UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 'tehlikede' üç alan eklendi

Ukrayna'nın liman kenti Odessa'nın tarihi merkezi ile Yemen ve Lübnan'daki sit alanları, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Ukrayna'nın Karadeniz liman kenti Odessa'nın tarihi merkezi ile Yemen ve Lübnan'daki sit alanları, tehlike altındaki Dünya Mirası alanları listesine eklemeye karar verdi.

Üç site de aynı anda UNESCO'nun Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Karar, Paris'teki Dünya Mirası Komitesi'nin olağanüstü toplantısında alındı.

UNESCO'nun kuruluş Sözleşmesi, aralarında Rusya ve Ukrayna'nın da bulunduğu tüm üyeleri, "kendilerinin veya Sözleşme'ye taraf başka bir devletin mirasına doğrudan veya dolaylı olarak zarar verecek hiçbir kasıtlı önlem almama" yükümlülüğünü getiriyor.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, yaptığı açıklamada, listenin Odessa'yı savaştan korumaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Azoulay, "Sinemaya, edebiyata ve sanata damgasını vurmuş, özgür bir şehir, bir dünya şehri, efsanevi bir liman olan Odessa, böylece uluslararası toplumun güçlendirilmiş koruması altına alınıyor" dedi.

Açıklamada, kararın Ukrayna'ya şehir merkezini korumak ve rehabilite etmek için "teknik ve mali uluslararası yardıma" erişim sağlayacağı belirtildi.

Dünya Mirası Komitesi'nin olağanüstü toplantısında tehdit altındaki üç site ele alındı:

 Odessa Tarihi Merkezi (Ukrayna)
 Raşid Karami Uluslararası Fuarı-Tripoli (Lübnan)
 Yemen'deki Antik Saba Krallığı'nın Simgesel Yapıları

Üçü de artık hem Dünya Mirası Listesi'nde hem de Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde listeleniyor.

Yemen'deki site, MÖ 1. binyıldan MS 630 civarında İslam'ın gelişine kadar Saba Krallığı'nın mimari, estetik ve teknolojik başarılarını gösteren yedi arkeolojik alan içeriyor.

Site, Yemen'de devam eden çatışma nedeniyle siteye yönelik tehditler nedeniyle "tehlikede" listesine eklendi.

Lübnan'daki site, Trablus'taki Rachid Karami Uluslararası Fuarı, 1962'de Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı. Ana binası bumerang şeklinde kapalı bir sergi salonu olan site, Arap Yakın Doğu'sunda 20. yüzyıl modern mimarisinin en önemli temsili eserlerinden biri olarak görülüyor.