Devrimin her yerinde: Hisên Çawîş

Şehadete eriştiği 4. yıla kadar devrimin askeri, siyasi, ideolojik ve basın çalışmaları içerisinde yer alan Hisên Çawîş, büyük bir inanç ve kararlılıkla mücadele yürüttü. Çok yönlü ve sınırsız katılımından dolayı Rojava Devrimi'nin hafızası gibiydi.

Rojava Devrimi hiç beklemedik zaman ve mekanlarda yeni gelişmeleri ortaya çıkarıyor. Bazen çok beklediğin bir gelişmeden yıllarca haber alamazsın. Yine de beklediğin haberin ya hüznünü yada sevincini yüreğinin bir köşesinde duyumsarsın. Hiç beklemediğin ve öngöremediğin haberleri de alırsın; ya gözlerini fal taşı gibi açar, tüm dişlerin görünürcesine sevinirsin; yada tüm benliğini saran ve asla inanmak istemediğin bir hüzün sarar etrafı. 

Hisên Çawîş'tan, yılların devrimcisi Herekol’dan aldığımız haberi de hiç beklemez, istemezdik...

Herekol'un Girkê Legê'de yapılan askeri törendeki “Artık gözümüzle görüyor, yaşıyor ve hissediyoruz ki; Rojava Devrimi artık sadece Rojava’ya ait değil. Bütün Kürdistan devriminin özü olmuştur” sözlerini, 20 Temmuz'da haber olarak okuyorduk. Öğleden sonraki manşetlerde  ise YPG Genel Komutanlığı, “19 Temmuz Devrimi’nin öncülerinden genel komutanlık üyesi Herekol'un (Hisên Çawîş) yaşamını yitirdiğini” duyurdu. 

Kısa boyu, kırlaşmış saçları ve çevikliği ile bilinen Herekol yada halk arasındaki adıyla Hisên Çawîş'in, devrimin en çok da ihtiyaç duyduğu bir süreçte elim bir kazada şehit düşmesi Rojava Devrimi için hiç şüphesiz büyük bir kayıp oldu. Bu kaybı yüreğinde hisseden yoldaşları ve silah arkadaşları başta olmak üzere 21 Temmuz günü binleri bulan Rojava halkı, onu Derik’teki Şehit Xebat Derik Şehitliği'ne sonsuzluğuna uğurlamak için gelmişti. 

ÖCALAN'IN FELSEFESİNİ KALICILAŞTIRMAK İSTEDİ

Hisên Çawîş yıllar önce Kürdistan Özgürlük Mücaledelesi içinde yerini almış, birçok saha ve en zorlu süreçlerden süzülerek Rojava Devrimi'ne akmıştı. Bu tecrübe ve birikimini Kürt Halk Önderliği Abdullah Öcalan’ın felsefe ve ideolojisi ile özümsemiş; kültürel bilinçle ve entelektüel bir güce dönüştürmüştü.

Yıllarca Kürdistan dağlarında egemenlik ve sömürüye karşı dik duran Herekol, aynı kararlı duruşunu Türk faşist zindanlarında da devam ettirdi. Ve Rojava da devrim gelişince, hiç tereddüt etmeden devrimin sıcaklığı içinde yerini alarak Önder Apo’nun felsefe ve ideolojisini Rojava'da kalıcı hale getirmek için çalıştı, her alana koşuşturdu. Derik’ten Kobanê’ye kadar yeniden inşa ve meclisler, halk toplantıları, eğitim ihtiyacı duyulduğunda en çok aranan Herekol oldu.  YPG’de değişim ve yenilenmek için akademi ve okullarda derslerin verilmesine ihtiyaç duyulduğunde en çok gözlerin  çevrildiği, beklentinin olduğu kişi oldu. Öcalan’ın felsefe ve idelojik çizgisinin çerçevesinde birikim ve tecrübelerini her alanda ortaya koydu. 

Çalışmanın küçüğü büyüğü demeden devrimci bir ruh ile nerede bir etkinlik, nerede bir ders, nerede bir anma varsa orada oldu. Elinde kalem ve defteriyle bir yoğunlaşma ve arayış içinde oldu. 

'ROJAVA DEVRİMİ ARTIK KÜRDİSTAN DEVRİMİDİR’

19 Temmuz Devrimi’nin 4. yıl dönümü etkinliklerine katılmak için Girkê Legê’ye gitmişti. Burada gerçekleşen askeri törende konuşmak içinde görevlendirilmişti. 4. yılına giren devrimi anı anına yaşayan Çawiş, 19 Temmuz kutlamalarında devrim etkinliklerinin sadece Rojava ile sınırlı kalmadığını söylüyor, “Rojava Devrimi bütün Kürdistan devriminin özü olmuştur” diyordu. Rojava Devrimi'ne büyük bir inanç ve güçlü bir irade ile katılıyor ve  her çalışmayı severek yapıyordu. Bunun için Çawîş, “Artık gözümüzle görüyor, yaşıyor ve hissediyoruz” diyordu Rojava devrimi için ve artık Rojava Devriminin sadece Rojava’ya ait olmadığını ve “bütün Kürdistan Devriminin özü olmuştur” tespitini yapıyordu. 

'DEVRİMİN MİMARI RÊBER APO’DUR'

Çawîş, şehit düşmeden bir saat önce 19 Temmuz kutlamaları için düzenlenen törende, Rojava Devrimi'nde en büyük emeğin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ait olduğunu da ifade ediyor, şöyle devam ediyordu:
“20 yıl boyunca bu topraklarda Rêber Apo bizzat emek vermiştir. Bu devrimin mimarı Rêber Apo’dur. Devrim öncelikle Rêber Apo’ya ve şehit düşen, kanlarıyla günbegün bu devrimin ilerlemesini sağlayan Suriye halklarına; Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halklarına kutlu olsun. 

Hareketimiz fikir ve felsefe temellidir. Rêber Apo’nun felsefesi bizi bütün konularda aydınlatıyor. Kürdistan’da, bölgede, halklar arasında olan sorunların nasıl çözüleceğini Rêber Apo bütün yönleri ile  aydınlatmıştır. Reber Apo tüm Ortadoğu için çözüm perspektiflerini ortaya koymuştur. Hareketimiz bu perspektifler üzerinden, bir yandan sözde Kürt örgütleri, diğer yandan muhalif, rejim saldırıları ve Türk devletinin özel savaşına karşı özgüven ve kararlılıkla mücadele yürüttü. Rojava’daki başarıların kaynağı Önder Apo’nun felsefesidir. Rojava, Önder Apo’nun  hakikat felsefesinin ispatıdır.” 

'YENİ DEVRİMLER BİZİ BEKLİYOR'

Çok değil, devrim uğruna şehadete uğramadan birkaç saat önce devrimin Rojava'da yaratmış olduğu değişim ve gelişimi özetleyen Herekol, bölge açısından en güvenli yaşamın sürülebildiği yerin Rojava toprakları olduğunu,  Rojava Devrimi'nin Kürdistan devrimine dönüştüğünü ve 5. yılında daha inançlı, daha güçlü ve ısrarlı olması gerektiğine dikkati çekmişti: “Şunu çok iyi biliyoruz ki önümüzde zor günler var ve savaş bitmedi. Devrim büyüdükçe büyük savaşların da önümüzde olacağını bilmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Rahata kapılmamalıyız. Sıkıntılı günler karşımıza çıkabilir. Bu yüzden her zamankinden daha fazla kendimizi güçlü ve inançlı görüyoruz. Sadece birkaç şehri özgürleştirmek değil, Suriye devrimi bizleri bekliyor. Ortadoğu devrimi bizleri bekliyor. Bu sorumluluk ve bilinçle hareket edelim."

MÜCADELE ALANINDA İZ BIRAKTI

YPG Genel Komutanlığı'nın şehadet açıklamasında, “19 Temmuz Rojava Devrimi'ne büyük emekler veren ve devrimin yıl dönümünde yaşamını yitirerek ölümsüzler kervanına katılan genel komutanlık üyesi Herekol (Hisên Çawîş) tüm arkadaşları, savaşçıları ve tüm oluşumlar arasında, her alanda büyüklüğüyle kalacak; devrimci kişiliğiyle yarattığı devrim ruhu devam edecek" denildi.

Açıklamada, Herekol için "yüzyılın soluksuz devrim mücadelesinin hakikat arayışçısı sembollerinden biri" tarifi yapılıyor, şöyle de deniyordu:

"O Kürdistan halkının ve Rojava toplumunun gönlünde sürekli yaşayacaktır. O devrimci yürüyüşünde, devrimciliğin nasıl olması gerektiğini gösteren sembolümüz olmuştur. Onun büyük başarılar dolu yürüyüşünü örnek alan onurlu devrimciler yetişti ve büyüdü.

Öyle alçakgönüllü bir Komutandı ki,  fedakarlığı ülke topraklarının uzunluk ve genişliğinde devrim ateşi gibi yanmış ve sınırsız ateş topu haline dönüşmüştür.”

DEMOKRATİK VE ÖZGÜR TOPLUMUN GERÇEK ÖNCÜLERİNDEN

Şehadete eriştiği 4. yıla kadar devrimin askeri, siyasi, ideolojik ve basın çalışmaları içerisinde yer alan Hisên Çawîş, büyük bir inanç ve kararlılıkla mücadele yürüttü. Çok yönlü ve sınırsız katılımından dolayı Rojava Devrimi'nin hafızası gibiydi. Herekol, Kürdistan’da Türk faşist rejiminin savaşı yoğunlaştırıp, pervasızlaştırdığı bir süreçte Kürdistan dağlarında gerilla saflarına katılmıştı. Katıldığı ilk günden, şehadete ulaştığı 19 Temmuza kadar devrim görevlerini her alanda ve her süreçte soluksuz devam ettirdi. Bu konumundan dolayı da hem komutan, hem savaşçı, hem de öğretmen oldu. İşgalci güçlerin eline yaralı olarak esir düştükten sonra 15 yıl zindanlarda faşizme boyun eğmeyerek büyük direnişlerin bir parçası oldu. 

Kürdistan Özgürlük Hareketi içinde devrim yürüyüşündeyken, Suriye'de altüst oluşların başlamasından sonra Rojava'da direniş güçleri içerisinde yerini aldı. Herekol, Rojava Devrimi'ne ikirciksiz tüm güç, tecrübe ve bilgisiyle katılım sağladı. Devrim içinde yönetim, sınırsız görev ve sorumluluklar alarak tüm alanlarda bulundu; devrimci ve bilge kişiliğiyle yeni insanın yaratımı, demokratik ve özgür toplumun inşasının gerçek öncülerinden oldu.
Rojava ve Suriye toplumu arasında halkların kardeşliği ve ortak yaşam sembollerinden biri olmayı başaran Herekol’u binler sonsuzluğa uğurladı. O, devrime büyük bir inançla katıldı ve 19 Temmuz’un devrimci önderleri arasında yerini aldı.