GÖRÜNTÜLÜ

Çalıştay katılımcıları: Herkes sorumlu yaklaşırsa sorunlar çözülür

Güney Kürdistan çalıştayına katılan siyasetçi ve aktivistler, çalıştayın Kürtler açısından tarihi anlama sahip olduğuna dikkat çekti.

Kürdistan'da ilk defa tüm parçalardan insanların böylesi bir platformda bir araya gelerek, sorunlara ortak akılla çözüm yollarını aradıklarını belirten katılımcılar, “Kürtler iseterlerse buna benzer daha güçlü birliktelikler sağlayabilirler. Bu olursa Kürtler kendi geleceklerine artık kendileri hükmedebilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştaya ilişkin ANF’ye konuşan değişik siyasi yapı ve örgütlerden katılımcıların görüşleri şöyle.

 

 

YNK Merkez Komitesi Üyesi Westa Resul: Bu çalıştayın Kerkük’te yapılmış olması bana göre son derece önemlidir. Çünkü sön dönemlerde Kerkük’ün statüsü üzerinde de tartışmalar olduğunu biliyorsunuz.

Çalıştay bana göre son derece iyi oldu. Tüm siyasi partiler kendi görüşlerini özgürce bu platformda dile getiriyorlar. Bence bu çalıştay DAİŞ savaşı sonrasında da Kürtlerin ne yapacağını tartışmalı ve sonuç bildirgesinde yer vermeli. DAİŞ savaşından sonra Kürtlerin tek kazancı kendini korumuş olmak olmamalı. Kürdistan sınırlarını, statüsünü belirlemeli. Kuşkusuz iç barış son derece önemli. Kesinlikle buna yoğunlaşmak ve doğru yol ve yöntemini bulmak gerekir. Ancak statümüzü ve ülkemizin sınırlarını da netleştirmemiz gerekir.

 

 

Tevgera Azadi Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Kerkuki: Bu çalıştay son bir yıldır siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunların yaşandığı Güney Kürdistan’da böylesi bir dönemde yapılıyor olması önemlidir. Bizim sorunlarn tıkanma noktasında geldiği bir dönemde böyle bir toplantıya ihtiyacımız vardı. Hepimizin sorunları bir birimize karşı dile getirmemiz, çözüm yollarını aortak akılla bulmaya çalışmamız gerekiyor. Bu çalıştay buna hizmet ediyor.

Güney Kürdistan'ın tüm siyasi partilerinin burada hazır bulunması kadar, Kürdistan'ın diğer parçalarından temsicilerin de hazır bulunması önemli. Çünkü bu şekilde sorunlarımızı da çözüm yollarımızı da ortaklaştırıyoruz. Ulusal bir refleks oluşuyor. Tabi bunda daha önemli olan ulusal bilinç ve sorumlulukla sorunlara doğru çözümler üretmektir.

 

 

HİWA Kadın Hareketi Sorumlusu Sırud Mıhemed: Çalıştayın Kerkük’te olması önemli. Çünkü Kerkük şu anda Kürtlerin kanayan yaralarından biri. Biz de eksik olan doğru temelde tartışarak sorunlarımızı çözmeyi hedefliyoruz. Yine diyalogla, tartışmayla bu sorunları çözecez. O açıdan bu çalıştay bir araya gelmede önemli bir fırsat da sunuyor. Çünkü artık gizli kapalı değil, herkes kürsüye çıkıp eleştirilerini, çözüm yöntemlerini özgürce ifade ediyor.

Şimdi bu çalıştayda birçok siyasetçi, aydın, sivil toplum örgütü temsilcisi var. Birçok televizyon canlı yayın yapıyor ve toplum herkesin soruna yaklaşımını görüyor. Bu anlamlıdır. Çünkü halk da bu şekilde herkesin düşüncesinden, yaklaşımından haberdar oluyor.

Bu çalıştayın bir diğer önemli yanı ise Güney Kürdistan'ın iç sorunlarına tüm parçalardan gelenlerin kendi sorunlarıymış gibi yaklaşım sergilemeleridir. Kürtler birlik olabileceklerini gösteriyor. Bu Kürtler açısından bir ilktir ve değerlidir.

 

 

 

Komala İslam Politbüro Üyesi Rêbaz Sabır: Öncelikle KNK’ye böyle bir çalıştay organize ettiği için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu önemli toplantıya siyasi partilerin katılımı oldukça olmulu düzeyde. Ciddi sorunlar yaşadığımız böylesi bir dönemde bir araya gelip sorunları ve çözüm yollarını tartışmak kuşkusuz önemliydi. Bu, devam eden süreçte benzer sorunları olduğu gibi devam etmemesi açısından da önemli. Biz Komala İslami olarak bu çalıştayın sorunların, devam eden süreçte devam etmemesine her türlü kişise, partisel çıkarların artık bir tarafa bıraklması gerektiğini düşünüyoruz. Aslında tüm partiler şimdiye kadar da sorunların nereden kaynaklandığını biliyorlardı. Ancak buna dönük güçlü çözüm projeleri gelişmiyor. Bu toplantıda herkesin katılmı iyiydi. İnanıyorum ki güçlü sonuçlar da alacaktır.

 

 

Demokrasi Cephesi sözcüsü Mıhemmed Keyani: Bana göre bu çalıştayın en önemli yani siyaset ve toplumu bira araya getirmesi oldu. Çünkü yaşanan sorunların sadece siyasetçiler ya da siyasi partilerle çözülmesi oldukça zordur. Daha önce siyasi partiler defalarca toplantı yaptılar ama çözüm gelişmedi.

KNK bu toplantıyı düzenleyerek önemli bir adım atmış oldu. Toplum siyaset üzerinde daha fazla baskı kurabilmeli. Çünkü toplumsal, ekonomik alanda yaşanan ve bu toplumun insanların her gün, her an etkileyen bir kriz yaşanıyor. Bu krizleri partilerin değil, toplumun çıkarlarına hizmet eder şekilde çözmek gerekir.

Gazeteci Necmettin Salaz: Güney Kürdistan'da iç içe geçen siyasi, ekonomik ve toplumsal bir kriz durumu yaşanıyor. Bana göre örneğin ekonomik kriz parasızlıktan, fakirlikten değil de, siyasilerin yeteneksizliklerinden yaşanıyor. Ama tabi bu durum direkt olarak toplumu basınç altına alıyor ve sorunlar direkt toplumu etkiliyor.

Bu sorunlar yaşanırken KNK öncülüğünde gelişen bu toplantı son derece iyi oldu. Çünkü büyüğüden küçüğüne kadar tüm partiler burada. Herkes görüşlerini söyleyecek. Basın izliyor, halk izliyor. Dolayısıyla herkes gerekçelerini ortaya koymalı ve çözümü varsa onu da açıkça ortaya koymalı. Kuşkusuz burada karar çıkmayacak. Ama sorunların doğru tespiti ve ortak çözüm yollarını siyasete önermek açısından önemli bir çalıştay oluyor.

Ama ben yine de şunu belirtmek isterim. Bu çalıştayda hükümet partileri adına konuşanlar, örneğin KDP, YNK adına konuşan konumacılar bana göre yine yüzeysel yaklaştılar. Bu çözüm için, sorunların tespiti için yeterli bir durum değil.

...