GÖRÜNTÜLÜ

'Kobanê dayanışması büyümeli'

Kobanê Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu Eşbaşkanı Gülistan Etti, "Son saldırı ardından anne babasız kalan onlarca çocuğumuz var. Onların en temel yaşam malzemelerini ihtiyacı var" dedi.

25 Haziran'daki DAİŞ saldırısı ardından Kobanê'deki ihtiyaçların daha da aciliyet kazandığını belirten Kobanê Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu Eşbaşkanı Gülistan Etti, "Son saldırı ardından anne babasız kalan onlarca çocuğumuz var. Onların en temel yaşam malzemelerini ihtiyacı var" dedi.

Kobanê'de inşa çalışmaları devam ediyor. Kentin özgürleşmesi ardından on binlerce sivil dönüş yapsa da savaş koşulları nedeniyle hem üretim nüfusu karşılayacak biçimde yapılamıyor hem de imkanlar bir kentin yeniden inşasına yetecek altyapıdan yoksun. Bu nedenle Kobanê'nin inşası için düzenlenen konferanslarla dayanışma kampanyalarına yeni bir boyut eklense de son yaşanan katliamla birlikte ihtiyaçlar daha da arttı. Katliamda yakınlarını kaybeden çoğu çocuk ve yaşlı binlerce sivil şimdi temel yaşamsal ihtiyaçlarını gidermede bile zorluk yaşıyor. 

Kobanê'ye gelen yardımlar konusunda bilgi veren Kobanê Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu Eşbaşkanı Gülistan Etti, özellikle Kuzey Kürdistan halkı ve DBP'li belediyeler ile Avrupa'daki Kürdistanlıların dayanışma çalışmalarının Kobanê'ye büyük bir güç kattığına dikkat çekti. Etti, Brüksel'de gerçekleşen Kobanê konferansını da hatırlatarak, kimi uluslararası kurumların da Kobanê'yi inşa sürecinde de yalnız bırakmadığının altını çizdi. 

BELEDİYELER EN BÜYÜK DESTEĞİ SUNDU

"Başından beri Kobanê’ye sürekli yardımda bulunan ve ayakta tutan Kuzey Kürdistan halkımız ve oradaki belediyeler oldu" diyen Etti, "Başta Amed, Mardin, Suruç ve diğer belediyelerin Kobanê’ye her türlü alt yapı ve diğer insani ihtiyaçlar konusunda destekleri oldu. Biliyorsunuz Kobanê'de büyük bir yıkım yaşandı. Gelen yardımları bu yıkımdan etkilenen tüm Kobanê halkına eşit ve adil bir şekilde dağıtmak esas amacımızı oluşturuyor. Halkımızın ihtiyaç duyduğu konuları tespit ediyoruz. Kimin neye ihtiyacı var, kimin ihtiyaçları daha fazla aciliyet arz ediyor. Bunları tespit ederek gelen yardımları dağıtıyoruz" diye belirtti. 

GÖLGE ETMESİN YETER

Türk devletinin Kobanê'ye yardım ettiği yönündeki iddiaları da yalanlayan Etti, “Kobanê dört yıldır kuşatma ve saldırı altında ama Türk devleti bu süre boyunca herhangi bir yardımda bulunmadı. Savaşın en ağır yaşandığı günlerde bile devletin herhangi bir kurumunun Kobanê’ye insani bir yardımı olmamıştır. Aksine Kuzey Kürdistan halkının ve kimi uluslararası kurumların yardımlarının Türk devleti tarafından engellendiğini ve zorluk çıkarıldığını biliyoruz" şeklinde konuştu. 

DAHA FAZLA YARDIM

Halen şiddetli bir savaş ortamını yaşadıklarına dikkat çeken Etti, gelen yardımların yetersiz olduğunu ifade etti. Etti, Kobanê’ye savaşın ardından en az 20 bin ailenin dönüş yaptığını, köylerde yaşayan binlerce aile olduğunu aktardı. Cizîrê Kantonu ile daha yeni bağlantı sağlandığını hatırlatan Etti, “Bu tabii ki belli bir rahatlama sağlayacaktır, bazı yardımlar oradan gelecektir ama bunun yeterli olmayacağı bilinmelidir. Zaten bu aşamada henüz rahat bir geçiş sağlanamıyor. Kobanê’de devam eden saldırılar var, çatışmalar yaşanıyor. Bu nedenle yardımların artarak devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Savaş koşulları nedeniyle Kobanê’de şu anda üretim yapılamadığı, köylülerin topraklarını ekemediği bilgisini veren Etti, temel gıda maddeleri, temizlik malzemesi, giyim konusunda ciddi ihtiyaçlar olduğunu söyledi.

ANNE BABASINI KAYBEDEN ÇOCUKLAR

25 Haziran'daki DAİŞ saldırısı ardından her zamankinden daha fazla Kobanê'yle dayanışmaya ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Etti, “Son saldırı ardından onlarca çocuğumuz anne babasız kaldı. Bu çocukların yardıma ihtiyacı var. Belli yaş gruplarından oluşan bu çocukların, giyim, mama, bez ihtiyaçları var. Yine eğitimleri ile ilgili ihtiyaçları olacak" diyerek dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yaptı.