AYBYK'de AKP'nin belediyelere darbesi konuşuldu

AYBYK'de konuşan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Altun, AKP'nin Kürt belediyelere yaptığı darbeye tutum alınmasını istedi. Kayapınar Belediyesi'nden Bucak da kadınların yerel yönetimlere katılımının artırılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), "Türkiye'deki belediyelerin durumu" gündemiyle bir oturum düzenledi. Oturumda, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin belediye ve bölge temsilcileri hazır bulundu.

Oturuma, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun ve Amed/Kayapınar Belediyesi'nden Ayşe Serra Bucak da katıldı.

Altun ile Bucak Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsveç delagasyonları ile görüşmeler gerçekleştirdi.

ALTUN: KONGRE SİVİL DARBEYİ DOĞRU OKUMALI

Altun, oturumdaki konuşmasında, AKP hükümetinin 7 Haziran'daki yenilgiyi kabul etmediğine ve 1 Kasım'da seçimleri tekrarladığına, ardından kayyumun gündeme getirildiğine dikkati çekti. Altun, daha sonra, 15 Temmuz'daki darbe girişimini de bahane eden hükümetin, OHAL süreciyle Kürt belediyelere kayyum atamaya başladığını vurguladı. Altun, 26 belediyeye kayyum ataması yapıldığını söyledi. Belediyelere zırhlı araçlarla el konulduğuna işaret eden Altun, Türk devletinin kendi hukukunu da çiğnediğini dile getirdi. Altun, "Kongrenin bu sivil darbeyi doğru okuyacağını umuyoruz" diye ekledi.

Altun, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını geliştirmek, kadın emeğini daha görünür kılmak ve kadının eşit ve özgür temsiliyeti için yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Kadının bulunduğu her alanda kadın perspektifini gündemlerine aldıklarını söyleyen Altun, bazı deneyimlerini şöyle aktardı: "Büyükşehirlerde Kadın Daire Başkanlığı ve diğer il-ilçelerde Kadın Politikaları Müdürlüğü, nüfusu 10 binden az olan yerlerin belediyelerinde kadın birimleri oluşturuldu. Bu çalışmalarımız tamamen kadınların özgür çalışma yürüttüğü alanlardır. Aynı zamanda tüm belediyelerimizde Kadın Yaşam Merkezleri oluşturuldu. Burada kadınların yaşamda karşılaştıkları her türlü soruna ilişkin danışma hizmetleri sunulmaktadır."

'KADIN, SANAT VE ANA DİL BİRİMLERİ KAPATILDI'

Altun, AKP'nin darbeci uygulamalara başvurduğunu belirterek, "1980-83'te varlığını sürdüren askeri cunta döneminde, asker ve bürokratlar yerel yönetimleri fiilen devralmıştı. 1980 Askeri Darbesi'nden sonra ilk kez 2016'da halk tarafından seçilen belediye başkanları, merkezi hükümet tarafından görevlerinden alınmış ve belediyelere kayyum atanmıştır" şeklinde konuştu. Altun, hükümetin açıklamalarına göre, kayyum atamalarının devam edeceğini söylerken, bazı belediye eş başkanlarının da yetkisizleştirildiğini ifade etti. Altun, "Tüm yetkiler o ilin valisi veya kaymakamının eline bırakılmıştır. Belediyeyle ilgili çalışmalar için bu makamlardan izin  alınması gerekiyor. (...) Belediyeler adeta karakollara çevrilmiştir" diye belirtti. 

Altun, kayyum atanan belediyelerde kadın, sanat ve ana dil faaliyetleri yürüten birimlerin kapatıldığını bilgisini de verdi.

BUCAK: BÜTÇELEME DOĞRU İŞLETİLMELİ

Kayapınar Belediyesi'nden Ayşe Serra Bucak, kadınların siyasette söz sahibi olmasının erkeklerin lütfu değil, kadınların kendi mücadelesinin sonucu olduğunu söyledi. 

Bucak, Gender Budgeting'in (toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme) yerel yönetimlerde yeni tartışılmaya başladığını belirtti. Bucak, "Kadın çalışmalarına belirli bir bütçe ayrılması sınırlıymış gibi algılanıyor. Oysa belediyelerin yaptığı her türlü park, kaldırım, kütüphane gibi hizmetlerden, her yaş ve kesimden kadının etkilendiğini ölçmemiz gerekir" dedi. Bucak, cinsiyete duyarlı bütçeleme doğru işletildiğinde, kadınların yerel yönetimlere katılımının da artırılabileceğini dile getirdi.

Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun ve Amed/Kayapınar Belediyesi'nden Ayşe Serra Bucak temaslarının ardından Kürdistan'a döndü.