TEV-ÇAND ve Kevina Zêrîn'den Hozan Dilgeş için başsağlığı mesajı

Hozan Dilgeş’in yaşamını yitirmesi dolayısıyla açıklama yapan TEV-ÇAND Avrupa ve Kevîna Zêrîn Avrupa, ailesine, TEV-ÇAND emekçilerine ve sevenlere yeniden başsağlığı diledi.

Hozan dilgeş’in yaşamını yitirmesine ilişkin TEV-ÇAND Avrupa ve Kevina Zêrîn Avrupa yazılı açıklama yaptı.  

Açıklamada, “Kürdistan'ı direniş ve özgürlük umuduyla birleştiren sanat emekçimiz Hozan Dilgeş’i yaşadığı rahatsızlıktan dolayı yitirdik. Kürt müziği açısından önemli bir kayıp olduğunu belirtmek istiyoruz. Kürt özgürlük hareketinin çok değerli bir çalışanı ve sanat emekçimizin mücadelemize çok değerli emekleri olmuştur. Her zaman bu mücadelenin onurunu yaşamış ve bu moralle mücadelemizin her alanında sonuna kadar tereddütsüz yürümüştür. Sanat çalışmalarımız ve özgürlük mücadelemiz açısından örnek bir yurtsever ve emekten taviz vermeyen Hozan Dilgeş'in her zaman saygı ve minnetle anacağımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürt özgürlük hareketinin kültür çalışmalarının emekçileri elbetteki fikri ve eylemi bir olmak zorundadır. Çünkü sanatçı eseriyle konuşur. Kırk yıllık mücadele gerçeğimizle birlikte Kürt toplumunun sanatçıları her zaman halkın acılarını, umutlarını, sevgilerini, özgürlük hayallerini kendince dile getirmeye çalışmıştır. Her zaman Kürdistan’da milliyetçiliğin halklar üzerine attığı ölü toprağından sıyrılma mücadelesinin direnişini kendi gücüyle yaratmak istemiştir. Toplumun beğeni ölçülerini yükselterek toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için üzerine düşeni yerine getirmek istemiştir. Ancak böyle yani toplumun beyinsel işlevini sürdürerek toplum kırımının önünü esas almak zorunluluğunu hissetmiştir. Kavis Ağa’dan Ayşe Şanlara, Şehit Sefkanlar’dan Şehit Delilalara kadar izlenen yol hep bu olmuştur. Ülkemizin yaşadığı her türlü trajediye rağmen, bu trajedinin geçici olduğunu anlatarak, güncelin ışığını, geleceğin tüm umutlarını kendi ürünlerinde her zaman hissettirmiş ve yaşatmışlardır.

Hozan Dilgeş'in bu geleneğe sonuna kadar bağlı kalarak sanatı toplum için yapıp ve toplum için yapılan her sanatın ahlaki olduğu ilkesinden taviz vermemiştir. Tüm seslendirdiği ezgileri uygarlığa karşı direnme bilinciyle hareket ederek demokratik uygarlığın sanatçısı olmaya çalışmıştır. Arifane bir yaklaşım olmadan, anlamlı bir sanatın zor olacağına her zaman inanmıştır. Halk gerçekliğini tanıyarak, halkın sorunlarına, acılarına, mutluluklarına ortak olarak arif olmayı her zaman kendine esas almıştır. Duyarsızlığın bu denli fazla olduğu Kapitalist Modernist bu zamanda sanat adına bir şeyler yapmak istemiştir. Böylece asimilasyon ve soykırıma karşı mücadelede güçlü bir nefer olmuştur. Bu çaba ve emeğinden dolayı Hozan Dilgeş'i kutsallıkla andığımızı ifade eder, ailesine, Tevçand emekçilerine ve onu sevenlere yeniden başsağlığı duygularımızı ifade etmek istiyoruz. Verilecek en anlamlı cevap sanatı halk için en kutsal olan seviyeye çıkarmak olacaktır.”