GÖRÜNTÜLÜ

AKP’nin tarım politikası hasadı elde bıraktırdı

Batman’da yıllık 500 bin ton mısır üreten çiftçiler, AKP hükümetinin yarattığı siyasi istikrarsızlık nedeniyle ürünlerini tüccarlara satmak zorunda kalıyor.

Batman’da yıllık 500 bin ton mısır üreten çiftçiler, AKP hükümetinin yarattığı siyasi istikrarsızlık nedeniyle ürünlerini tüccarlara satmak zorunda kalıyor. Hasadın tarladan toplanmasına rağmen, ürün fiyatının açıklanmaması çiftçileri düşündürüyor.

Kürdistan’da halkın en büyük geçim kaynağı olan tarımcılık bu yılki ekonomik kriz nedeniyle ciddi sorunlar yaşıyor. 500 bin ton mısır üretimi elde eden çiftçiler, ürün rekolte fiyatının açıklanmasını bekliyor. Çiftçiler, kooperatiflerin olmadığı için elde ettikleri ürünü tüccarlara satmak zorunda kalıyor.

Bu yılki hasılatta 2 bin ton mısır elde ettiğini söyleyen Emin Ayaz, Toprak Mahsullerinin vereceği fiyat nedeniyle ekinlerini satamadıklarını dile getirdi. Bu yıl yaşanan çatışmalı ortam ve hükümetin kurulamaması nedeniyle tüm Türkiye’deki çiftçilerin borç içerisinde bocaladığını kaydeden Ayaz, her gelen hükümet politikası çiftçilerin kaderini belirlediğine dikkat çekti.

Ayaz, “Son 3 yıldır mısır ekiminin yapılması için çiftçiler yönlendiriliyor. 2 yıldır çiftçiler elektrik sıkıntısı çekiyor, sulama sürecinde elektik kesiliyor ve ekinler sulanamadığından ürün elde edilemiyor. Bu durumu protesto eden çiftçiler ise defalarca, tartaklanarak susturuldu. Bu yıl savaşın yeniden başlaması ve kurulamayan hükümet, beraberinde ciddi bir ekonomik kriz getirdi. Şimdi dolar tavan yapmış ama ürünümüz geçen seneden daha az bir fiyatla bizden satın alınmak isteniyor. Her yıl bu vakitte fiyatlar belirleniyordu. Ama bu yıl daha rekolte fiyatı bile açıklanmadı” diye konuştu.

Dicle Nehri’nden beslenen Batman ve Bismil ovasında mısır tarlaları olduğunu dile getiren çiftçi İsa Uçar ise, kooperatiflerin olmaması nedeniyle çiftçilerin bir yıllık emeği tüccarlara teslim edildiğini ifade etti.

Devletin çiftçilerin parçalı durmasından yararlandığını kaydeden Uçar şunları söyledi: “Eğer çiftçiler kooperatiflerini kurmuş olsaydı devlet mecburiyetten elde edilen ürünü yarı fiyata alamayacak olacaktı. Ama şimdi biz mısır ekimini yapıyoruz, bir yıl sonra belirlenen fiyat ne olacak? Elde ettiğimiz ürün elimizde kalacak mı? Bunu bilmiyoruz. Devlet çok cüzi bir fiyat belirler, tüccarlarda bir kuruş daha fazla verecek ve elimizdeki ürün öylece bizden satın alınacak. Bismil ve Batman ovasında şimdi 2 milyon dönüm mısır tarlaları var, devletin yanlış tarım politikası nedeniyle çiftçiler, mikto krediler, tefeciler ve tüccarların insafına bırakılıyor. Çiftçiler bir an önce kooperatiflerini kurabilmeli, aksi takdirde her yıl kim iflas edecek kaygısı yaşamaktan başka şansımız olmayacak.”