4 yılda 4 Redhack operasyonu: Hedef bu kez gazeteciler

2012 yılından bu yana "Redhack operasyonu" adı altında dört operasyon yapıldı. İlk soruşturma beraat ile sonuçlandı. İkinci soruşturmanın 3 yıldır iddianamesi yazılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Redhack tarafından kamuoyuna açıklanan maillerini haberleştirdikleri için gözaltına alınan gazeteciler ile birlikte Türkiye'de son 4 yılda dördüncü "Redhack operasyon" yapılmış oldu.

Son operasyon kapsamında gözaltına alınan ETHA'nın sorumlu yazı işleri müdürü Derya Okatan, kapatılan DİHA'nın haber müdürü Ömer Çelik ile muhabiri Metin Yoksu, eski Diken editörü Tunca Öğreten, Birgün çalışanı Mahir Kanat ve Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Saygın hala İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutuluyor. 

Dosyaya getirilen "gizlilik" kararı ve avukat yasağı nedeniyle soruşturmanın ayrıntıları bilinmezken, bugüne kadar yürütülen Redhack soruşturmalarından ilki beraatla sonuçlandı. İkinci operasyonun 3 yıldır iddianamesi bile yazılmadı. Üçüncü operasyon da soruşturma aşamasında.

İLK OPERASYON BERAATLE SONUÇLANDI

Redhack'e ilişkin ilk operasyon 2012 yılının 16 Mart'ında yapıldı. Gözaltına alınan 17 kişi, Redhack'in kurulduğunu duyurduğu 1997 yılından 2012 yılına kadarki süre içinde yapılan eylemlerle suçlandı. Eylemler arasında Milli Savunma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitelerini hacklemek de vardı. 20 Mart'ta adliyeye sevk edilen 17 kişiden 7'si tutuklanırken, 10 kişi serbest bırakıldı. Tutuklulardan 6'sı altı ay, 1'i ise 9 aylık tutsaklığın ardından serbest bırakıldı. Soruşturma nedeniyle işinden atılanlar oldu. Ancak bilirkişinin 17 kişinin Radhack üyesi olmadığına dair raporunun ardından dava beraatla sonuçlandı. 

İKİNCİ OPERASYONUN İDDİANAMESİ ÜÇ YILDIR YAZILMADI 

Şüphelilerin berat etmesine karşın devlet bakımından mesele kapanmadı. Bir yıl sonra gerçekleşen ikinci soruşturmanın mağdurları da ilk soruşturmada gözaltına alınanlar oldu. 2013 yılında Redhack'in 14 üyesinin olduğunu beyan etmesi üzerine 8 kentte 14 kişi gözaltına alındı. Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan 14 kişinin karşılaştığı sorulardan biri ise "Gezi'ye katıldın mı?" oldu. 9 kişi savcılıktan, 5 kişi mahkemeden sevk edildi. Mahkemeden adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu, savcının "Kaçma şüphesi var" itirazı üzerine tutuklandı. Ancak avukatlarının itirazı ile on günlük tutukluluğun ardından "adli kontrol" ile serbest bırakıldı. Haftada iki kere karakola imza atma ve yurtdışı yasağı nedeniyle Kulaçoğlu, Fransa'da yaşamını yitiren babasının cenazesine gidemedi. Kanser hastası olan kardeşi ile de bu yasak nedeniyle görüşemiyor. 

2013'den bu yana iddianame hazırlanmış değil. Avukat Fırat Durak, "Müvekkilim Kulaçoğlu'na uygulanan adli kontrolün kaldırılması için sürekli itirazda bulundum. Ancak hep reddettiler. En son kendileri bu kararı kaldırdı. Artık ortada adli kontrol uygulaması da yok. Ancak hala dava açılmış değil" dedi.

İddianamenin deliller toplandıktan sonra en kısa sürede hazırlanmasının adil yargılanma bakımından önemli olduğunu belirten avukat Durak, şunları söyledi: "İddianame mümkün olan en kısa sürede hazırlanmalı ki, insanlar mahkemeye çıkarak kendilerini savunabilsin. Bu operasyonda üç yıl boyunca müvekkilim adli kontrol altına alındı. Ancak diğer yandan iddianame hazırlanmadı. Dosyada Utku Kalı'nın beraat ettiği Reyhanlı dosyası, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesinin hacklenmesi ve Bolu Dağ Komando Tugayı'ndaki bazı askerlerin kimlik bilgilerinin yayınlanması suçlamaları var. Ancak bunların da delilleri yok. Delilden sanığa ulaşmak değil, kendi kafalarında belirledikleri şüpheliyi suçlamak için delil yaratmaya çalışıyorlar. Berat Albayrak olayında ne yaptılarsa, 2013'te de aynısını yapmışlardı."

ÜÇÜNCÜ OPERASYON ALBAYRAK'IN MAİLLERİNİN ARDINDAN GERÇEKLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın maillerinin yayınlanmasının ardından gerçekleşen operasyonda da daha önceki soruşturmalarda gözaltına alınanlardan 6'sı Eylül ayında gözaltına alındı. Taylan Kulaçoğlu'nun da içinde olduğu 6 kişi tutuldukları Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde işkenceye maruz kaldı. 6 kişi, 12 günlük gözaltının ardından savcılıktan serbest bırakıldı.

Bu soruşturmanın da iddianamesi hazırlanmış değil. 

ŞİMDİLİK SON OPERASYON GAZETECİLERE

"Redhack" adı altında yapılan son operasyon ise, Albayrak'ın maillerindeki bilgileri haberleştirdikleri için gazetecilere yönelik oldu. Havuz medyasından Sabah, gazetecileri "Redhack algı birimi" olarak ilan ederek hedef gösterdi. 

Avukat Fırat Durak, hala gözaltında tutulan gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini belirtti ve ekledi: "Redhack'in açıkladığı maillerde toplumu yakından ilgilendiren pek çok konu var. Bunların haberleştirilmesi kadar doğal bir şey olamaz. Gazeteciler işlerini yaptıkları için gözaltındalar, belki de tutuklanma tehdidi ile karşı karşıyalar. DAİŞ petrollerinin Powertrans şirketi üzerinden pazarlanması, toplumu ilgilendirmeyen bir konumu ki, algı yönetimi olarak değerlendiriliyor? Bu bir gazetecilik faaliyeti. Hukuki açıdan da bir suç olduğunu düşünmüyorum."