AYM'den ayrımcı karar: Öcalan'ın yeniden yargılama başvurusuna ret

AYM, Öcalan için yapılan yeniden yargılama başvurusunu reddetti. Av. Sarıca, AYM'nin eşitlik ve ayrımcılık ilkelerini çiğnediğini, Uluslararası Komplo'ya katkı sunduğunu belirterek, konuyu uluslararası mekanizmalara taşıyacaklarını aktardı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, yeniden yargılanma talebinin reddedilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki başvuruyu reddetti.

ADALET BAKANI MAHKEME KARARINDAN ÖNCE AÇIKLAMA YAPTI

ANF'ye değerlendirme yapan, Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca, AYM'nin kararına zaman aşımını gerekçe gösterdiğine dikkati çekti. Av. Sarıca, şu bilgileri verdi:
"Bizler, 2013 yılında yapılan değişikliğin müvekkilimizi de kapsaması için başvurmuştuk. Geçerli olmaması eşitlik ve ayrımcılık ilkelerine aykırı olacağı için, buna göre düzenleme talebinde bulunmuştuk. Bu kapsamda yeniden yargılama isteyerek, Ankara Ağır Ceza'ya başvurmuştuk. Ancak henüz karar çıkmadan, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Öcalan dosyası yeniden yargılama konusu olamaz; Öcalan'ın dosyası yeniden yargılama yapılacak dosyalar içinde değil' demişti. Biz de kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Doğal olarak hemen arkasından mahkeme de ret kararı vermişti. Müvekkilimiz de bu kusuru dile getirmiş; 'Mahkeme karar vermeden Adalet Bakanı'nın açıklama yapması kabul edilemez' demişti."

'EMSAL KARAR DA DİKKATE ALINMADI; HUKUKSUZLUK TESCİLLENDİ'

Av. Sarıca, yerel süreç bittiğinde AYM'ye başvurduklarını aktarırken, şöyle devam etti: "Yasa değişikliğinden müvekkilimizin yararlanmaması için madde kurnazlığı yapılmış ve yüzlerce dosya da yeniden yargılamadan yararlanamamıştı. Sonra tekrar kurnazlığa, ayrımcılığa başvuruldu ve 'Sadece Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde incelenmekte olan dosyalar yeniden yargılamadan yararlanabilir' dediler. Biz de bunun ayrımcılık yasağı içerdiğini ve  iptali ile yeniden düzenlenmesi, aynı zamanda yeniden yargılama yolunun açılması için başvurduk. Ayrıca bir örnek de verdik; Diyarbakır'da benzer bir başvuruyu AYM kabul etmişti. 'Zaman ve kişi açısından ayrıma gidilemez' diyerek. Bu örneği de sunmuştuk ve önemli emral bir karardı."
AYM'nin, emsal karara rağmen ayrımcılık içeren karar verdiğine değinen Av. Sarıca, "AYM, kurnaz bir şekilde başvurumuzun içeriğini, özünü değerlendirmeye tabi tutmayarak, Sayın Öcalan'ın dosyası kapanmıştır, diye eski süreci de bireysel başvuru sürecine getiremeyeceğimizi söylüyor. Müvekkilimiz nasıl ki 1999'da Uluslararası Komplo ile Türkiye'ye getirildiyse, yargılama süreci hukuksuz devam ettiyse, bugün de komplonun hukuksuzluğuna bir katkı da AYM'den gelmiştir. İsabetsiz bir karar verilmiştir. '99'dan bugüne yaşanan hukuksuzluğun tescilidir" ifadelerini kullandı.
Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca, başvurularını uluslararası mekanizmaya taşıyacaklarını bildirdi.

AYM'NİN HUKUKSUZ KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Daha önce başvurulduğu ve reddedildiği için başarılı olunmayacağı belli olan başvuru yoluna, yeni bir delil ileri sürmeksizin aynı kanun maddesi ileri sürülerek bireysel başvuruların incelenmeye başlandığı tarih olarak belirlenen 23 Eylül 2012 tarihinden sonra tekrar başvurulması sonucu verilen ret kararı üzerine yapılan bireysel başvurunun, Anayasa Mahkemesi’nin zaman bakımından yetkisi kapsamında olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir. Açıklanan nedenlerle yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine ilişkin karara yönelik şikâyetler yönünden başvuru konusu kararın 23 Eylül 2012 tarihinden önce kesinleşmiş olduğu anlaşıldığından başvurunun diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.”