Kolombiya'da Barış Antlaşması imzalandı

Kolombiya’da 52 yıllık iç savaşı bitirmek amacıyla 4 yıl boyunca müzakere edilen Barış Antlaşması nihayet imzalandı. Antlaşmanın imzalanmasıyla artık nefesler 2 Ekim’de yapılacak halk referandumu için tutulacak.

Daha önce New York’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binasında imzalanması planlanan barış antlaşması, birçok FARC yöneticisi hakkındaki uluslararası arama kararları nedeniyle Kolombiya’da imzalandı. Antlaşmanın başkent Bogota’da imzalanması da düşünülmüş, ancak arabulucu ülke Küba’nın lideri Raul Castro’nun sağlık sorunları nedeniyle  Atlantik kıyısındaki Cartagena de Indias kentinde imzalandı.

Antlaşmayı Kolombiya hükümeti adına Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC adına ise hareketin lideri Timoleon Jimenez (Timoşenko) imzaladı. Anlaşmanın imzalandığı törene BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Amagro, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlarıyla 15 ülkenin devlet başkanları katıldı. 26 ülke ise dışişleri bakanı düzeyinde temsil edildi.

297 sayfadan oluşan Barış Antlaşması’nın imzalanması sırasında sembolik olarak kurşun şeklindeki dolma kalemler kullanılması dikkat çekti.

AB FARC’I ‘TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİ’NDE ASKIYA ALDI

Antlaşmanın imzalanması öncesinde AB’den, FARC’ın AB Terör Örgütleri Listesi’ndeki yerine dair önemli bir açıklama geldi. AB, FARC’ın listede askıya alındığını duyurdu.

Bu kararla, barış antlaşmasıyla oluşan ılımlı ortamın desteklenmesi hedefleniyor.

KATLİAM TEHLİKESİNE KARŞI ORDUNUN GERİLLALARI KORUMASI

2 Ekim’de Kolombiya halkının referandumla onaylaması gereken Barış Antlaşması’na göre, gerillalar daha önce belirlenen 20 ayrı bölgede toplanacak ve 180 gün içerisinde silahlarını BM yetkililerine teslim edecek. Gerillaların sayısına ilişkin FARC’tan henüz bir açıklama gelmezken, hükümet 6 bin 700 kadar gerillanın silahlı olarak mücadele ettiğini savunuyordu. Buna ek olarak 10 ila 15 bin arasında bir milis gücü olduğundan bahsediliyor.

Antlaşma gereği gerillaların olası paramiliter saldırılarından korunması için yaklaşık 15 bin asker görevlendirilecek.

Gerillalara yönelik en büyük tehlike olarak ülkede halen aktif olan çeteler ve sağ paramiliter grupların varlığı gösteriliyor. Zira, 1980’li yıllarda FARC üyelerince kurulan Yurtsever Birlik (Union Patriotico) adlı partiye üye binlerce kişi paramiliter gruplarca katledilmişti.

FARC’A SENATO VE MECLİS’TE TEMSİLİYET VERİLECEK

Barış Antlaşması’nın halk tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte Senato ve Meclis’te ilk aşamada ikişer FARC temsilcisi bulunacak. Ancak bu iki üyenin şimdilik oy hakkı bulunmayacak.

2018 yılındaki ilk seçimlerden sonra ise sonuçlar ne olursa olsun FARC’a her iki kurumda 5’er sandalye verilmesi öngörülüyor. Senato 106, Meclis ise 166 üyeden oluşuyor.

SUÇLULAR ÖZEL MAHKEMELERDE YARGILANACAK

Antlaşmaya göre, 52 yıl süren ve 220 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği iç savaş sırasında işlenen insanlık suçlarına ilişkin özel mahkeme kurulacak. Bu mahkemelerde ağır suçlara karışmış FARC veya ordu mensupları yargılanacak. Ayrıca ağır suçların aydınlatılmasına yardımcı olacak şekilde ‘suçunu itiraf edenler’ için cezai indirimler olacak.

KIRSAL KALKINMAYA AĞIRLIK VERİLECEK

Barış Antlaşması’nın en önemli maddelerinden bazıları ise iç savaşın esas nedenlerinden olan ekonomik eşitsizliklerle mücadeleyi öngörüyor.

Kırsal alandaki kalkınmaya özel önem verilmesini öngören antlaşmada, köylülere sahip oldukları veya işledikleri toprakların tapularının dağıtılması, toprağı işletmelerinin kolaylaştırılması ve yerlerini terk edenlere topraklarının geri verilmesi gibi önlemler düşünülüyor.

Ayrıca iç savaş nedeniyle alt yapısı yeteri düzeyde gelişmeyen bölgeler ile FARC’ın denetiminde olduğu için devletin yatırım yapmadığı bölgelerin alt yapısı güçlendirilecek.