Handicap: Kobanê patlamamış bombalarla ikinci bir kabus yaşıyor

Engelli haklarını savunan ve 61 ülkede faaliyet gösteren Handicap International, direnişin sembolü haline gelen Kobanê'nin, patlamamış silahlardan dolayı ikinci kabusunu yaşadığını belirtti.

Engelli haklarını savunan ve 61 ülkede faaliyet gösteren Handicap International, direnişin sembolü haline gelen Kobanê'nin, patlamamış silahlardan dolayı ikinci kabusunu yaşadığını belirtti.

Handicap International uzmanları Nisan 2015'te Kobanê'ye bir gözlem misyonu gönderdi. Heyet, kent merkezi ile Kobanê'nin kuzey ve güney mahallelerindeki şiddetli çatışmaların sonuçlarını kendi gözleriyle gördüler.

Sivil toplum örgütüne göre karadan yürütülen savaş ve havadan yapılan bombardımanlar kentteki binaların yüzde 80'ine yakının yok etti.

Uzmanlar kentte 1.000'e yakın türde bomba ile karşılaştı. Bunlardan bazılarının 10 metre çapında oldukları belirtildi.

Uzmanlar, 250 kilogramdan 1 tona varan bombaların kullanıldığı 700 hava saldırısı ve kent merkezinde 40 bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılara dikkat çekti.

‘KOBANÊ'DE METRE KAREYE 10 MÜHİMMAT DÜŞÜYOR’

Handicap International, Kobanê'deki durumu şöyle özetledi:

"Kobanê'de sayısız miktarda patlamamış savaş gereci gizli. Kent merkezinde metre kareye ortalama 10 mühimmat düşüyor. Patlamamış gereçler ve tuzaklar Kobanê'ye geri dönen Suriyelilerin hayatını tehlikeye atıyor ve insani yardımı engelliyor. Handincap International kaza risklerini sınırlandırmak için duyarlılık kampanyaları organize ediyor ve savaş patlayıcılarının temizliğine dönük eylemlerine başladı."

Sivil toplum örgütü Handicap International'ın patlamamış savaş gereçlerine karşı savunmadan görevli uzmanı Alma Al-Osta, gözlemlerini şöyle aktardı:

"Kobanê'de gördüklerimiz en kötü kabusları da aşıyor. Kentin büyük bölümü yıkılmış. Her türden patlamamış silah, nadiren gözlemlenen bir yoğunluk ve çeşitlilik düzeyine ulaşmış."

"PATLAMAMIŞ SİLAHLAR VE TUZAKLAR GÜNLÜK TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Alma Al-Osta şunları ekledi: "Patlamamış gereçler ve tuzaklar Kobanê'den kaçan ve evlerine geri dönmeye çalışan kişiler için günlük bir tehdit oluşturuyorlar. Silahlara ilişkin bu kirlilik insanların kendi yaşamlarını yeniden kurmalarını engelliyor ve bir çok alana girişi imkansız kılıyor. Bu durum aynı zamanda insani organizasyonların güvenlik içinde çalışmalarını ve kırılgan nüfusa gerekli yardımda bulunmasını engelliyor."

Acil tedbirlerin alınmasını isteyen ve bu konuda eğitimin önemine vurgu yapan Handicap International, uluslararası topluma da çağrıda bulundu.

Sivil toplum örgütü, uluslararası toplumu Kobanê'de olduğu gibi halkın yaşadığı alanlarda patlamayan bombaların kullanımının yol açtığı sonuçları tanımaya çağırdı.

Handicap International, ABD'den de halkın yaşadığı alanlarda patlayıcı silah kullanımına son veren uluslararası sürece dahil olmasını istedi.