GÖRÜNTÜLÜ

‘1 Kasım Kobanê günü 1 Mayıs gibi dünya halklarına mal oldu’

Huso, 1970’lerde Ankara’da bir grup öğrenci tarafından başlatılan Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin Kuzey Suriye Demokratik federalizmiyle halklar arası yaşamı garantilediğini söyledi.

Kobanê direnişinin tıpkı bir 1 Mayıs gibi tüm dünya ezilenlerine ilham verdiğini belirten Xerib Huso, 1970’lerde Ankara’da bir grup öğrenci tarafından başlatılan Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin Kuzey Suriye Demokratik federalizmiyle halklar arası yaşamı garantilediğini söyledi.

Kerkük’te Rojavalı mültecilere 1 Mayıs ve Kuzey Suriye federalizmi konulu seminer veren Güney Kürdistan PYD temsilcisi Xerib Huso, Şikago’da başlayan emek mücadelesinin dünyaya emekçi sınıfına nasıl ilham verdiyse Rojava direnişinin de ezilen halklara büyük ilham kaynağı olduğunu belirtti.

ANKARA’DA BAŞLAYAN MÜCADELE KÜRTLER AÇISINDAN BİR MİLATTIR

1886’da Şikago’da başlayan işçi direnişinin dünya emekçilerinin direnişinde önemli kazanımlar sağlamasına rağmen, Kürtlerin hem emek hem de ulus olarak ezilmesine rağmen emek ve özgürlük için mücadele eden hareketler tarafından dahi gerektiği gibi sahiplenilmediklerini vurguladı.

Huso, PKK ile başlayan mücadelenin Kürtlerin emek ve özgürlük mücadelesi açısından bir milat olduğuna dikkat çeken Huso şunları belirtti: “1979’li yıllara kadar Kürtler hem emek hem de ulus olarak sürekli ezilmelerine rağmen bu durum dönemin sosyalist ve komünist hareketleri tarafından dahi görülmedi. Kürtlerin de içinde yer aldığı bu tür hareketler hep bağlı oldukları devletlerin emekçi sınıfını esas aldı. Kimse Kürtlerden söz etmedi. Ancak PKK’nin ortaya çıkışıyla Kürtler büyük bir mücadele gücü oldu. İlk kez o zamanlar Kürtlerden söz eden, haklarını savunan PKK hareketi ortaya çıktı. Bu Kürtler açısından bir milat oldu.”

‘1 KASIM KOBANÊ GÜNÜ 1 MAYIS GİBİ DÜNYA HALKLARINA MAL OLDU’

Bugün bütün dünya emek mücadelesi açısından sembolleşen 1 Mayıs gibi, 1 Kasım dünya Kobanê günün de ezilen halklar açısından sembolleştiğine vurgu yapan Huso, Kuzey Suriye Federasyonu ile tüm farklılıkları içine alan demokratik ulus sisteminin ise bu mücadele sonucunda ortaya çıktığını, belirtti.

Suriye’de Kürtler dışında kimsenin doğru bir program ve stratejiye sahip olmadığını, herkesin sadece savaşla sorunları çözmeye çalıştığını belirten Huso, onun için tüm farklılıkların ilan edilen kuzey Suriye federasyonunu sahiplendiğini söyledi.

Bugün Kuzey Suriye halklar federasyonunun da Kürt özgürlük hareketinin 40 yılı aşkın mücadelesinin, bir sonucu olduğuna dikkat çeken Huso, şöyle konuştu:

“Kuşkusuz bugün Rojava’da, Kuzey Suriye’de ortaya çıkan kazanımlar, ilan edilen federasyon büyük bedeller sonucunda ortaya çıktı. Önder Apo bunun için büyük bedeller ödedi. Bunun için 40 yıldır bir felsefe, bir sistem geliştirildi ve sonuçta tüm halkların bir arada yaşayabildiği bir sistem yaratıldı. Dikkat edin Suriye Baas rejimi de kendisine muhalefetiz diyenler de sorunları sadece savaş yoluyla çözmeye çalışıyor. Çünkü çözüm için bir programları yok, ön gördükleri bir sistem yok. Bu iki kesimin de birbirlerinden hiçbir farkları yok. Böyle olunca da biz han farklılığa gidip projemizi sunduysak büyük bir kabul ve sahiplenme gördü. Çünkü hepsi de barışçıl yaşamın, birlikte yaşamın ancak bu sistemle olacağını gördüler. Zaten geliştirilen federal sistem de bunu ön görüyor. Böyle olunca da halklar tarafından kabul görüyor.” 

...