KNK’nin 'Güney Kürdistan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı

KNK’nin 23-24 Eylül’de Güney Kürdistan’ın Kerkük kentinde düzenlediği “Güney Kürdistan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde, oluşturulan komisyon, komite vb. çalışmaların, toplantıların krizlere çözüm gücü oluşturması ve topluma kanalize edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 23-24 Eylül’de Güney Kürdistan’ın Kerkük kentindeki Qerehencir Beldesi’nin kütüphanesinde siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, akademisyenler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, araştırmacı ve aydınların katılımı ile gerçekleştirilen “Güney Kürdistan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini açıkladı.

Sonuç bildirgesinde şu maddeler yer aldı:

“1. Parlamentonun aktifleştirilmesi ve Kürdistan egemenliğine saygı gösterilmesi

2. Siyasi yönetimin bir sisteme kavuşturulması ve parti ile hükümetin ayrıştırılması.

3. Ulusal ekonominin parti ve kişilerden ayrı ele alınması ve ulusal ortak bir hazine oluşturulması.

4. Kürdistan kaynaklarının bireysel çıkarlar çerçevesinde satılmasının engellenmesi. Ulusal çıkarın bireysel çıkarların üstünde tutulması. Bunun için bir yasanın oluşturulması ve şeffaf bir tarzda bu hizmetlerin bütüne hizmet etiği görünür olmalıdır.

5. Oluşturulan komisyon, komite vb. çalışmaların, toplantılarının krizlere çözüm gücü oluşturması ve topluma kanalize edilmesi.

6. Akademisyenler için iki ayrı toplantının yapılması ve bunu için de araştırmacı, aydın ve siyasi partilerin önerilerini hazırlayıp bu toplantılarda sunması.

7. Kısa bir sürede halkımızın elinden alınan maaşları ve yardım ihtiyaçlarını sömürenlerden alınarak, halka ulaştırılması.

8. Yasal haklar ve toplumsal kesimlerin ve gazetecilerin hakları ve özgürlüklerin, toprak hakimiyetinin korunması, herkesin yasa karşısında eşit olması gerekiyor.

9. Hukuksal kurum ve kuruluşların, bireysel hakların ve şehir işleyişinin partilerin denetimine girmesi kabul edilemez. Her yönü ile halka eşit yaklaşılmalı ve farklılıklar ortadan kaldırılmalıdır.

10. Sömürgeciliğin Kürdistan topraklarında oluşturduğu parçalayıcı sınırlar ortadan kaldırılmalı. Örnek olarak da en kısa zamanda Başûrê Kürdistan ile Rojava Kürdistanı arasında bulunan Sêmalka kapısının açılması esas alınmalıdır.

11. Kadınların ve gençlerin bütün kurum ve toplantılarda katılımının esas alınması ve siyasi karar mercilerinde her zaman bulundurulmalarına dikat edilmesi gerekmektedir.

‘ORTADOĞU VE ULUSLARARASI DENGELERDE KÜRDİSTAN BÖLGESİ SİYASETİNİN YERİ’

1. Aşağıda bahsi geçen yöntemler ile Kürdistan Ulusal Kongresi, Kürdistani diplomasi çalışmasını esas almalıdır:

- KNK Diplomasi Komitesi ‘Ortak Diplomasi Komistesi çalışması’ esas almalı ve farklılıkların katılımı ve çok yönlü Kürdistan’ın 4 parçasından katılımcıların olduğu ve aktif bir şeklide Kürdistanın temsilciliğini yapmalıdır.

- Kürt lobisinin yurt dışında ve yurt içinde güçlendirilmesi

- Kürt ve Kürdistani edebiyat ve kültürden ilham alarak Kürt kültürünün daha fazla tanıtılması.

- Yazar, araştırmacı, gazeteci ve sanatçılarımızın eserlerinin dünya medyasında yer almasını sağlamak.

- Siyasi partilerin temsilcilerinden bir komisyonunu oluşturulması (Partilerin Dış ilişkileri) bunun çalışmalarının bu temelde yürütülmesi.

- Siyasi partilerden çalışmalar ve hazırlıkları yapmak için bir komisyonun kurulması.

- Kürdistani bir akademik komisyonun kurulması.

- Başûr Kürdistanı’nda bir Rojava Temsilciliği’nin açılması ve Rojava Kürdistan’ında da bir Başûr Temsilciliği’nin kurulmasının esas alınması, çünkü her iki parçanın da kendi özerklikleri vardır.

- Uluslararası anlaşmalarda ulusal çıkarlar söz konusu olduğunda dış temaslarda birliğin esas alınarak daha hasas yaklaşılmasına dikat edilmesi. Öte yandan ilişkilenmelerde parçaların ya da örgütlerin çıkarları esas alma hesabının yapılmaması önemlidir.

- Yurt dışında açılacak olan hükümet sözcülüğünün ileriki süreçlerde doğru temellerde rolünü oynaması.

- Enfal, Halapçe, Şengal ve Feyli Kürtlerin başına gelen katliam dosyalarının Kürdistan ulusal tarihihin bir parçası olarak toplanması.

- Nadiya Murad’ın doğru temellerde bütün Kürdistan oluşumlarını temsil edebilmesi için destek sunulması.

- Tüm Kürdistan halkını ve çıkarlarını savunacak ortak askeri bir gücün oluşturulması.

- Gerilla ve pêşmerge güçlerinin Kürdistan’ın özgürleştirilmiş tüm alanlarda kalması ve oralardan çekilmemesi.

- Kürdistan’ın her hangi bir parçasındaki sorunlar karşısında diğer parçaların hizmet ve yardımda bulunması.

-Temsil organlarında gençlerin ve kadınların katılımının esas alınması.

 ‘ULUSAL SİYASAL BİRLİĞİN GELİŞMESİNDE KURDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİNİN ROLÜ’

1-Siyasi partilerin tarihi geçmişi esas alınarak çoğunlukla dört parça Kürdistan’daki partilerin katılımıyla Ulusal Kongrenin yapılması.

2-Dört parça Kürdistanın temsilcileri KNK’de yer aldıkları için bu toplantıdan sonra Ulusal Kongrenin toplanmasında etkili bir rol oynayabilir. Bunu da kadın ve gençliğin aktif olduğu bir hazırlık komitesi yapmalı.

3-Kürt halkının öz gücü esas alınmalı ve yabancı güçlerin Kürdistan toprakları üzerindeki varlığına izin verilmemelidir. Türk devletinin Başûrê Kürdistan’a yerleşmesi, Rojava ve Cerablus’u işgali gibi vb. izin verilmemelidir.

4- Kürt Önderi Abdullah Öcalan, Kürt ulusal birliği ve diplomasisinin gelişiminde rol sahibi olduğu gerçekliğinden yola çıkarak, Güney Kürdistan’dan özgürlüğü için çaba sarfedilmelidir.

5-Ulusal kongrenin yapılmasına Güney Kürdistan’ın katkıları olabileceği gerçekliğinden hareketle öncelikle Güney Kürdistan’ın iç birlikteliği sağlaması gerekmektedir.

6-Kürt kızları ve oğullarından oluşan güçler (pêşmerge, savaşçı ya da gerilla) Kürdistan’ın bütün parçalarında DAİŞ’e karşı yürüttükleri savaşta moral ve güven kaynağı olmuşlar. Ancak uluslararası siyasette bütün Kurdistan’ın askeri olmalılar ve Kurdistan ulusal birliğini savunmalılar.

7-Kürdistan Bölgesel Yönetimi resmi olarak Şengal Meclisini tanımalı ve yardımcı olmalı.

8-Musul’un özgürleştirilmesinden önce bir konferans yapılmalı. Ulusal bir kararla Türk devletinin Musul’un özgürleştirme operasyonuna katılmasına izin verilmemeli.  Kuzey Kürdistan’ı işgal eden Türkiye, işgalini genişletmek istiyor. Ayrıca DAİŞ’e ve diğer güçlere etkili destek veren güçtür. Kürtlerin kanı üzerinde sıyaset yapmalarına izin verilmemeli.

9- Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) yurt dışında yaşayan Kürdistanlıların Kürt kimliği ile tanınması için çalışma yapması ve Türk, Irak, İran ve Suriye halkları olarak tanıtılmalarına son vermeli.

10- Kürdistan halkına zarar veren, ulusal kazanımları tehlikeler ile karşı karşıa bırakan kişi ve çevreler, olumsuz kişi ve çevreler olarak görülmelidir.