Demirtaş: Faşizme karşı barış bloğu oluşturalım

DİSK kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ."Ülkemizde geleceği birlikte kurma imkanımız var. Geleceği hep birlikte inşa edelimki, birbirimizin yüzüne bakacak yüzümüz olsun. Faşizme karşı barışın bloğunu oluşturalım" dedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DİSK 15. Genel Kurulu'nda işçilere seslendi. Demirtaş kürsüye "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları eşliğinde çıktı. DİSK kongresinde olmaktan gurur duyduğunu belirten Demirtaş'ın sözleri "Cizre halkı yalnız değildir" sloganıyla kesildi.

AKP iktidarının sağcı kapitalist bir parti olduğunu kaydeden Demirtaş, "Faşistler bu kadar rahat bir araya geliyorsa ilericiler hala bir araya gelmekte zorlanıyorsa, düşünmemiz lazım. Üreten biziz. Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 80'ini biz üreteceğiz. Bunu yüzde 5'lik bir kesim yiyecek ve biz de seyredeceğiz. Burada bir yanlışlık var" dedi.

Faşizmin tekleşmek anlamına geldiğini kaydeden Demirtaş, "Biz çoğulculuğumuzu bozmadan, yönetimi yerelleştirerek birleşebiliriz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş şunları söyledi: "Hem içeride hem dışarıda devasa sorunlar var. Sıradan bir dönem yaşamıyoruz. Türkiye yıllardır biriktirdiği sorunların yol açtığı bir yol ayrımına geldi. Bundan sonra ya sağa ya sola doğru net bir yol ayrımında devam edecek. Ya Saray etrafındaki gerici ittifak 100 yıl boyunca geleceği belirleyecek, ya da bizlere belirleyeceğiz. Siyasi partilerin rekabeti ile çözülebilecek bir süreçte değiliz. Hakların sorunları, Alevilerin sorunları ile emek sorunları birbirlerinden ayrılamaz."

HDP'ye yönelik eleştirilere dikkat çeken Demirtaş, "HDP'nin şiddet kullandığı filan yok. Bunu bize söyleyenler dönüp devletin kullandığı şiddete bir baksın. Silah olmasın, şiddet olmasın evet. Ama bir formülün olması, gerçekçi bir yol haritasının olması lazım. Eğer bu yol haritası şu an AKP'nin uyguladığı ise biz buna karşı çıkıyoruz. Eğer çözüm Cizre'de yaşananlar gibiyse, öldürülen bir kadın çıplak bedenini sergilemekse, şiddeti bitiremeyiz" şeklinde konuştu. 

'TAZİYELERİMİZDE BİLE BULUŞAMIYORSAK NASIL KARDEŞLEŞECEĞİZ'

Silopi'de 35 gün süren sokağa çıkma yasağı sonrasında ilçeden yaklaşık 500 gencin dağa çıktığını öğrendiklerini belirten Demirtaş, "Cizre'de de aynısı olacak. Evet şiddet olmasın, silah olmasın. Ama topluma gerçekçi bir çözüm sunmadan hamasetlerle ülke yönetilemiyor. Bakın yüzlerce güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Üzülüyoruz. Ama çocuklar da öldü, siviller de öldü. Taziyelerimizde bile buluşamıyorsak, nasıl kardeşleşeceğiz. Bir Kürdün elinde silah olsun ya da olmasın, eğer biz onun cenazesine kimliğine bakmadan ağlayamayacaksak insanlığımızdan kaybederiz. Ben bir askerin polisin ölümüne üzülmüyorsam, insanlığımdan kaybederim. 30 yılda 40 bin insan öldü. Bunun 30 bini Kürttü" diye konuştu.

Büyük acılar yaşanan bir süreçten geçildiğini kaydeden Demirtaş şöyle devam etti: "Acı çok büyük, ama acıları ortaklaştırarak çözüm olanaklarını bulmanın koşulları da çok büyük. Biraz daha fazla birbirimizin çayını içmeliyiz. Fabrikalarda, işyerlerinde birbirimize daha fazla dokunmamız lazım. Birbirimizi tanıdıkça, birbirimizden korkmamayı öğreneceğiz."

DİSK'in 50 yıllık güçlü bir mücadele deneyimi olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Devrim mücadelesinin yarısı sizlerle geçmiş oldu. Şimdi önümüzdeki 100 yılı kurarken sizler belirleyicisiniz. Hayatı yaşamı üreten sizlersiniz, durdurabilecek olan da sizlersiniz. Bu ülkenin kontağını kapatacak olan sizlersiniz. Direksiyonu başkası tutunca her şey anlamsız oluyor. İşçilerin emekçilerin birleştiği yerde her şey değişir. Daha fazla yan yana durun. Biliyorum, bu kritik dönemde geleceği hep birlikte belirlemek için ideolojik farklılıklar, siyasi ayrımlar bir araya gelmeyi zorluyor. Sınırlarımız bozulmasın istiyoruz, insanlar inançlarını özgürce yaşamalı istiyoruz"  ifadelerini kullandı.

DİSK kongresinin "demokrasi, emek ve barış" sloganıyla topladığını hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı, "İçeride ve dışarıda bütünlüklü bir barış sağlamanın yolu bu üç kelimeye bağlı kalmakla olacak. Barış silahların sustuğu anda değil, her türlü çatışmanın koşullarının ortadan kalktığı zemindedir. Çalışma hayatında sorunlar yaşanıyorsa, kadınlar öldürülüyorsa barış gelmiş olmaz ki" dedi. 

AKP-Saray iktidarının yeni hazırladığı yasa tasarılarını hatırlatan Demirtaş, "Kıdem tazminatlarının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde, Cizre'de silahlar sussa ülkeye barış gelmiş diyebilecek miyiz?" diye sordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB ile mülteciler üzerine yapılan anlaşmalar hakkındaki konuşmalarına dikkat çeken Demirtaş, "Suriye'de şehirleri paramparça edildikten sonra ülkemize gelenler neden yabancı oluyor. Gelenler Türkmen, Kürt, Araplar, bizim kardeşlerimiz onlar. Cumhurbaşkanı 10 milyar dolar harcadık diyor. Külliyen yalan 1 milyar bile değildir. Kayıtdışı çalışmak, ucuz iş gücüne dönüştürülmeleri gibi bir risk var ama Suriye'den kardeşlerimiz gelmeden önce bu ülkede kayıtdışı çalıştırma yok muydu?" sorusuna yanıt istedi. 

Türkiye'nin dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Demirtaş, "Ama ülke kaynaklarının neredeyse tamamı yüzde 5'lik kesim tarafından götürüldüğü için sen yoksulsun, gençler yoksul" vurgusunda bulundu.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş konuşmasının devamında şunları söyledi: "Esnek çalışma modelini getiriyorlar. İşgücünü bir meta gibi satacak anlayışa karşı direnerek yaşamımızı sürdürmek zorundayız. İktidar, patrona ne kadar para kazandıracağına bakar. Onlar ağacı gördüklerinde senin benim gibi görmüyorlar, paranın yeşili gibi görüyorlar. Kaça satarım diye düşünüyorlar. Hiç umutsuz olmaya gerek yok. Ülkemizde geleceği birlikte kurma imkanımız var. Geleceği hep birlikte inşa edelimki, birbirimizin yüzüne bakacak yüzümüz olsun. Faşizme karşı barışın bloğunu oluşturalım."

Demirtaş son olarak HDP grubunun işçilerin sorunlarını Meclis'e taşımaya devam edeceğini vurguladı, "Parlamentoda grubumuzla birlikte sizlerin yanında olduğumuzu biliyorsunuz. İşçilerin, emekçilerin haklarını hep birlikte savunalım" dedi.

Sözleri salonda "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla karşılanan Demirtaş, uzun süre alkışlandı.