GÖRÜNTÜLÜ

TEV-ÇAND 5. Konferansını gerçekleştirdi

Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirilen Mezopotamya Demokratik Kültür-Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) 5. konferansı sona erdi.

Avrupa'nın birçok ülkesinde 100'e aşkın sanatçı ve konuğun katılımıyla gerçekleşen konferansta, yeni meclis ve eş başkanları seçildi.

'Têkoşîna Xweseriya Çewherî Parastina Çand û Hûnera me ye!' şiarıyla Almanya'nın Köln kentinde iki gün devam eden TEV-ÇAND konferansı sona erdi. Konferansta AKP’nin Kürt halkına ve kentlerine yönelik katliam ve talan politikası sert bir şekilde eleştirildi. Yürütülen tartışmalarda yaşanan vahşet karşısında Kürt sanatçıları bu süreçte rolünü oynaması hususu ön plana çıktı.

Kürtlerin yaşadığı tüm ülkelerde kültür-sanat meclislerin güçlendirilmesi, Şano, folklor ve dengbeji çalışmalarına ağırlık verme kararı alınırken, Rojava'dan Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalan Rojavalıların kültür-sanat çalışmalarına dahil etmek için özel bir çalışma yürütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Konferansta 5 ana başlık adı altında yeni karar ve planlamaya gidildi.

Konferansta sanatçıların eleştirdiği bir diğer nokta ise 'popülarizm ve bireyselleşme' tarzıydı. “Sanatçıların görevi halka bütünleşmek ve batı kültürüne karşı Kürt kültürünü ön plana çıkartmak” olduğunu vurgulayan sanatçılar, 'Kapitalist Modernite'ye karşı, Demokrat Modernite' esas alınması gerektiğine dikkat çekti.

Konferansta HDP vekillerinin dokunulmazlığı kaldırılmasını ön gören yasanın meclisten geçilmesine de sert tepki gösteren sanatçılar, AKP'yi halkın iradesine saygı göstermeye çağırdı.

Yürütülen tartışmaların ardından yeni meclis ve eş başkanlarını seçmek için oylamaya gidildi. Oylamada TEV-ÇAND Avrupa Meclisine 43 kişi seçilirken, eş başkanlığına Rojhelatli Şeyda Qawami ile Cewat Mervani seçildi.

TEV-ÇAND Konferansı'nda örgütleme, eğitim, şano ve kültür-sanat çalışmaları için yeni bir planlamaya gidildi. Konferansta ayrıca TEV-ÇAND üyeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkının özgürlüğünü, demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü paradigmaya esas alan çalışma maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.

Konferansa katılanlardan Hozan Peywan, Hozan Nuarin ile Kürtçe öğretmeni Bawercan Karakaş konferans ile ilgili görüşlerini ANF'ye değerlendirdi.

Nuarin: Konferans tarihi bir süreçte yapılıyor. Çünkü şu anda Cizre, Nusaybin, Sur, Şırnak başta olmak üzere Kürdistan'ın birçok yerinde tarihi bir direniş veriliyor. Bu tarihi direniş yaşanırken bizde konferansımızı gerçekleştiriyoruz. Bu Konferansı onlara adıyorum. Bu yeni süreçte Kürt sanatçıları olarak halkımızla bütünleşmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Hozan Peywan: İki gündür konferansımız devam ediyor. Kürdistan'da yaşanan direniş kültür-sanat çalışmalarını da etkiliyor. Kürt sanatçıları olarak Kürdistan'da yaşanan katliamlar karşısında örgütlülüğümüzü daha da geliştireceğiz. Bu konferansla beraber yeni bir hamle, bir ruhla yolumuza devam edeceğiz.

Mamoste Bawercan Karakaş: bugün yaşanan tartışmaları olumlu buluyorum. Bu konferans ile beraber birçok sorunlarımıza çözüm bulma fırsatı yakalayacağız. Kürtçe dilini geliştirmek için, Avusturya'da hem resmi okullarda, hem de kendi derneklerimizde çocuklarımıza ulaştırmak için çabalıyoruz. Bu konferanstan sonra herkes bir öncü görevini üstlenmeli ve çalışmalara kendini katmalı.

...