GÖRÜNTÜLÜ

Koç: Ortadoğu’daki gelişmeler Kürtler açısından tarihi fırsatlar yaratıyor

KNK’nin organize ettiği Güney Kürdistan çalıştayı Kürdistan’ın dört parçasından gelen yüzü aşkın siyasi parti temsilcisi, aydın, yazar, gazeteci akademisyen, kadın ve gençlik örgütü temsilcilerinin katılımıyla Kerkük’te başladı.

Çalıştaya ilişkin ANF’ye konuşan KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, “Kürtler de diğer tüm halklar gibi bölgede ortaya çıkan durumdan değerlendirmeli diyerek” kendi kaderini tayin hakkının Kürtlerin ancak birlik olmasıyla mümkün olacağını söyledi. Ancak Güney Kürdistan’da şu anda büyük sorunlar yaşandığını da kaydeden Koç, “Ulusal siyasetin gelişmesi açısından buradaki sorunların bir an önce aşılması gerekir. Bu çalıştayı da bunun için organize ettik” diye devam etti.

“Ortadoğu’daki gelişmeler nedeniyle KNK olarak Kürtler açısından önemli tarihi fırsatların olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan Kürt siyaseti de ortak bir konsensüse dayalı hareket etmesi de zorunluluk oluyor” diyen KNK Eş Başkanı Koç, Güney Kürdistan’da mevcut durumda diğer parçalara göre sorunlar daha fazla olduğunu, bunun da ortak konsüsün oluşmasında olumsuz bir etken olduğunu söyledi.

Bölgede yaşanan gelişmelerin de Güney Kürdistan’ın bu alanda da yeni bir diplomasi zihniyetini zorunlu kıldığını kaydeden Koç, şöyle konuştu: “Çünkü Ortadoğu’daki bu değişimde Kürtler gibi diğer kesimler de kendilerine fırsat doğduğunu düşünüyor. Türkiye, İran gibi devletler de böyle bakıyor ve Türkiye’nin Cerablus işgali bunun sonucunda gelişti. İşte böyle bir konjonktörde Kürt siyaseti de bunları gözeterek ortak hareket etmeli. Aksi durumda Kürtlerin kendi kaderini tayininden rahatsızlık duyanlar, Kürtler arasındaki siyasal çelişkileri kullanacaklar. Bu durum Cerablus işgali döneminde de öncesinde de kendisini gösterdi. Bu açıdan biz Kürdistan’ın genel çıkarları açısından Güney Kürdistan’ın kendi siyasetini değiştirmesine ihtiyaç var. Bu nedenle bu çalıştayı düzenledik.”

Koç, Kürdistan’ın her parçasından katılımcıların olduğu bilgisini paylaşan Koç, Güney Kürdistan hükümetinde yer alan 5 parti temsilcilerinin de yetkilileri şu anda bu çalıştaya katıldığını vurguladı.

Bu çalıştayda ilk hedeflerinin sorunların çözümüne dair oluşturulacak siyasete dair siyasilerin konuşmaması olduğunu da vurgulayan Koç, “Kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri, farklı yapılar o açıdan bu çalıştayda yer alıyor. Bu sistem krizlerden etkilenen herkesim burada. Ortak bir eğilim ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Burası bir karar merkezi değil, bir danışma merkezi rolünü görecek. Tüm parçalar bir parçanın sorunlarının çözülerek, ulusal bir yaklaşım ortaya çıkarmak için kendi görüşlerini ifade edebilecekleri bir platform oluşturmak. Güney Kürdistan’da federal bir statü var ve bu Kürtler açısından bir kazanımdır. Diğer parçalar bu kazanımın elden gitmesine göz yumamaz. Sonuçta bu sadece burayı ilgilendiren bir durum değil” diye konuştu.