Amed'in plaka vergileri Ankara ve İstanbul'a gidiyor

Amed'de, yıllarca bu plakaya batı illerinde duyulan nefret ve araç sigorta şirketlerinin sigorta fiyatlarını yüksek tutması nedeniyle, halk daha çok Ankara ve İstanbul plakalarını kullanmayı tercih ediyor.

Türkiye trafik sisteminde 21 plakası ile temsil edilen Amed'de, yıllarca bu plakaya batı illerinde duyulan nefret ve araç sigorta şirketlerinin sigorta fiyatlarını yüksek tutması nedeniyle, halk daha çok Ankara ve İstanbul plakalarını kullanmayı tercih ediyor. 

Amed'de yaşayan ve binek araç sahibi olanların bu plakalarını batı illerine kaydetmesi aynı zamanda belediyeye ödedikleri vergileri de plakalarını taşıdığı Ankara ve İstanbul gibi kentlere ödemesi anlamına geliyor. Kent merkezinde 2007-2014 arasında yapılan bir araştırmaya göre, Amed'deki binek araçların yüzde 68'i, batı illerinde baskıya maruz kalmamak ve yüksek araç sigortası nedeniyle Ankara ve İstanbul plakalarına tercih edilmiş.

Trafikte alfabetik sıraya göre 21 sıra nolu plaka ile anılan Amed'de, binek araçların plakalarının üçte ikisinden fazlası Ankara ve İstanbul adına kayıtlı ve bu kentlerin plakalarını taşıyor. Kasım 2007 ile Aralık 2014 tarihleri arasında yapılan bir araştırmaya göre, Amed'de binek araçların yüzde 68'i kenti temsil eden 21 plakası yerine, Ankara ve İstanbul'un 06 ve 34 plakalarını tercih ediyor.

Yapılan araştırmaya göre, binek araçları sahipleri plakalarını Ankara ve İstanbul gibi kentler üzerine kaydetmesinin Amed'de trafik sigortasının yüksek olmasını gerekçe gösterirken, asıl sorunun batı illerinde Amed'i çağrıştıran bu plakaya olan tepkiden kaynaklanıyor. 

Batı illerine özel araçları ile giden otomobil sürücülerinin yol kontrollerinde farklı uygulamalara tabi tutulması ve aynı şekilde bazı kentlerde ırkçı saldırılara maruz kalması nedeniyle, binek araç sahiplerinin plakalarını Ankara ve İstanbul üzerine kaydettikleri öğrenildi.

2014 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Amed, 49 bin 462 adet tescilli binek aracı ile Türkiye sıralamasında 41'inci, nüfusa göre araç sahipliğinde ise 12'nci sırada yer alıyor. 

Araç sigortalarının batı illerine göre sigorta şirketleri tarafından yüksek tutulması da Kürt illerinde araç sigorta ücretini 2-3 katına kadar arttırabiliyor. 

ARAÇ VERGİLERİ BATI İLLERİNE GİDİYOR

Yasal mevzuata göre, her yıl iki taksit halinde ödenen motorlu kara taşıtları vergisi ile Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik zabıtasınca tahsil olunan cezaların yıllık tahmini üzerinden yüzde 11 nispetinde belediyelere, yüzde 3  nispetinde il özel idarelerine, yüzde 19 nispetinde müşterek trafik fonuna verilmek üzere Maliye Bakanlığı'na ödeniyor. Amed'de araç plakalarının batı illeri üzerine kaydedilmesi ardından, her yıl iki taksit halinde ödenen araç vergilerinin yaklaşık 30 milyon lirası batı illerine gidiyor.