GÖRÜNTÜLÜ

Kayyum halk için açılan kurumları kapattı

DBP’li Muradiye Belediyesi halkçı belediye anlayışıyla yaptığı çalışmalarla ilçe halkına önemli hizmetler sunuyordu ta ki Kayyum gelene kadar. Kayyum, halk fırınını, sağlık kliniğini, çocuk kreşini kapattı.

Darbeyle el konulan belediyelerden Van’ın Muradiye Belediyesi, 2014 yerel seçimlerinde DBP’ye yüzde 51 oy desteğiyle, belediye eş başkanlığına Safire Güneş ve  Mehmet Ali Tunç seçildi. Siyaset yoluyla belediyeyi alamayan AKP, darbe yoluyla 17 Ocak’ta Belediye’ye kayyum atadı. Eş Başkan Mehmet Ali Tunç, DBP’li meclis üyeleri ve birçok çalışan gözaltına alınarak tutuklandı.

Adeta bir karakola çevrilen belediye, daha önce ilçenin ihtiyaçlarını gidermek için sarf ettiği büyük çabalar nedeniyle halkın büyük beğenisini kazanmıştı. Düşük bir bütçeyle çalışmalarını yürüten Muradiye Belediyesi, başta sağlık alanı olmak üzere kadın, eğitim, ekonomi ve kültür alanında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkmıştı.

EŞ BAŞKANDAN HALKA SAĞLIK HİZMETİ

Bölgede sağlık kurumların yetersiz ve ücretli olması nedeniyle Muradiye Belediyesi tarafından ilçe merkezinde sağlık kliniği açıldı. Sağlık kliniğinde Eş Başkan Dr. Mehmet Ali Tunç bir hemşireyle birlikte bizzat hastaları muayene etti. Ücretsiz verilen sağlık hizmetinde ağırlıklı olarak Kürtçe dili kullanılıyordu. Verilen hizmetler ise; ultrason, tansiyon, enjeksiyon ve acil sağlık hizmetleri bunların yanı sıra ilaçlara ücretsiz olarak ulaşılabiliyordu. Salı ve Cuma günüleri hizmet verilen sağlık kliniğine ortalama günde 80 hasta geliyordu. Eşbaşkan Tunç, her hafta sonu ilçe merkezine gelemeyen çocuk ve yaşlıları bizzat köye giderek sağlık taramasından geçiriyor, aynı zamanda sağlık seminerleri de veriyordu. Bu hizmetten dolayı halk çok memnundu.

FEODAL ANLAYIŞA KARŞI KADIN ÇALIŞMASI

Türkiye’de ilk kez 2014 yerel seçimleriyle birlikte DBP’li belediyelerin yönetimde kadın erkek eşitliğini sağlanması için eş başkanlık sitemi getirilmişti. Eş başkanlığa seçilen Safire Güneş, ilçe kadınlarının yönetimdeki sesi oldu. Kadını dışlayan feodal anlayışa karşı kadın çalışmalarına ağırlık verdi. Sara Kadın Merkezi açıldı. Kadınların talep ve önerileri doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yürütülüyordu. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele alanında çalışmalar yürütülürken aynı zamanda; üreme, hijyen, çocuk bakımı ve ilk yardım konularında kadınlara seminerler verildi. Bu doğrultuda çocuk ve kadınlar için çeşitli sosyal etkinlikler de düzenlendi. Belediye tarafından açılan halı yıkamada tamamen kadınlar çalışıyordu. İlçe ve köylerden getirilen halılar kadınlar tarafından yıkanarak gelir elde ediliyordu. Yıkamanın sabit çalışanları yoktu. Halıların yıkanması için hangi kadınlar müsaitse ve kimin paraya ihtiyacı varsa o kadınlar görev alıyordu.

KÜRTÇE KREŞ VE KADIN KONUKEVİ

Asimilasyona karşı ilçede ilk kez Kürtçe kreş açıldı. Üç öğretmenin görev yaptığı kreşte oyun odaları, eğitim odaları ve rehabilitasyon odaları bulunuyor. 35 öğrenci burada eğitim görüyordu.

Köyden ilçe merkezine gelen kadınların konaklayabileceği bir kadın konukevi açıldı. Hastane veya başka özel işleri için sabah erken saatlerde ilçe merkezine gelen kadınlar, işleri bittikten sonra köy minibüslerinin hareket saatine kadar konukevinde kalıp, dinlenebiliyordu. Konuk evinde kadınlara yemek hizmeti de sunuluyordu.

Bütçesi el verdiği kadarıyla hizmet üretmeye çalışan belediye, ilçenin en büyük köylerinden olan Köşk ve Babacan köylerinde birer halkevi açtı.

FIRINDA HALKA 3 BİN 500 EKMEK DAĞITILIYORDU

Sürekli artan ekmek fiyatları ve yoksulluk nedeniyle evine ekmek götüremeyen yurttaşlar için Muradiye Belediyesi tarafından halk fırını açıldı. Fırında günlük olarak 3 bin 500 ekmek çıkartılıyordu. Ekmeğin piyasa fiyatı 90 kuruş iken, fırında 50 kuruştu. Ayrıca maddi durumu iyi olmayan yurttaşlara da günlük olarak 10 ekmek ücretsiz veriliyordu. Fırında on kişi, iki vardiya halinde çalışıyordu.

Öte yandan hemen hemen her köyle stabilize yol yapım çalışması yürütüldü. İlçe merkezinde ise yollarda parke taşı döşeme çalışması yapıldı. İlçe merkezinde iki park açıldı ve yeşil bir doğa için 10 bin elma fidanı halka dağıtıldı. Dağıtılan elma fidanları ilçenin iklim koşullarına göre seçildi.

KAYYUM TÜM ÇALIŞMALARI DURDURDU

Van’ın Muradiye İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Çelikel, İçişleri Bakanlığı tarafından belediyeye kayyum olarak atandı. Halkın daha önce rahatlıkla içeri girdiği belediye binası, polis karakoluna çevrilerek işgal edilmiş görüntüsüne büründü. Kayyum Çelikel, ilk iş olarak sağlık kliniğini kapattı ve klinik çalışanı hemşireyi çay ocağına gönderdi. Halk fırınında çalışan birkaç kişi tutuklandı ve en son fırının özelleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yine aynı şekilde Kürtçe çocuk kreşi kapatılarak işçilerin işine son verildi. Sara Kadın Yaşam Merkezi’nin çalışmaları durduruldu ve kadın işçilerin işine son verildi. Basın biriminde çalışan gazeteciler Rıza Uluca ve Fazıl Elçi işten çıkarıldı. Son olarak ise kadrolu personel olarak çalışan Hüsamettin Demir, Zeki Sayman, Berivan Sevinçhan Kayyum tarafından açığa alındı.