'Kadınlar öz savunma yapmalı; taciz ve şiddeti kaydetmeli'

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla etkinliklerine devam ediyor. Etkinliklerde şiddet ve cinayetlere ilişkin veriler paylaşıldı.


Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla etkinliklerine devam ediyor. Etkinliklerde şiddet ve cinayetlere ilişkin veriler paylaşılırken, kadınların haklarını bilmelerinin önemine dikkat çekildi. Devletin kadına şiddetteki rolüne de değinilen etkinliklerde, "Kadınlar uğradıkları şiddet ve tacizleri kayıt altına almalı" çağrısı yapıldı.

VAN
KJA Van bileşenleri, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında bildiri dağıttı. DBP İl Binası önünde yapılan eylemde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Caziye Duman, erkek şiddetinin ideolojik olduğuna dikkat çekti. Duman, tüm kent kadınlarını yarın saat 12.00'de Beşyol'da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın katılacağı etkinliğe davet etti. Açıklama ardından kadınlar, kentin işlek caddelerinde bildiri dağıttı.
Van barosu da 25 Kasım'a ilişkin Van Adliye önünde açıklama yaptı. KESK ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) temsilcilerinin de katıldığı eylemde konuşan Avukat Hülya Korkmaz, "Her türlü şiddete maruz kalan kadınların istatistiki verilerini artık paylaşmak istemiyoruz ve kadın ölümlerinin bir veri olarak sunulmasına karşı çıkıyoruz. Ancak tablo değişmiyor ve her yıl yüzlerce kadın katlediliyor" dedi. 
İHD Van Şubesi ise dernek binasından Feqiyê Teyran Parkı'na kadar yürüyüş düzenledi. "Şiddet kadının kaderi değildir. Kadın haklarıyla kadındır" pankartı eşliğinde yürüyen dernek üyeleri, "Jin, jîyan, azadî" sloganları attı. İHD Yöneticisi Pınar Kutevi Sarıhan, yürüyüşün ardından yaptığı açıklamada, yaşamın hiçbir alanında kadına yaşam hakkı tanımayan zihniyetin yöntem değiştirerek kadını hapsetme girişimleri içinde olduğunu söyledi. Sarıhan, "Yaşam hakkı doğanın bize verdiği kutsal bir haktır. Bu kutsal hakkımızı koruyarak erkeğin ve devletin şiddet, baskı, sömürü, sindirme yok etme politikalarını boşa çıkaracağız" dedi. Yapılan açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 
Çaldıran ilçesinde de KJA öncülüğünde belediyesi konferans salonunda kadınlara seminer verilerek, sinevizyon gösterisi yapıldı. Etkinliğe DBP ve HDP'nin kadın yöneticileri katıldı. Kadınlar adına konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Şirvan Şahin, "Kadına verilen değerin Kürt coğrafyasında giderek yayıldığını hepimiz görüyoruz, onun için bizlerde bu mücadeleye daha fazla sahip çıkmalıyız" dedi.
Program sinevizyon gösterimi ve şiir dinletisi ile son buldu.

AĞRI 
Ağrı'da, aralarında Belediye Eşbabaşkanı Mukaddes Kubilay ve HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Hanım Yıldırım'ın da bulunduğu kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında yarın saat 12.00'da kent merkezde yapılacak yürüyüşe dair bildiri dağıttı. Cumhuriyet ve Eski Van caddesinde bildirileri dağıtan kadınlar, 25 Kasım gününün anlamını yurttaşlara anlatarak, kadınları yarın yapılacak yürüyüşe davet etti. 

HAKKARİ
KJA Hakkari bileşenleri, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında erbane eşliğinde kentin caddelerini dolaşarak bildiri dağıttı. Kadınlar, "Erkek şiddeti ideolojiktir, özsavunma hakttır" sloganıyla yarın saat 13.00'da düzenlenecek yürüyüşe kadınları davet etti. 

MUŞ
Varto Kadın Meclisi, yarın ilçe merkezinde yapılacak kitlesel yürüyüş için bildiri dağıttı. İlçede bulunan esnaf ve halka bildiri dağıtan kadınlar, yarın saat 13.00'da DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna'nın da katılacağı kitlesel yürüyüş ve açıklamaya katılım çağrısında bulundu.

İZMİR 
Kongreya Jinên Azad (KJA) İzmir bileşenleri, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Şakran Cezaevi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadının yanı sıra Barış Anneleri Meclisi, TAYD-DER ve YAK-DER üyesi kadınlar da katıldı. "Şiddet her yerde içerde dışarıda öz savunmaya" pankartının taşındığı açıklamada, "Bijî berxedana zindana", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" ve "Jin jîyan azadî" sloganları atıldı. Kadınlar adına açıklama yapan Sevim Batur, yıllardır Kürt halkına yönelik geliştirilen sömürgeci, imhacı politikaların bugün de devam ettiğini söyledi. AKP hükümetinin Türkiye'yi polis devleti haline getirerek kirli ve tehlikeli bir katliam politikası yürüttüğünü vurgulayan Batur, Kürt halkının özgürlük mücadelesini terörize ettiğini söyledi. 
AKP'nin Dilek Doğan, Selamet Yeşilmen ve Ekin Wan katliamlarıyla kadının bilinçlenip örgütlenmesinden, özsavunma ve örgütlü kadın direnişinden korktuğunu gösterdiğini ifade eden Batur, cezaevlerinde ise siyasi tutsaklara yönelik şiddetin arttığını ve adalet mercilerinin bunu görmezden geldiğini söyledi. Özel olarak Şakran Cezaevi'nde tutsaklara yönelik şiddetin yıllardır hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Batur, kadın tutsakların doktor muayenelerine hakları olmasına rağmen tek başına gidemediğini ve alenen taciz edildiğini söyledi. Yoğun olarak psikolojik şiddet uygulandığını belirten Batur, son olarak böbrek ameliyatı geçiren bir hasta tutsağın darp edildiğini başka bir tutsağın ise parmağının çıkmasına neden olunduğunu kaydetti. 
İzmir'in Konak Belediyesi, 25 Kasım vesilesiyle Mersinli Semt Merkezi'nde bölgeden çok sayıda kadının katılımıyla seminer düzenledi. Seminerde kadına yönelik şiddet konusu ele alındı. Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nde görevli Avukat Ayla Eğit ile Psikolog Berin Eskiizmirliler'in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, kadınlara hakları konusunda bilgilendirmeler yapıldı. 

'İZMİR'DE 14 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 41 BİN KADIN ŞİKAYETTE BULUNDU'

Türkiye'de şiddet gören kadın oranına dair bilgi veren Ayla Eğit, 2014 yılında 288 kadının katledildiğini, bu sayının 2015 yılının ilk on ayında 264'ü bulduğunu dile getirdi. Kadınların haklarını bilmediğinden dolayı polise gitmediğini ve kayıt altına alınmayan pek çok şiddet mağduru kadın olduğunu belirten Eğit, 3,5 yılda İzmir'de 41 bin kadının şiddet gördüğüne dair şikayette bulunduğunu, bunlardan sadece 10 bin 500 kadının koruma altına alındığını paylaştı. İzmir'de 2015 Kasım ayına kadar 14 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Eğit, "Şiddet gören her kadın maalesef polise başvurup yardım isteyemiyor. Ancak son yıllarda kadınlar haklarını aramaya başladı ve bu vakalar da daha görünür oldu. Kadınlar her şeyden önce Medeni Kanun'da yer alan haklarını bilmeli. Böylece gücünün farkında olur" dedi. Eğit, kadın örgütlerinin de kadına yönelik şiddete karşı mücadelede önemli görevler üstlendiğini söyledi.

PSİKOLOJİK SORUNLARIN KAYNAĞI: BASKI

Psikolog Berin Eskiizmirliler ise kadınlara cinselliğin psikolojik etkileri ve buna bağlı gelişen hastalıklar konusunda bilgilendirmede bulundu. Eskiizmirliler, kadınların küçük yaştan itibaren baskı altına alındığını ve ileri yaşlarda bunun çeşitli psikolojik sorunlara neden olduğunu vurguladı. Yaşanan psikolojik sorunların temelinde çocukluk çağında yaşanan bu travmaların yattığını belirten Eskiizmirliler, "Kız çocukları cinsellikleri bastırılarak büyütülüyor ve ayıp olarak belirtiliyor. Psikolojik olayların derininde çocuklukta yaşanan olaylar yatıyor" diye konuştu. 

URFA
Urfa Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım dolayısıyla Themes Hukuk Bürosu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Serpil Geyik, Mirabel kardeşlerin mücadelesine değinerek, "Bölgede devlet kaynaklı cinsel şiddete cezasızlık politikası izlenirken, batı da ise uygulanan indirimlerle failleri yargı tarafından adeta ödüllendirildi" dedi.

'236 CİNAYET, 112 TECAVÜZ'

Geyik, kadına yönelik şiddetin gazetelerin üçüncü sayfasında sıradan vakalar olarak görüldüğünü belirtti. Geyik, 2015'in ilk 10 ayında erkeklerin 236 kadını öldürdüğünü, 112 kadın ve kız çocuğuna tecavüz ettiğini, 157 kadın ve çocuğu fuhuşa zorladığı, 319 kadını yaraladığı ve 179 kadını taciz ettiğini ifade etti. Resmi kurumların katliamlara ortak olduğunu kaydeden Geyik, şiddet mağduru bazı kadınların resmi kurumlara başvurduklarında "Eşindir bir şey olmaz" ve "Evine dön barışırsınız" yanıtı aldığını hatırlattı. 

ANTALYA
Antalya'da Yeryüzü Kadınları üyesi öğrenciler, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi içerisinde bulunan Oliba Çarşısı'nda "Mor sahne" kurup kadına yönelik şiddete şarkı ve şiirlerle dikkat çekti. Kurulan sahneye, "Mirabel kardeşlerin izinde sürüyor mücadele" pankartı asılırken, erkek şiddeti neticesinde yaşamını yitiren kadınların da resimlerinin sergilendiği alan mor ve beyaz balonlarla süslendi. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte, konuşan Günce Keçer, "Erkek egemen sistem tarafından katledilen bütün kadınları 25 Kasım'da anıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı kadın dayanışmasını daha da güçlendirip sesimizi daha da yükselteceğiz" dedi. 

'KADINLAR ŞİDDET VE TACİZİ KAYIT ALTINA ALMALI'

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu üyesi avukatlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında, kadınların sosyal yaşamda ve yargıda karşılaştıkları zorlukları baro binasında değerlendirdi. Eğitim sistemi içerisinde toplumsal cinsiyet ve cinsellik eğitiminin olmayışının kadına yönelik şiddet ve cinsiyetçiliği doğurduğunu belirten Kurul Üyesi Avukat Aylin Onursev, "Kadınların gelişimleri toplumda ayıp olarak karşılanıyor. Erkek ve kadının gelişim evreleri doğru aktarılırsa cinsiyetçilik ve cinsiyetçilikten doğan şiddet ortadan kaldırılabilir" dedi. Şiddete maruz kalan kadınların haklarını öğrenmesi gerektiğini belirten Onursev, kadınların maruz kaldıkları şiddeti ve tacizi kayıt altına almalarının hukuksal sürece yardımcı olacağını belirterek, şiddete maruz kalan kadınların Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'na başvurmalarını istedi. 
Kadın cinayetlerinde sık sık gündeme getirilen "idam ve hadım etme" cezalarının verilmesi yönünde söylemlerin linç kültürünü beslediğini vurgulayan Avukat Şengül Bayram ise "İşlenen suçun cezasının bireylere indirgenmesi suçu oluşturan koşulların görülmesini engelliyor. Erkek şiddetini ağır cezada aramak, ağırlaştırılmış müebbet ve idam gibi söylemler şiddeti sonlandıracak yaklaşımlar değildir. Dava süreçlerinde yargının erkeklikle ittifakı ve yargılama usulleri mahkeme heyetlerinin nasıl erkek şiddetini meşrulaştırdığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

AMED
KJA Diyarbakır bileşenleri öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Şengal Kampı'na giderek Êzidî kadınlarla bir araya geldi. Etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, KJA Amed Koordinasyon Sözcüsü Zübeyde Zümrüt, HDP Amed Eşbaşkanı Gülşen Özer de katıldı. Kamp girişinde toplanan kadınlar kamptaki kadınlarla birlikte kamp içinde bulunan revire kadar yürüyüş düzenledi. "Güneşin topraklarında doğacak yaşam, kadın devrimiyle gerçekleşecek" pankartını açan kadınlar sık sık "Jin jîyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları attı. 
KJA üyesi Sevim Adsoy, buradaki konuşmasında, kadınların 5 bin yıllık erkek egemen zihniyetine karşı yeni bir yaşam için direndiğini söyledi. 
Kampta yaşayan Êzidî kadınlar ise kendilerini yalnız bırakmayan kadınlardan güç aldıklarını dile getirdi. 

ŞENGAL'İ ÖZGÜRLEŞTİRENLERE SELAM

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kadına dair bir söz söylenecekse, Êzidî kadınların yaşadığı bu kamptan söylenmesi gerektiğini vurguladı. DAIŞ saldırılarının kadınları hedef aldığını söyleyen Kışanak, "Êzidî kadınların yaşadıkları çok büyük bir zulümdü. Êzidî kadınların yaşadığı trajediler, biz bütün kadınların trajedisidir. Direnişleri de bizim direnişlerimizdir. Şengal bu direnişle özgürleşti. Şengal'in özgürleşmesine katkı yapan herkesi selamlıyorum" dedi.
Yapılan açıklamaların ardından çadırda Şengal'i anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Yenişehir ilçesinde ise Yenişehir Belediyesi Kadın Meclisi açıklama yaptı. Belediye hizmet binası önünde düzenlenen açıklamada konuşan Meclis üyesi Şeyda Arslantaş, "Bizler Yenişehir belediyesi kadın meclisi olarak, 25 Kasım vesilesi ile kadın mücadelesinde özne olarak kurumsal ve örgütlü çalışmalarımız ile kadın mücadelesinin yürütücüsü olma kararlığındayız" dedi.

SİİRT 
Siirt'de KJA birleşenleri, yarın saat 13.00'te Kızılay İş Merkezi önünde yapılacak eyleme katılım çağrısı için esnaf ve halkı ziyaret etti. Ziyaretlerde 5 bin bildiri dağıtıldı.
Ayrıca, Siirt Belediyesi Konferans Salonu'nda Yönetmenliğini Nadine Labaki yaptığı "Peki Şimdi Nereye" film gösterimi yapıldı. Kadınlar filme büyük bir ilgi gösterdi.

MARDİN
Mardin'in Derik ilçesinde KJA bileşeni kadınlar, Ahmet Kaya Sanat Parkı'nda bir araya geldi. Buradan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen kadınlar adına KJA Üyesi Gülseren Yüzal açıklama yaptı. Yüzal, dünyanın dört bir yanında kadın katliamların devam ettiği bir süreçte öz savunmanın hak olduğunu söyledi. Yüzal, "Halkımıza ve kadınlara yaşatılan bu katliamlar bizleri sadece üzmüyor, öfkemizi ve isyanımızı da büyütüyor. Aynı zamanda sistematik ve ideolojik olarak kadın kimliğine yönelen tüm saldırılara karşı dayanışma sorumluluğumuzu da ortaya koyuyor" dedi. 

ŞIRNAK 
KJA bileşenleri, Şırnak'ın Kumçatı beldesindeki DBP binası önünde de açıklama yaptı. Kadın Meclisi Sözcüsü Zozan Aksu, buradaki kısa konuşmasında, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına vurgu yaptı. Aksu, "Kürdistan'da devlet kaynaklı şiddete cezasızlık politikası izlenirken batıda ise failler uygulanan indirimlerle yargı tarafından adeta ödüllendirildi" dedi.