrîn, komite olarak akademiyi kurmaya nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı: "İlk olarak ekonomi çalışmalarını örgütlemeye başladığımızda, ekonomik faaliyetin öncülüğünü yapacak bir ekonomi meclisi oluşturmaya karar verdik. Ama önümüzde büyük bir sorun olduğunu gördük. Ekonomiye yaklaşımda ciddi bir sorun vardı. Ekonomi, para ve kâr olarak algılanıyordu. Yine iktidarcı ve devletçi zihniyet ekonomik çalışmalarda yoğundu. Ekonomi, 'gidip bir iş yapalım ve para kazanalım' tarzında algılanıyordu. Ayrıca rejimin uyguladığı politika Rojava Kürdistan’ı tek tip üretime mahkûm etmiş ve üretim bütünlüğünden koparmıştı. Bu durum zihniyetlere de yerleşmişti. Özellikle tarımda kendine ve toprağına bir güvensizlik vardı. Biz bu mantığı kırabilmek ve doğru bir ekonomik anlayış oluşturabilmek yani toplumsal ekonomiyi geliştirebilmek için bir akademiye ihtiyaç duyduk.”

‘BAŞLANGIÇTA EKONOMİ ANLAYIŞINA ODAKLANDIK’

Akademiyi oluşturur oluşturmaz hemen bir eğitim devresi başlattıklarını belirten Dilşa Efrîn, şöyle devam etti: “Bu ilk temel devremize 24 kişi katıldı. Bunlar ekonomi meclisimize giren insanlarımızdı. Rojava’daki ekonomik faaliyetin yürütülebilmesi için öncelikle bunun öncü gücünü bilinçlendirmek ve doğru bir anlayışa kavuşturmak gerekiyor. Öyle profesyonel eğitimcilerimiz de yoktu. Fakat en azından biz komite olarak ciddi anlamda ekonomik anlayışımızın nasıl olması gerektiğini Önder Apo’nun savunmalarından, perspektiflerinden kavramıştık ve daha fazla anlayıp pratikleştirmek istiyorduk. Ekonomik üretimden anlayan ve bu işin pratiğini de yapan insanlarımız vardı. Onlar da destek verdiler, akademide eğitimler verdiler. Ciddi tartışmalar yürüttük. Böyle ilk 8 devremiz toplumsal ve komünal ekonomi anlayışının kavratılması ve anlaşılması üzerineydi. Teorik derslerdi."

ARTIK BRANŞ EĞİTİMLERİ DE YAPILIYOR

Toplumsal Ekonomi Akademisi şimdiye kadar toplumsal ve komünal ekonominin anlaşılması üzerine geliştirdiği 8 temel eğitimden sonra, branş eğitimleri de geliştirmeye başlamış. Efrîn, şimdiye kadar geliştirilen branş eğitimlerine ilişkin şunları söyledi: “Tarımı Rojava ekonomisinin temel birimi olarak ele alıyoruz. Bu nedenle ilk geliştirdiğimiz eğitim ziraat eğitimiydi. 10 gün boyunca ekonomi anlayışımız ve ziraat üzerine teorik eğitimler yapıldı. Daha sonraki 10 günde de pratik eğitim yapıldı. Bu noktada pratik eğitimler direkt toprak üzerinde yapıldı. Tarlalara, seraya gidildi. Daha sonra ticaret ve kooperatifçilik üzerine birer devre gerçekleştirdik. Bu devrelerde de teorik ve pratik eğitim gerçekleştirildi."

‘EGİTİMLERİN PRATİĞE YANSIMALARI GÜÇLÜ OLDU’

Efrîn, Rojava'daki toplumsal ekonomik faaliyetin gelişmeye başladığına ve bunda akademi devrelerinin de önemli rolü olduğuna dikkati çekti. Efrîn, şunları kaydetti: “Şimdiye kadar açtığımız devrelerde Rojava’daki ekonomik faaliyetin öncü kadrolarını yani ekonomi meclisimizin üyelerini eğitmeyi esas aldık. Yine bu noktada Ekonomi Konseyi üyelerini de kotamız doğrultusunda bu eğitimlere kattık ve eğittik. Şu an pratikten çıkan sonuçlarla diyebilirim ki, eğitimlerimiz önemli bir sonuç elde ediyor. Bu eğitimden çıkan arkadaşlar alanlarına gittiğinde pratiğe daha bilinçli ve sorumlu yaklaşıyorlar. Birçok görev üstleniyorlar. Yine kendi sahalarında ekonomik faaliyet içerisinde olan insanlarımızı eğitiyorlar. Ayrıca üretim düzeyinde de bir gelişme yaşandı. Özellikle ziraat devremizin bize de büyük katkıları oldu. Ziraat devresine katılan hemen herkes ziraat mühendisiydi ve eğitimde bilgi paylaşımı güçlü oldu. Bunun pratiğe yansımaları güçlü oldu.”

'DİRENİŞİ BİLİNÇLİ VE SONUÇ ALICI KILACAĞIZ'

Eğitim çalışmalarını sadece akademi bünyesiyle sınırlamadıklarını, alanlarda da hem teorik hem de pratik ekonomi eğitimlerini geliştirdiklerini belirtti.

TEV-DEM Ekonomi Komitesi Üyesi Dilşa Efrîn, son olarak şunları dile getirdi:

"Akademimiz 2014 yılında açıldı ama oluşum süreci devam ediyor. Giderek ihtiyaçlara göre akademi çalışmalarımızı genişletmeyi ve daha profesyonelleştirmeyi hedefliyoruz. Yine bu doğrultuda Efrîn kantonunda da bir toplumsal ekonomi akademisi açıldı. Ama henüz koşullardan dolayı Kobanê kantonunda bir akademi kuramadık. Fakat şimdilik Kobanê’nin de eğitim ihtiyacını bu kantonda karşılamaya çalışıyoruz. Bu ay içerisinde yeni bir eğitim devresini de başlatacağız.

Rojava'ya her alanda saldırı var. Kurdun ağzında kalmış bir halk direniyor. YPG ve YPJ’nin kahramanlığında bu somut görünüyor. Ama aynı durumu biz ekonomik alanda da günlük olarak yaşıyor ve görüyoruz. Bu nedenle Toplumsal Ekonomi Akademisi ile halkımızın bu direnişini daha bilinçli ve sonuç alıcı kılmaya çaba gösteriyoruz.”