Ünver: Maxmur’da tıbbi kriz yaşanıyor

Maxmur Hastanesi'nde görev yapan Dr. Mihemed Ünver, Maxmur’da ciddi bir tıbbi kriz olduğunu ifade ederek olağanüstü bir durum yaşanması halinde ambargo nedeniyle buna cevap olamayacaklarını ifade etti.

Şehîd Rûstem Cûdî (Maxmur) Mülteci Kampı'nda görev yapan doktorlardan Mihemed Ünver, Maxmur’a yönelik kuşatma nedeniyle yaşanan tıbbi kriz konusunda açıklamalarda bulundu.


Dr. Ünver, Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu bir kampa ambargo uygulanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Sağlık alanındaki sıkıntı ve zorluklardan bahseden Ünver, "Geçen kuşatma nedeniyle zaten sıkıntılar yaşanıyordu ama bu giderek daha da zorlaştı. Irak, bu yıl ilaç ve tıbbi malzemelerin kampa girmesine izin vermedi. Bundan önce yaklaşık üç yıldır KDP hiçbir şekilde acil hastalarımızın ödeneklerini göndermiyor. Bir haftadır süren Irak’ın kuşatmasıyla sağlık durumu acil hale geldi” dedi.

Kampta kuşatmanın neden olduğu sağlık sorunlarına karşı sağlık alanında gezici ekipler oluşturduklarını ifade eden Ünver, ciddi ilaç sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Halka çok kısıtlı imkanlarla hizmet verdiklerini kaydeden Ünver, yaşanan olaylar sırasında yaralanan bir kişinin hastaneye götürülmesi için ambulans verilmediğini söyledi.

Kampta halihazırda ciddi bir kriz olduğunu ve durumun daha da kötüleşmesi durumunda tıbbi açıdan buna yanıt olamayacaklarını kaydeden Ünver, kuşatma ve ambargo karşısında herkesi sesini yükseltmeye çağırdı.

“İnsanlar ahlaki, vicdani, insani ve milli görevlerini yerine getirmelidir. Çünkü bu halk baskı nedeniyle burada yaşıyor. Burada tüm Kürtler için yaşıyor. Bu yüzden sessiz kalamazlar” diyen Ünver, Kürtlerin Maxmur’a sahip çıkması gerektiğini belirtti.

BM ve BM’ye bağlı sağlık kuruluşlarına, Kızılhaç’a ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne çağrıda bulunan Dr. Ünver, bu kuruluşların yetkililerini Maxmur’da incelemelerde bulunması için kampa davet etti.